Δρ. Σταύρος Ανεστίδης: Τα νεανικά χρόνια στην Πόλη

Δρ. Σταύρος Ανεστίδης: Τα νεανικά χρόνια στην Πόλη

Ιστορική ηχογράφηση Εσπερινού στην Χάλκη, με τους αείμνηστους  Βασίλειο Νικολαίδη και τον Θεοχάρη Ανεστίδη.

Για την εργασία του στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στην Αθήνα, στο οποίο είναι υποδιευθυντής,για τα νεανικά του χρόνια στην Πόλη, για τις πολύ δυνατές αναμνήσεις που είχε ως υποδιάκονος στον Άγιο Δημήτριο Ταταούλων, για τον εκπαιδευτικό και ψάλτη πατέρα του Θεοχάρη Ανεστίδη, μίλησε ο δρ. Σταύρος Ανεστίδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν»της ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού.

Την εκπομπή , στην οποία  φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης, επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδρεόπουλος. Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου.

 

Εξάλλου, ο Παναγιώτης Αντ. Ανδρεόπουλος  ανάρτησε στο youtube μία ιστορική ηχογράφηση  από τον Άγιο Νικόλαο Χάλκης, με τους αείμνηστους  Βασίλειο Νικολαίδη και τον Θεοχάρη Ανεστίδη.

Πρόκειται για τον  Εσπερινό της εορτής της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου, στην Χάλκη των Πριγκηποννήσων (23 Σεπτεμβρίου 1975), στον οποίο ψάλλουν ο αείμνηστος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Βασίλειος Νικολαΐδης και ο Θεοχάρης Ανεστίδης, τότε πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Ταταούλων. Η ιστορική αυτή ηχογράφηση κυκλοφορεί σε ψηφιακό δίσκο (CD), που περιλαμβάνεται στην έκδοση «ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΤ. ΑΝΕΣΤΙΔΗΣ – Ένας ακραιφνής Φαναριώτης», που εξέδωσε ο εν Αθήναις Σύλλογος Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, σε επιμέλεια Σταύρου Θ. Ανεστίδη (Αθήνα 2021, σελ. 246). Ο χαρακτηρισμός που δίνεται στον υπότιτλο του βιβλίου, «ένας ακραιφνής Φαναριώτης», είναι απολύτως ακριβής όσον αφορά τον Θεοχάρη Ανεστίδη. Ανήκει σε μια γενιά που διατήρησε όχι μόνο την Ρωμηοσύνη, αλλά και την παράδοσή της, τόσο στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, κατά την εκπαιδευτική δράση του, όσο και στα αναλόγια των ναών της Πόλης, όπου κατέθεσε επί δεκαετίες την πίστη και την προσφορά του στην θρησκευτική και λειτουργική ζωή των ομογενών.

Share this post