Δρ. Σέργιος Σουμίλο : “Η Ορθόδοξη Εκκλησία Ρωσίας είναι αιρετική”.

Δρ. Σέργιος Σουμίλο : “Η Ορθόδοξη Εκκλησία Ρωσίας είναι αιρετική”.

 “Χωρίς υπερβολή το μεγάλο συμπόσιο( σ.σ: οργανώθηκε πρόσφατα στον Βόλο)  για τα προβλήματα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας είναι ένα μοναδικό γεγονός πανορθόδοξης σημασίας”, εκτιμά ο δρ.Σέργιος Σουμίλο*, γνωστός κυρίως ως εμπειρογνώμονας, ερευνητής και προωθητής της αθωνικής κληρονομιάς, των ουκρανικών ιχνών στο Άγιο Όρος στην Ελλάδα. 

Ήδη από την πρώτη ημέρα, κατά την έναρξη του συνεδρίου, στην κεντρική του ομιλία, ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος (Ζωγράφος) και Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ιαπωνία παρουσίασε μια, όπως σημειώνει,  εμπεριστατωμένη ανάλυση αυτού που αποκάλεσε “τη μεγάλη αίρεση του εθνοφυλετισμού”, η οποία “απειλεί να καταστρέψει τα αληθινά κριτήρια για τη διάδοση της ορθόδοξης μαρτυρίας”. Μίλησε γι’ αυτό στο πλαίσιο των μη κανονικών δραστηριοτήτων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κορέα, αλλά και σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αναγνώρισε ότι οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες και ιεράρχες προτιμούν να σιωπούν για αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο. Αυτό είναι επίσης απόδειξη της σημερινής κρίσης της Ορθοδοξίας.

Ωστόσο, επισημαίνει ο δρ.Σέργιος Σουμίλο “ακόμη και μεταξύ των Ρώσων, που αντιτίθενται στην πολιτική του σημερινού Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου Γκουντιάεφ, υπάρχουν διαφορετικές στάσεις. Υπάρχουν εκείνοι που έχουν πλήρη επίγνωση και επίσης αξιολογούν απερίφραστα τον ¨ρωσικό κόσμο¨ ως ψευδοχριστιανική ιδεολογία και αίρεση”.

*Διαβάστε αναλυτικά

Σέργιος Σουμίλο: Το Πατριαρχείο της Μόσχας γίνεται, τρόπον τινά, “τοξικό” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

* Οι απόψεις, που εκφράζονται στο κείμενο, είναι προσωπικές
 

Share this post