Δρ. Λ. Κωστρίκης:Κάποιος να εξηγήσει, γιατί στη μαρίνα Λεμεσού η αρχική εστία!

Δρ. Λ. Κωστρίκης:Κάποιος να εξηγήσει, γιατί στη μαρίνα Λεμεσού η αρχική εστία!

«Η πόλη της Λεμεσού βρίσκεται σε πολλαπλές “πυρκαγιές” λοιμώξεων και την ίδια ώρα μία συστοιχία λοιμώξεων βρίσκεται στη Λάρνακα λόγω της Αμερικανίδας επισκέπτριας, δήλωσε στον Πολίτη 107.6 ο Μοριακός Ιολόγος, Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, κληθείς να περιγράψει την εικόνα που βιώνει σήμερα η Κύπρος σε σχέση με τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Απηύθυνε κάλεσμα, ειδικά στους Λεμεσιανούς, τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να βρίσκεται σε καθεστώς lockdown. Όπως τόνισε, με βάση και τα χθεσινά δεδομένα, στην πόλη της Λεμεσού, στατιστικώς, μπορεί 1000 – 1500 άτομα να είναι φορείς του ιού. Στόχος, είπε, είναι σε 10-15 μέρες να φύγει η λοίμωξη από αυτά τα άτομα και να μην τη μεταδώσουν.

«Να μην παραπονιούνται οι Λεμεσιανοί»

Σχολιάζοντας τα παράπονα για στιγματισμό, που ακούγονται από πολίτες της Λεμεσού, ο Δρ Κωστρίκης -μέλος της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει τον υπ. Υγείας για θέματα κορωνοϊού- ανέφερε ότι η Λεμεσός δέχθηκε ένα βομβαρδισμό λοιμώξεων, είτε από άτομα που εργάζονται σε ναυτιλιακές εταιρείες στην πόλη, είτε από άτομα που διέφυγαν του ελέγχου στη μαρίνα Λεμεσού. Αποδείχθηκε, σημείωσε ο κ. Κωστρίκης, ότι η μαρίνα ήταν η αρχική εστία των λοιμώξεων. «Κάποιος πρέπει να μου εξηγήσει, γιατί στην περιοχή της μαρίνας Λεμεσού!», είπε. Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρας μας με νύχια και με δόντια, πρόσθεσε, διότι για δύο μήνες, για να καταστείλουμε τη λοίμωξη, έγιναν πολλές θυσίες από τον κόσμο, και δεν γίνεται να επιτρέψουμε στον καθένα να φέρνει εισαγόμενες λοιμώξεις.

«Έπρεπε πριν από 4-5 μέρες στην κατηγορία Β η Ελλάδα»

Σε σχέση με την απόφαση να πέσει η Ελλάδα στην κατηγορία Β, ο κ. Κωστρίκης σημείωσε ότι ορθώς έγινε αυτό, τονίζοντας ωστόσο ότι έπρεπε να γινόταν πριν από 4 – 5 μέρες. Η Κύπρος, τόνισε, είναι πολύ μικρή για να δέχεται τόσες εισαγόμενες λοιμώξεις, καθώς από εξετάσεις βλέπαμε ότι αυξάνονταν τα περιστατικά που έρχονταν από Ελλάδα.

«Να μείνουμε στην Κύπρο για διακοπές»

Στο ερώτημα εάν κάποιος πρέπει να πάει στο εξωτερικό για διακοπές αυτό το διάστημα, ο καθηγητή τόνισε ότι η κοινή λογική μάς δείχνει ότι δεν είναι περίοδος που μπορεί κάποιος να ταξιδεύει, την ίδια ώρα που βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί στα αεροδρόμια. Όπως είπε, η συμβουλή του είναι αυτό το καλοκαίρι να μείνουμε στην Κύπρο, αφού από το εξωτερικό υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουμε τον ιό στη χώρα μας.

Ακούστε την τοποθέτηση του Δρος Κωστρίκη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη `107.6 & 97.6:

Share this post