Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος : “Η απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας δεν είναι απλώς αντικανονική, αλλά και ανυπόστατη”

Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος : “Η απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας δεν είναι απλώς αντικανονική, αλλά και ανυπόστατη”

Ο δρ. του Εκκλησιαστικού-Κανονικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Βαβούσκος*, σχολιάζει , με άρθρο του την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας για ίδρυση “Εξαρχίας” στην Αφρική , η οποία αποτελεί κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 

Μεταξύ άλλων ο Δρ. Βαβούσκος επισημαίνει:

*Συνεπώς, όχι μόνο δεν επιτρέπεται η παραβίαση των ορίων κανονικής δικαιοδοσίας οποιασδήποτε εκκλησιαστικής περιφέρειας, σε οποιοδήποτε επίπεδο κανονικής δικαιοδοσίας και αν αυτή ανήκει (Επισκοπή, Μητρόπολη ή Αυτοκέφαλη Εκκλησία – Πατριαρχείο), πολλώ δε μάλλον, όταν αυτή συνοδεύεται και από «υφαρπαγή» κληρικών, αλλά ρητώς αυτή απαγορεύεται” .

*Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε την γνωστή σε όλους «εισπήδηση», η οποία τιμωρείται αναλόγως της αντικανονικής ενέργειας, με την οποία αυτήν θα εξωτερικευθεί.

*Όπως δείχνουν τα πράγματα, το Πατριαρχείο Μόσχας έχει βάλει στο «στόχαστρο» τις Εκκλησίες που αναγνώρισαν τον νέο Μητροπολίτη Κιέβου.

*Η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η καταδίκη των ενεργειών του Πατριαρχείου Μόσχας και η επισήμανση προς αυτό των συνεπειών, που η μη ματαίωση των ενεργειών αυτών θα έχει όχι μόνο για το ίδιο το Πατριαρχείο Μόσχας αλλά και για την Ορθόδοξη Εκκλησία.  

*Εάν βεβαίως, οι ενέργειες του Πατριαρχείου Μόσχας και η απόφαση που ελήφθη, επεκταθούν και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, τότε πλέον θα πρόκειται από κανονικής πλευράς για ζήτημα «μείζονος σημασίας» και θα πρέπει να συγκληθεί Σύνοδος Προκαθημένων, προκειμένου να επιληφθεί του ζητήματος αυτού.

*Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Δρος. Αναστάσιου Βαβούσκου

το Πατριαρχείο Μόσχας έχει βάλει στο «στόχαστρο» τις Εκκλησίες που αναγνώρισαν τον νέο Μητροπολίτη Κιέβου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Ο Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος είναι Άρχων Ασηκρήτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. / Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους. 

Share this post