Δωρεά του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θραυσμάτων του Παρθενώνα .

Δωρεά του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θραυσμάτων του Παρθενώνα .

Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης

Σε  κλίμα μεστό και σεμνό προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών,όπως τόνισαν ο αντιπρόσωπος του Πάπα καρδινάλιος  Fernadez Vergez Alzaga, διοικητής της πόλης του Βατικανό.   η υπουργός πολιτισμού της Ελλάδος , Στυλιανή Μενδώνη και  ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος αιδεσιμολογιωτατος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, πραγματοποιήθηκε η παράδοση των τριών θραυσμάτων  του Παρθενώνα,  τα οποία ήταν στην κατοχή των Μουσείων  του Βατικανό . Στην τελετή ήταν παρών ο διευθυντής του Μουσείου της Ακροπόλεως  Αθηνών, καθηγητής  Νικόλαος Σταμπολίδης.

Τα τρία αυτά θραύσματα είχαν αγοραστεί ,νομίμως, από το Βατικανό τον 19ο αιώνα και μετά την επίσκεψη του Παπά στην Κύπρο και Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021, ο ίδιος ο Πάπας αποφάσισε να τα δωρίσει στον  Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για ένα επιστρέψουν  στον φυσιολογικό τους χώρο ,τον Παρθενώνα .

Η δωρεά  θέλει  να εκφράσει  την σημασία και την αξία της κατά Θεόν Αγάπης. Η χειρονομία της δωρεάς αναδεικνύει τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, που πορεύονται και ενισχύουν τον οικουμενικό διάλογο, που πρέπει να είναι  σημείο αναφοράς και καταλογής μεταξύ των χριστιανών  , ιδιαίτερα τώρα με τον πόλεμο της Ρωσίας  στην χριστιανική  Ουκρανία.

“Το Κάλος , η ομορφιά, στη Θεολογική τους  προσέγγιση”, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος “πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης και καταλλαγής και  να μας εμπνέουν  στον μεταξύ μας διάλογο και να δημιουργεί γέφυρες και να αποσιωπά τους βρυχηθμούς των όπλων, που έχουν μετατρέψει τη Γη του Κυρίου μας , σε χώρο σφαγής, εκφράζοντας έτσι την κατακραυγή του ,για τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Αυτή η πρωτοβουλία  του Πάπα  Φραγκίσκου, όπως τόνισε ο π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, ενσαρκώνει μια πρωτοβουλία με πολλαπλές θετικές προεκτάσεις .

Η πρωτοβουλία  αυτή είναι πράγματι ένα σημείο προόδου στο οικουμενικό μονοπάτι της κοινής  μας μαρτυρίας για την Αλήθεια. Μια  μαρτυρία , που  αποτελεί παράδειγμα και απόδειξη των καρπών μιας κοινής βούλησης των χριστιανών προς την πλήρη ενότητα, που βασίζεται στην αγάπη τον αλληλοσεβασμό και την κοινή  αλληλοκατανόηση. Επίσης,  αποδεικνύει πως οι χριστιανοί, όταν  συνεργάζονται  δύνανται να δώσουν απαντήσεις στις ιστορικές εκκρεμότητες  που είναι πηγή συμφορών για την ανθρωπότητα”, επεσήμανε .

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, διά του εκπροσώπου του, αφού  υπογράμμισε ότι “αυτή η πρωτοβουλία του Πάπα  Φραγκίσκου μπορεί να βρει κι άλλους μιμητές”, εξέφρασε  τις ευχαριστίες του προς Αυτόν , αλλά και προς τον  Οικουμενικό Πατριάρχη  Βαρθολομαίο, “ο οποίος ήταν πηγή έμπνευσης και  του οποίου τις  πρωτοβουλίες έχει ενστερνιστεί και δημοσίως ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως επανειλημμένως ο ίδιος το έχει δηλώσει δημοσίως”.

Με αυτή τη χειρονομία του ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως σχολιάστηκε στη Ρώμη, θέλει επίσης να αποτίνει  και ένα φόρο τιμής προς το ελληνικό πνεύμα, που αγκάλιασε   αποφασιστικά το χριστιανισμό, στα πόδια του Παρθενώνα , ο οποίος εξέφραζε μέχρι τότε την σύγκληση του Θείου, της Σοφίας, με την ανθρώπινη σκέψη. Μια προσέγγιση που την  ενστερνίστηκε όλη η  ανθρωπότητα.

Και όπως παρατηρούσε  ο μακαριστός θεολόγος του Οικουμενικού Θρόνου Μητροπολίτης Περγάμου,  Ιωάννης Ζηζιούλας, “ο άνθρωπος πρέπει να έχει την σκέψη του πάντα στραμμένη στα έσχατα και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την  ιστορία, η οποία  ταυτίζεται με τον χρόνο, δηλαδή τον θάνατο”.

 

 

Share this post