Δωρεά Ελπιδοφόρου για τον ναό Αγίου Νικολάου

Δωρεά Ελπιδοφόρου για τον ναό Αγίου Νικολάου

Διακόσια εξήντα χιλιάδες δολάρια από το δείπνο της Ενθρόνισης

Τα έσοδα του ενθρονιστηρίου δείπνου προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, που ανήλθαν στα διακόσια εξήντα χιλιάδων δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δωρίθηκαν προς τον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, για την αποπεράτωση του. Ο ναός  ανεγείρεται στην θέση του προϋπάρχοντος ναού στο «Ground Zero», στη Ν. Υόρκη. Ως γνωστόν, ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, είχε κτιστεί από Έλληνες μετανάστες και ναυτικούς το 1916. Καταστράφηκε ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν θάφτηκε με την κατάρρευση του νότιου πύργου.
Ο νέος ναός όμως, που είναι σε φάση ολοκλήρωσης θα λάμπει τη νύχτα, σαν «φάρος από μάρμαρο». Θα σηματοδοτήσει επίσης ένα ακόμη βήμα στη μακρά ανοικοδόμηση στο «Ground Zero», της Νέας Υόρκης.
Αυτά επεσήμανε η δημοσιογράφος Κάρεν Μάθιους του «Associated Press» σχετικά με τον ιερό ναό, που έχει σχεδιαστεί από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.
Ο νέος ναός θα αποδώσει στους Ελληνορθόδοξους πιστούς ένα μέρος λατρείας, ενώ κάθε προσερχόμενος οποιασδήποτε πίστης θα μπορεί να αναλογίζεται τις ζωές που χάθηκαν κατά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

 

“Συγκινήθηκα ιδιαιτέρως από τον αριθμό των πιστών που ταξίδεψαν από κοντά και από μακριά για να συμμετάσχουν στην ενθρόνισή μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την γενναιοδωρία τους: τις ενορίες, τις οργανώσεις και τούς πιστούς που συμμετείχαν στο ενθρονηστήριο δείπνο και με την παρουσία τους έκαναν τόσο ιδιαίτερη την ημέρα αυτή. Εξέφρασα εξ αρχής προς τους συνεργάτες μου την επιθυμία τα έσοδα εκ του δείπνου να διατεθούν αυστηρά υπέρ του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και είμαι ιδιαιτέρως ευχαριστημένος με την εκπληκτική αυτή δωρεά”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

 


Το ποσό αυτό είναι το καθαρό έσοδο από το δείπνο, το οποίο διατέθηκε από πληθώρα γενναιόδωρων πιστών, συμπεριλαμβανομένων και ενοριών, οργανώσεων και ιδιωτών, οι οποίοι παρακάθισαν στο δείπνο και ξεπέρασαν τα χίλια επτακόσια άτομα (1700). Η συγκεκριμένη δωρεά θα συμβάλει στην ανεύρεση πόρων για την επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών.
Μια πλήρης οικονομική έκθεση σχετικά με την ενθρόνιση και τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με αυτή, συμπεριλαμβανομένου και του δείπνου, θα συμπεριληφθεί στην οικονομική έκθεση του δευτέρου τριμήνου της Ι. Αρχιεπισκοπής και θα δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί, προστίθεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

 


Το εκτιμώμενο κόστος κατά το «ΑΡ» είναι 50 εκατ. δολάρια. Χαρακτηριστική της σημασίας ανέγερσης του νέου ναού είναι η αναφορά σε αυτόν από τον Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα.
«Αν θέλετε ένα υπέρτατο παράδειγμα της κοινής μας σκέψης και της αποφασιστικότητάς μας, δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά. Αρκεί να στρέψετε το βλέμμα στη Νέα Υόρκη, στο Ground Zero, εκεί όπου υπήρχαν οι Δίδυμοι Πύργοι, εκεί όπου ανοικοδομείται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο από ερείπια».
Το έργο θεμελιώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014.

Share this post