ΔΝΤ: Η ύφεση θα είναι χειρότερη από το 2008
*Δυσοίωνες οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την οικονομική κρίση που θα αφήσει στο πέρασμά της η πανδημία του κορονοϊού.
Το ΔΝΤ να επισημαίνει ότι θα είναι «τουλάχιστον τόσο άσχημη όσο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ή και χειρότερη».
Σχεδόν 80 χώρες ζήτησαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της Ουάσινγκτον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε η επικεφαλής του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά τη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονικών της ομάδας των 20 υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών. Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το Ταμείο υποστηρίζει σθεναρά τις έκτακτες δημοσιονομικές δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει πολλές χώρες και χαιρετίζει τη χαλάρωση κινήσεων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
«Αυτές οι τολμηρές προσπάθειες δεν είναι μόνο προς το συμφέρον κάθε χώρας, αλλά και προς το συμφέρον της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε στη δήλωσή της. «Θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα, ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο».
Το Ταμείο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εκτιμά συρρίκνωση κατά 1,5% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, με τις προηγμένες οικονομίες να καταγράφουν μεγαλύτερη ύφεση κατά 3,3%. Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ δημοσιεύονται συνήθως τον Απρίλιο με την Παγκόσμια Οικονομική Έκθεση του Ταμείου.
«Το outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 είναι αρνητικό, μια ύφεση τουλάχιστον τόσο βαθιά όσο αυτή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ή χειρότερη» τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η Κρισταλένια Γκεοργκίεβα επεσήμανε, ωστόσο, ότι το Ταμείο αναμένει ανάκαμψη για το 2021.
Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε η ίδια, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον περιορισμό της πανδημίας και στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας.
«Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορα ανασχεθεί ο ιός, τόσο γρηγορότερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη» υπογράμμισε.
Η επικεφαλής του Ταμείου παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες για να στηρίξει τα μέλη του:
• Διμερή και πολυµερή εποπτεία και δράσεις πολιτικής για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας
• Ενισχύεται μαζικά η έκτακτη χρηματοδότηση του Ταμείου – σχεδόν 80 χώρες ζητούν βοήθεια – και το Ταμείο συνεργάζεται στενά με άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για να διαμορφώσει μια ισχυρή και συντονισμένη απάντηση
• Αναπληρώνεται το Ταμείο Περιορισμού και Ανακούφισης για Καταστροφές για τις πιο φτωχές χώρες
• Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να διαθέσει το σύνολο της χρηματοδοτικής του ικανότητας των 1 τρισ. δολ.
• Εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές.
Το Ταμείο καλεί επίσης τα κράτη μέλη του να επεκτείνουν τις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines), όπως έχουν ήδη κάνει αρκετές κεντρικές τράπεζες (μεταξύ των οποίων η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).