Διπολικές εμφανίσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν

Διπολικές εμφανίσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν

Από συνήθη… Μανωλιό εμφανίστηκε πρόσφατα και ως Αβραάμ. 

Του Αλέκου Παπαδόπουλου*

 

            Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  πιστός και αφοσιωμένος έστω στο προσκήνιο,  στα ήθη, έθιμα και στις παραδόσεις του Ισλάμ, ασφαλώς και δε θα του ήταν δυνατό, να αγνοήσει τη συχνή αναφορά στο Κοράνι, του ονόματος  του Αβραάμ,-Ιμπραχήμ κατά τους Μουσουλμάνους-.  Και της προθυμίας του βεβαίως να θυσιάσει το γιό του Ισμαήλ, για τον Αλλάχ.
              Επιτρεπτές εννοείται στο πέρασμα τόσων αιώνων οι όποιες αλλαγές.  Έτσι λοιπόν και στην προκειμένη περίπτωση αντί του γιού, ο Ερντογάν καρατόμησε το σύζυγο της κόρης του και δεξί του χέρι για πολύ χρόνο, Υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ,  τον οποίο και κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο κάθε κακοδαιμονίας που βαρύνει σήμερα την τουρκική οικονομία.
            Ο Ερντογάν επί παραδείγματι επέμενε να διατηρηθούν  σε χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια.  Γιατί κατ΄ αυτόν ο τόκος γενικά θεωρείται αμάρτημα στην Ισλαμική θρησκεία!!  Ο Μπεράτ  υποστήριζε τα εντελώς αντίθετα, τελικά  όμως αυτός θεωρήθηκε κύριος υπεύθυνος για την άνοδο του πληθωρισμού και τη ανεξέλεγκτη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας.
            Η συνεχής άνοδος της τιμής του δολαρίου και του ευρώ, όπως ήταν αναμενόμενο, ισοπέδωσε τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Και πάλι όμως θεωρήθηκε  υπεύθυνος – ποιός άλλος; – ο γαμπρός του, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
            Αυτός κρίθηκε υπεύθυνος για την ακρίβεια. Αυτός για την ανεργία. Αυτός για όλα τα κακά της τουρκικής μοίρας, οπότε και βρέθηκε παραιτημένος δια του “instagram” χωρίς κατά τα φαινόμενα …να του επιτραπεί η απολογία  έστω και κατά μόνας και χωρίς πάλι να έχει αποσαφηνισθεί,  αν παραιτήθηκε η εξαναγκάσθηκε να παραιτηθεί.


            Έκτοτε ο γαμπρός παραμένει άφαντος. Κατ΄άλλους έχει απομονωθεί σε μια από τις βίλες του Προεδρικού Συγκροτήματος στο Κισικλή. Κατ΄άλλους διέφυγε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε μια από τις Αμερικανικές Πολιτείες, προκειμένου να αντιμετωπίσει ..επί τόπου τις κατηγορίες που θα τον βαρύνουν  όσον αφορά το τεράστιο θέμα της Τράπεζας “Χαλκ”,  αλλά και άλλα σκάνδαλα στα οποία ενέχεται το καθεστώς του Ερντογάν,  κάλυπτε δε ο Τραμπ. Στον ανεξήγητο τριγωνικό συνδυασμό, που είχαν σχηματίσει οι τρεις γαμπροί και απασχόλησε το διεθνή τύπο, όταν είχαν φωτογραφηθεί παρέα με τον απερχόμενο Πρόεδρο Τραμπ στο οβάλ γραφείο. Κατ΄άλλους τέλος, ο Μπεράτ  μαζί με τον πατέρα του, στενό φίλο του Τούρκου Προέδρου μέχρι προ τινός, αλλά και τον αδελφό του, εκδότη της εφημερίδος “Γενή Σαφάκ” και ιδιοκτήτη άλλων σχετικών και άσχετων επιχειρήσεων καταστρώνουν σε κυλιόμενες πολύωρες συσκέψεις την τακτική  που θα τηρήσουν έναντι του Ερντογάν ο οποίος κατ΄αυτούς για την προστασία των προσωπικών του συμφερόντων πρόδωσε τη εν λόγω συγγενική,  αλλά και επιχειρηματική συμμαχία τους  .


            Δεν περιορίζεται όμως απλά και μόνον στη απομίμηση του Αβραάμ ο Ερντογάν. Εμφανιζόμενος όχι μόνον ως διπολικός αλλά και ως… πολυπολικός – αν είναι δυνατόν και υπάρχει έτερος-, πεισθείς ποιός ξέρει από ποιόν ή από ποιούς, ο κατά φαντασία ‘Αρχοντας της Μεσογείου ότι τα οικονομικά της Τουρκίας είναι χειρότερα από ότι φαντάζεται, ότι μια χρεωκοπία θα έχει φοβερές συνέπειες τόσο για τη χώρα όσο και για τον ίδιο, θα πλήξει δε ανεπανόρθωτα   την υστεροφημία του, ότι η νίκη του Μπαϊντεν αποτελεί πλέον αναμφισβήτητη πραγματικότητα και ότι ο Τραμπ ήδη ανήκει στο παρελθόν, ότι με την πολιτική που ακολουθεί θα στερούσε από την Μέρκελ κάθε δυνατότητα υποστήριξης του και αν άμεσα δεν άλλαζε στάση απέναντι της Ελλάδος και της Κύπρου τα μέτρα που είχε προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας θα απέβαιναν αναπόφευκτα, αλλάζει πορεία μέσα σε μια νύχτα και την επομένη αναγγέλλει στον τουρκικό λαό, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη, ότι η Τουρκία παραμένει πάντοτε αφοσιωμένη στη Δύση και ότι δεν διανοείται να μετακινηθεί από τους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Διαβεβαιώσεις που ενδεχομένως να πείθουν ορισμένους από τους ξένους, όχι όμως και εμάς που έχουμε πικρά  πείρα  και  έρχεται ασυναίσθητα, αλλ΄άμεσα στο νου μας η γνωστή περίπτωση του Μανωλιού, που άλλαξε βάζοντας  αλλιώς τα ίδια του ρούχα.
            Ο Μανωλιός σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη ήταν ένας από τους πασίγνωστους λαϊκούς τύπους στους χρόνους του Όθωνα. Κουρελής μεν,  αλλά συμπαθής σχεδόν σε όλους τους Αθηναίους. Θεωρούσε τον εαυτό του ρήτορα, ποιητή και φιλόσοφο. Στεκόταν συνήθως στο ίδιο σημείο, της ίδιας πλατείας και αράδιαζε ότι του κατέβαινε. Μια μέρα λοιπόν έτυχε να περάσει απ΄εκεί ο Ιωάννης Κωλέττης. Τον πλησιάζει ο Μανωλιός και τον ρωτά αν θα μπορούσε να βγάλει λόγο στη Βουλή. Θετική η απάντηση του Κωλέττη, αρκεί όμως του λέει να έλθεις με άλλα ρούχα. Την επομένη ο Μανωλιός παρουσιάστηκε στην πλατεία φορώντας τα ίδια του τα ρούχα αλλ΄ανάποδα, βέβαιος όμως ότι είχε συμμορφωθεί προς τις οδηγίες του Κωλέττη και θα εμφανιζόταν επιτέλους ενώπιον της Βουλής για να βγάλει έναν από του γνωστούς λόγους του. Πως λοιπόν και τώρα να μη θυμηθούμε εμείς τη γνωστή μας αυτή φράση ακούοντας τον Ερντογάν άλλα να λέει τη μια και άλλα την άλλη, τη μια μέρα να βρίζει την Ευρώπη, τον Μακρόν, ακόμη και τη Γερμανίδα Καγκελάριο,  τη δε επομένη μόλις είδε τα σκούρα  ο ίδιος ο Ερντογάν να πλέκει το εγκώμιο των ηγετών της Ευρώπης και να κατατάσσει αυθαίρετα τη χώρα που κυβερνά άλλοτε στους κόλπους της Ανατολής και άλλοτε της Δύσης, Μεταμόρφωση όμως που δε διήρκεσε παρά μόνο μερικά 24ωρα, δεδομένου ότι ..ο Μανωλιός, διάβαζε Ερντογάν, ..έσπευσε και πάλι να γυρίσει τα ρούχα του από την άλλη πλευρά, εξ αφορμής της νηοψίας που έγινε από γερμανικές δυνάμεις σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοικτά της Λιβύης.

*Τα ενυπόγγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post