Διπλωματική γλώσσα από τον νέο ΥΠΕΞ της Τουρκίας προς τον Αμερικανό ομόλογο του
Φιντάν : Μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, αλλά η μακρά μας συμμαχία μάς αναγκάζει να συνεχίζουμε τη συνεργασία
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης
Ως ‘αποσβεστήρας κραδασμών’ στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας φαίνεται ότι επιθυμεί να λειτουργήσει ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επιχειρώντας να αναδιατυπώσει δηλώσεις του παρελθόντος που στοίχισαν —τουλάχιστον στο επικοινωνιακό σκέλος— τις καλές σχέσεις με την υπερδύναμη που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο κ. Φιντάν συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον αμερικανό ομόλογό του Τόνι Μπλίνκεν και με σειρά ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, όπως της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας κ.ά.
Σημειώνεται ότι προ λίγων μόλις μηνών είχε διατυπωθεί κατηγορία, από υπουργό της Κυβέρνησης ΑΚΡ-ΜΗΡ, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχεδίαζε πραξικόπημα στην Τουρκία και έτσι οι πολίτες —είχε σπεύσει να συμπληρώσει ο Πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του— με την ψήφο τους «θα δώσουν με την ψήφο τους ένα μάθημα και στον Μπάιντεν».
Οι διατυπώσεις του Φιντάν είναι διαφορετικές και δίνουν, ενδεχομένως, το στίγμα για τη γραμμή που θα ακολουθεί το ΥΠΕΞ στις δημόσιες τοποθετήσεις του: «Θα συζητήσουμε διμερή θέματα στη συνάντησή μας. Όπως γνωρίζετε, μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα, αλλά η μακροπρόθεσμη συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ και σε άλλες πλατφόρμες μας αναγκάζει να
συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί», ήταν η διατύπωσή του, στην πρώτη του συνάντηση με τον Μπλίνκεν ως ΥΠΕΞ.
Από πλευράς των ΗΠΑ, από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου
Μίλερ, ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:
«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμησης της Ουκρανίας στο Λονδίνο. Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Φιντάν συζήτησαν ορισμένες κοινές περιφερειακές προτεραιότητες.
Ο υπουργός Μπλίνκεν χαιρέτισε την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του έργου της για την
Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Τόνισε επίσης τη σημασία της ενότητας του ΝΑΤΟ σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και ενθάρρυνε την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Σουηδία να ενταχθεί τώρα στη
Συμμαχία του ΝΑΤΟ».