Διορία μέχρι τέλος Ιουλίου για τους S-400
Συνάντηση υπουργών Άμυνας ΗΠΑ- Ελλάδος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν απόψε ότι δίνουν διορία στην Τουρκία μέχρι τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να υπαναχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο θεωρούν ασύμβατο με το νέο, αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35, που θέλει επίσης να αποκτήσει η Άγκυρα.
Αν μέχρι τις 31 Ιουλίου η Τουρκία δεν πάρει πίσω την απόφασή της για τους S-400, τότε οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται σήμερα στις ΗΠΑ στα F-35 θα απελαθούν. Ταυτόχρονα, θα ακυρωθούν οι συμβάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε τουρκικές εταιρείες για την κατασκευή τμημάτων των μαχητικών αυτών, είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Έλεν Λορντ.
Προηγουμένως, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο επικεφαλής του κρατικού οργανισμού Rostec ,Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία σε δύο μήνες. Ο Τσεμέζοφ προσέθεσε επίσης ότι η Ρωσία έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών στον χειρισμό των S-400.
Στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) της Ελλάδος, Ευάγγελος Αποστολάκης, συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Patrick Shanahan.
Κατά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
Παράλληλα, εξετάσθηκε το άριστο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018.
Ο ΥΕΘΑ , σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις τοποθετήσεις του επισήμανε «την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης «φέρεται να είπε ότι η ολοκλήρωση των τουρκικών σχεδιασμών για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή θα δημιουργήσει στρατηγικό αδιέξοδο που θα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο ελιγμών για τη διαχείριση μιας τέτοιου είδους κρίση».
Ο κ. Αποστολάκης ζήτησε τη συμβολή της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και κυρίως να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι κύριοι Ευάγγελος Αποστολάκης και Patrick Shanahan.
«Η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση επιβεβαιώνει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Προφανώς, δε συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα για το μέλλον, ούτε προέκυψαν δεσμεύσεις. Με τον ομόλογό μου αναφερθήκαμε στη μεγάλη πρόοδο της σημαντικής αμυντικής συνεργασίας που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις μας, η στρατηγική μας σχέση, είναι σε άριστο, σε εξαιρετικό επίπεδο» επισήμανε ο υπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
Ο Αμερικανός υπουργός Shanahan αναφέρθηκε στην ισχυρή συνεργασία, που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, ευχαριστώντας τον ΥΠΕΘΑ για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα αλλά και για το έργο που επιτελεί στην προσπάθεια προώθησης της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πως σχολιάζει την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές πράξεις δεν θα μας αποτρέψουν από τα πραγματοποιούμε τις επιχειρήσεις μας».