Δημοσκόπηση: Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη – Το 90% εμπιστεύεται τον Ζελένσκι

Δημοσκόπηση: Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη – Το 90% εμπιστεύεται τον Ζελένσκι

ΟΗΕ:  Πάνω από 8.000 άμαχοι  έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα

Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη της πατρίδας τους στον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το ουκρανικό ινστιτούτο Rating Group, η οποία δείχνει ότι η αποφασιστικότητα των πολιτών δεν έχει μειωθεί, έπειτα από έναν χρόνο συγκρούσεων.

Παράλληλα, το 97% είπε ότι εμπιστεύεται τον στρατό (από 65% το 2019) και το 90% έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 36% τον Ιανουάριο του 2022, δηλαδή έναν μήνα πριν από την εισβολή.

Σχεδόν δύο στους δέκα (17%) είπαν ότι έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο στον πόλεμο και έξι στους δέκα (58%) θεωρούν «αδύνατον» να αποκατασταθούν οι φιλικές σχέσεις με τους Ρώσους και τους Λευκορώσους, η χώρα των οποίων είναι σύμμαχος της Μόσχας. Για το 22% η αποκατάσταση των σχέσεων θα μπορούσε να γίνει «σε 20 με 30 χρόνια» ενώ το 11% θεωρεί ότι θα γίνει νωρίτερα, σε «10 με 15 χρόνια».

Τα δύο τρίτα των Ουκρανών είπαν ότι επιδεινώθηκε η οικονομική κατάστασή τους. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) έχασε τη δουλειά του.

Το ποσοστό των Ουκρανών που ζουν χωριστά από τους συγγενείς τους λόγω του πολέμου έχει μειωθεί σημαντικά, από 41% τον Μάρτιο του 2022 σε 21% έναν χρόνο αργότερα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε «αντιπροσωπευτικό δείγμα» 1.600 Ουκρανών από διάφορες περιοχές της χώρας, εκτός των κατεχόμενων εδαφών, στην Κριμαία και το Ντονμπάς.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης της φιλοδυτικές φιλοδοξίες των Ουκρανών: σχεδόν 9 στους 10 (87%) επιθυμούν να ενταχθεί η χώρα τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ (86%). Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την έναρξη του πολέμου, το 62% επιθυμούσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και το 30% διαφωνούσε. Τον Μάρτιο του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, η πλειονότητα των Ουκρανών διαφωνούσε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ (43% κατά έναντι 34% υπέρ), σύμφωνα με το Rating.

Στη δημοσκόπηση οι Ουκρανοί ρωτήθηκαν και για μια σειρά κοινωνικών θεμάτων. Για παράδειγμα, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι «δεν έχουν καμία αμφιβολία» για την ύπαρξη του Θεού μειώθηκε από το 60% στο 55% από το 2021 ενώ το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της θανατικής ποινής έπεσε από το 52% στο 42%. Από την άλλη, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν «ουδέτερη ή θετική άποψη για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+» αυξήθηκε από το 53% στο 64% από το 2021.

 

Στο μεταξύ, πάνω από 8.000 άμαχοι έχουν καταγραφεί ότι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα σχεδόν πριν από ένα χρόνο, δήλωσε σήμερα η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λέγοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» καθώς χιλιάδες ακόμα άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο νεότερος απολογισμός αποτελεί σημαντική ανοδική αναθεώρηση από την προηγούμενη καταμέτρηση των 7.199 νεκρών από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

«Τα στοιχεία μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο απολογισμός στους αμάχους είναι αβάσταχτος», δήλωσε σε ανακοίνωση ο ύπατος αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ουκρανία, δήλωσε πως πιστεύει ότι μένουν ακόμα να καταμετρηθούν οι θάνατοι χιλιάδων αμάχων, πολλοί εκ των οποίων στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, που τώρα τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο απολογισμός του ΟΗΕ περιλαμβάνει τον θάνατο 2.000 αμάχων στη Μαριούπολη, όπου ζούσαν περίπου 450.000 άνθρωποι πριν η Ρωσία την πολιορκήσει για τρεις μήνες και την ισοπεδώσει.

«Έχουμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι οι αριθμοί είναι κατά χιλιάδες υψηλότεροι από αυτούς που έχουμε καταγράψει και ένα τεράστιος αριθμός εξ αυτών είναι από τη Μαριούπολη», δήλωσε η Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί σκοπίμως αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της, όπως τη χαρακτηρίζει.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post