Δημοσκόπηση: Οι μισοί ρώσοι νέοι λένε ότι δεν γνωρίζουν τις σταλινικές κατασταλτικές ενέργειες

Δημοσκόπηση: Οι μισοί ρώσοι νέοι λένε ότι δεν γνωρίζουν τις σταλινικές κατασταλτικές ενέργειες

Σχεδόν οι μισοί Ρώσοι νέοι αναφέρουν ότι δεν έχουν ακούσει ποτέ για εκκαθαρίσεις της εποχής του Στάλιν, σύμφωνα με νέα κρατική έρευνα.

Συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 700.000 Σοβιετικοί πολίτες σκοτώθηκαν στον «Μεγάλο Τρόμο» υπό την κυριαρχία του Στάλιν το 1937-38. Η σύγχρονη στάση απέναντι στον Στάλιν ως ιστορική φυσιογνωμία είναι διχασμένη στη Ρωσία, με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει πει ότι “οι προσπάθειες δαιμονοποίησης του Σοβιετικού ηγέτη ήταν ένα τέχνασμα για επίθεση  στη Ρωσία”.

Ο αριθμός έρχεται σε αντίθεση με την ευαισθητοποίηση 80 %  της περιόδου μεταξύ του γενικού πληθυσμού και το 88,5 % μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 45 ετών και άνω.

Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν μέλη της οικογένειας που απελάθηκαν, καταδικάστηκαν παράνομα ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιουσία τους υπό τον Στάλιν.

Από εκείνους που γνώριζαν ελάχιστα για τη μοίρα των συγγενών τους, η πλειοψηφία δήλωσε ότι θα ήθελε να μάθει περισσότερα για τα γεγονότα που τους επηρέασαν. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 34 ετών, καθώς και 45 έως 59 ετών, δήλωσαν στο VTsIOM ότι θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τους συγγενείς τους που έπεσαν θύματα του “Μεγάλου Τρόμου”.

“Πολλοί θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την τύχη των αγαπημένων τους, για την ιστορία της οικογένειάς τους, ωστόσο δεν γνωρίζουν πού και πώς να αναζητήσουν πληροφορίες”, δήλωσε ο συνεργάτης της δημοσκόπησης, επικεφαλής του Μουσείου Γκουλάγκ, Ρόμαν Ρομάνοφ.

ΠΗΓΗ: themoscowtimes.com

Share this post