Δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει την έκρηξη στην Βυρυτό

Δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει την έκρηξη στην Βυρυτό

Το πλοίο Rhosus και Χαράλαμπος Μανώλη από την  Αμμόχωστο. 

Συνταρακτικά στοιχεία για την έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, από την  οποία έχασαν την ζωή τους  τουλάχιστον 182 άτομα, τραυματίστηκαν πάνω από 6.000 και  εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν  τα σπίτια τους, φέρνει στο φως διεθνής  ομάδα ερευνητών (ανάμεσα τους και ο Κύπριος Στέλιος Ορφανίδης) δημοσιογράφων.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι στις 20 Ιουλίου 2020 – μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έκρηξη οι υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου προειδοποίησαν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας ότι υπήρχαν σοβαρά ελαττώματα ασφαλείας στην αποθήκη που ήταν  το νιτρικό αμμώνιο και ότι υπήρχε δυνατότητα  κλοπής του. «Λείπει μια πόρτα της μη φυλασσόμενης αποθήκης, ενώ υπήρχε επίσης μια τρύπα στο νότιο τείχος», ανέφερε η σχετική έκθεση.

Οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες για την τραγωδία καθορίστηκαν στον απαράδεκτο «πουθενά-κόσμο» του υπεράκτιου εμπορίου, όπου  μυστικές εταιρείες και   κυβερνήσεις δίνουν άλλοθι σε κάποιους να εργάζονται στο σκοτάδι.

Μεταξύ αυτών που συνδέονται κρυφά με το πλοίο Rhosus   και το τελικό του ταξίδι στην Βηρυτό : ένας κρυφός μεγιστάνας ναυτιλίας, μια διαβόητη τράπεζα και επιχειρήσεις στην Ανατολική Αφρική, που προηγουμένως δραστηριοποιήθηκαν  με το παράνομο εμπόριο όπλων.

Μετά την έκρηξη της Βηρυτού, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης και οι κυβερνητικές αρχές επικεντρώθηκαν σε έναν άνθρωπο,  που είναι υπεύθυνος για την εγκατάλειψη του πλοίου και του φορτίου του: Igor Grechushkin. Ένας 43χρονος Ρώσος πολίτης που ζει στην Κύπρο, ο Grechushkin είχε αναγνωριστεί επανειλημμένα ως ιδιοκτήτης του  Rhosus. Έδωσε στην κυπριακή αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των λιβανικών αρχών, στις 6 Αυγούστου.

Τα αρχεία του Δικαστηρίου στην Κύπρο και τα έγγραφα, που ελήφθησαν από το OCCRP (Οργάνωση Πάταξης του   Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς),  αποκαλύπτουν επίσης ότι, μόλις δύο χρόνια πριν από το τελικό ταξίδι του Rhosus, η ιδιοκτήτρια εταιρεία  του πλοίου, Briarwood, έλαβε δάνειο 4 εκατομμυρίων δολαρίων από την FBME. Το εγγεγραμμένο στην Τανζανία χρηματοπιστωτικό ίδρυμα λειτούργησε κυρίως μέσω του υποκαταστήματός του στην Κύπρο, το οποίο έκτοτε έκλεισε για φερόμενη δράση ως σημαντικός τραπεζίτης για ομάδες και άτομα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τη διακίνηση όπλων.

Σύμφωνα με την έρευνα των δημοσιογράφων η εταιρεία φέρεται να συστάθηκε από τον  Χαράλαμπο Μανώλη, ο οποίος  γεννήθηκε το 1960 στην Αμμόχωστο. Αφού σπούδασε ναυπηγική στη Σκωτία, επέστρεψε στην Κύπρο για να εργαστεί ως επιθεωρητής πλοίων και συνέχισε να ιδρύει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες. Τα έγγραφα από την OCCRP δείχνουν ότι το εργοστάσιο, Fabrica de Explosivos de Mocambique, είναι μέρος ενός δικτύου εταιρειών με συνδέσεις με την κυρίαρχη ελίτ της Μοζαμβίκης. Οι εταιρείες είχαν διερευνηθεί για παράνομη διακίνηση όπλων και προμήθεια εκρηκτικών σε τρομοκράτες.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι η εταιρεία Briarwood του Παναμά,  που ήταν ιδιοκτήτης του Rhosus, διατήρησε τη διεύθυνση αλληλογραφίας της σε μια πλέον ανενεργή εταιρεία στη Βουλγαρία, με την επωνυμία Interfleet Shipmanagement. Ο ιδιοκτήτης, Νικολάι Πέτροφ Χρίστοφ, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία ήταν νεώτερος συνεργάτης μιας κυπριακής εταιρείας με το ίδιο όνομα, που ανήκει στην  Teto Shipping – Manoli.

Τη στιγμή του τελευταίου ταξιδιού του Rhosus ο Μανώλη είχε χρέος προς την FBME, μια λιβανέζικη τράπεζα που έχασε πολλές άδειες για φερόμενα αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη σιιτική μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ και μια εταιρεία που συνδέεται με το πρόγραμμα της Συρίας για τα όπλα μαζικής καταστροφής.  Σε ένα στάδιο το πλοίο προσφέρθηκε ως εγγύηση στην τράπεζα.

*Δείτε την έρευνα ΕΔΩ:

https://www.occrp.org/en/investigations/a-hidden-tycoon-african-explosives-and-a-loan-from-a-notorious-bank-questionable-connections-surround-beirut-explosion-shipment

Share this post