Δημοσιογραφία στην Τουρκία

Δημοσιογραφία στην Τουρκία

Έκθεση της  Ένωσης ΜΜΕ και Νομικών Σπουδών (MLSA), που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. 

Mια ζοφερή εικόνα της κατάστασης της δημοσιογραφίας στην Τουρκία, με εννέα στους 10 δημοσιογράφους να αισθάνονται ανασφαλείς, λόγω της απειλής σύλληψης, κράτησης και βίας, περιγράφει η  νέα έκθεση της  Ένωσης ΜΜΕ και Νομικών Σπουδών (MLSA), που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. 

 Η έκθεση, με τίτλο «Δημοσιογραφία στην Τουρκία: Δεν αισθάνομαι ασφαλής», πραγματοποιήθηκε, όπως γράφει στο  freeturkishpress.com  η δημοσιογράφος Barış Altıntaş,  στο πλαίσιο του προγράμματος Global Media Defense Fund σε συνεργασία με την UNESCO.

Η έρευνα κάλυψε 57 δημοσιογράφους από 13 πόλεις, διαπιστώνοντας ότι το 70,2%  εργάζεται υπό τη σκιά πιθανής κράτησης ή σύλληψης, ενώ το 59,7% φοβάται την ανεργία και το 49,1% ανησυχεί για τη δίκη.

Η Barış Altıntaş, μεταξύ άλλων γράφει:  Η σωματική βία, συμπεριλαμβανομένων των απειλών, της παρενόχλησης, της καταδίωξης και της επίθεσης, έχει επιδεινωθεί από διαδικτυακές επιθέσεις. Οι πιο συνηθισμένοι τομείς όπου οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν βία είναι στο πεδίο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη βία από τις αρχές επιβολής του νόμου και τη στοχευμένη επισήμανση από τις κρατικές αρχές να επικρατούν. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ευπάθεια των LGBTI+ και των γυναικών δημοσιογράφων στην ψηφιακή βία. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 44,4% όσων αναγνωρίζονται ως γυναίκες, μη δυαδικές ή τρανς βλέπουν τη σεξουαλική βία και τις επιθέσεις με βάση το φύλο ως πιθανές απειλές. Επιπλέον, το 35,1% των δημοσιογράφων βλέπει τις ρατσιστικές επιθέσεις ως πιθανή πρόκληση. Η κατεξοχήν κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ ξεχώρισε στην έρευνα, με όλους τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν από την περιοχή να αναφέρουν σωματική βία ή απειλές τα τελευταία πέντε χρόνια”.

Η  Barış Altıntaş είναι γνωστή δημοσιογράφος και ακτιβιστρια για την ελευθερία του λόγου. Είναι συνιδρυτής του Media and Law Studies Association (MLSA), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που εργάζεται για το δικαίωμα στην ενημέρωση, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου.

* Η έρευνα στα αγγλικά στον σύνδεσμο

MLSA-rapor-1-en-rev.pdf (mlsaturkey.com)

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (MLSA)

Share this post