Δημήτρης Αγάδης: Η άδεια κατσαρόλα νίκησε τον Ερντογάν ( βίντεο)

Δημήτρης Αγάδης: Η άδεια κατσαρόλα νίκησε τον Ερντογάν ( βίντεο)

Στην εκπομή  “ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ” ο γνωστός δημοσιογράφος και γνώστης της τουρκικής πολιτικής Δημήτρης Αγάδης αναλύει τα ανατρεπτικά αποτελέσματα των τουρκικών δημοτικών εκλογών. Τονίζει ότι πλέον υπάρχει ένα νέο σκηνικό στην Τουρκία με το άστρο του Εκρέμ Ιμάμογλου ( ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ο Ιμάμογλου δεξιά και στα αριστερά η σύζυγός του/@ekrem_imamoglu) να ανατέλλει και να δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα. Σημειώνει ότι το ποσοστό που πήρε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP)  είναι το μεγαλύτερο από το 1977 επί Ετσεβίτ.

Ο Δ. Αγάδης (αριστερά) διευκρινίζει μάλιστα ότι, επειδή στο τουρκικό εκλογικό σύστημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κόμμα και όχι πρόσωπα τοπικών συνδυασμών, τα αποτελέσματα αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σημειώνει ότι η οικονομία, “η άδεια κατσαρὀλα”, -όπως είπε χαρακτηριστικά- είναι αυτή που στοίχισε στον Ερντογάν με αποτέλεσμα η νίκη των κεμαλιστών να μην περιοριστεί μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά να επεκταθεί και σε περιοχές που άλλοτε επικρατούσε το ΑΚΡ. Η εκλογική αυτή εξέλιξη θέτει φρένο στα σχέδια του Ερντογάν για την αλλαγή του Συντάγματος και τον ψαλιδίζει πολιτικά και στο εσωτερικό αλλά στο εξωτερικό, καθώς οι Δυτικές πρωτεύουσες διαπιστώνουν ότι πλέον υπάρχει αντίπαλον δέος που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αμφισβητήσει την υπερ-εικοσαετή πολιτική μονοκρατορία τουΤαγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ο Δημήτρης Αγάδης επισημαίνει  ότι επειδή οι εθνικές εκλογές, αν γίνουν στην ώρα τους, αργούν, ο Ερντογάν έχει και τον χρόνο και το κράτος και τους μηχανισμούς του στην διάθεσή του για να επιχειρήσει να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα, κάτι που έχει ξανακάνει στο παρελθόν. “Ο Ερντογάν είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

******************************************************************************

Την ήττα του ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές σχολιάζουν Τούρκοι αρθρογράφοι

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος αξιολογεί την ήττα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αλλά και τα επόμενα βήματα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan)  μετά την ήττα που δέχτηκε το Κόμμα στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Κάτω από τον τίτλο: «Επανάσταση της Ανατολίας: Το τέλος του καθεστώτος του ενός ανδρός», ο Γιαλτζίν Ντογάν (Yalçın Doğan) γράφει ανάμεσα σε άλλα και τα εξής στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (02.04.24 t24.com.tr):

Yalcin-dogan

«Ο Ερντογάν είναι ο μεγαλύτερος χαμένος των εκλογών. ‘Δεν θέλουμε να μας κυβερνάς πια, και ειδικά δεν θέλουμε να μας πας εκεί πού θέλεις’. Ο κόσμος το φωνάζει  αυτό για τον Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, ο Ερντογάν έχασε πέντε εκατομμύρια ψήφους και έγινε το δεύτερο κόμμα στην Τουρκία. Και η άνοιξη έρχεται στη γενέτειρά μου μετά από 22 χρόνια. Είναι βαριές οι  αποσκευές της κυβέρνησης του ΑΚΡ, και το ένα βάρος είναι πιο  δυσβάσταχτο από το άλλο:

 • Οι εξαιρετικά ακριβές τιμές συνεχίζονται εδώ και δυόμισι χρόνια.
 • Τριάντα εκατομμύρια εργαζόμενοι, το εβδομήντα τοις εκατό από αυτούς υποφέρουν από φτώχεια με τον κατώτατο μισθό.
 •  Οι συνταξιούχοι υποφέρουν στη φτώχεια.
 • Κανείς δεν μπορεί να επιδιώξει τα δικαιώματά του, όταν θα έφτανε στη δικαιοσύνη, οι δικαστικές αποφάσεις δεν εφαρμόζονται, και βιώνεται η μεγαλύτερη ανομία στην ιστορία.
 • Η δημοκρατία παραμένει στα χαρτιά.
 • Στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, η βούληση του λαού αντικαθίσταται από τη βούληση ενός και μόνο προσώπου.
 • Η γυναικοκτονίες δεν σταματούν.
 •  Η κακοποίηση παιδιών σε ορισμένους κοιτώνες και σπίτια αιρέσεων εξοργίζει τους πάντες.
 • Μια περιβαλλοντική καταστροφή τελειώνει και μια άλλη αρχίζει.
 • Σύροι, Αφγανοί, μεταναστεύσεις αλλάζουν τη δομή του πληθυσμού.
 • Τα πανεπιστήμια καταστρέφονται.
 • Τα όνειρα των νέων εξατμίζονται.
 • Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για διαφθορά και δωροδοκία.
 • Ενώ ο λαός υποφέρει από φτώχεια, σπατάλη και πολυτέλεια στο κράτος εξαντλεί την υπομονή» […]».

Εξάλλου, κάτω από τον τίτλο: «Τί θα κάνει τώρα ο Ερντογάν;», ο αρθρογράφος Γιασάρ Αϊντίν (Yaşar Aydın)  γράφει στην Birgün (02.04.24 birgun.net) τα ακόλουθα:

«Ο πρώτος και μεγαλύτερος χαμένος των εκλογών ήταν το καθεστώς του παλατιού στο πρόσωπο του Ερντογάν. Κρίνοντας από την ομιλία του στο μπαλκόνι [Σημ. Μετ: Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών], δεν υπάρχει ήττα, στην πραγματικότητα υπάρχει νίκη της δημοκρατίας. Ωστόσο, κρίνοντας από τον τόνο της φωνής του, το περιβάλλον του και ανάμεσα στις γραμμές της ομιλίας του, θα φανεί ότι ο Ερντογάν δεν θα αισθάνεται πολύ άνετα.

Δηλώσεις Ερντογάν , μετά τα αποτελέσματα. Μαζί μόνο η σύζυγός του Εμινέ (@trpresidency)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ούτε υποψήφιος ούτε υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος ήταν μαζί του. Προφανώς, βρίσκεται σε ίση απόσταση από όλους και θα προσπαθήσει να αναδιοργανώσει το κόμμα από το μηδέν. Οι προσδοκίες για μια σοβαρή αλλαγή ειδικά στα όργανα του κόμματος έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στην ομιλία του υπήρχαν περιεκτικές εμφάσεις. Αλλά όταν κοιτάμε ανάμεσα στις γραμμές, είναι σαφές ότι έκανε προτάσεις που δεν έχουν κανένα νόημα πέρα από την εξαγορά χρόνου. Προφανώς, θα σκεφτεί αυτή την εβδομάδα και θα δράσει μετά τις γιορτές.

Ας απαριθμήσουμε τις πιθανές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο Ερντογάν τον Απρίλιο.

Πρώτος στόχος το Κόμμα

Δεδομένου ότι δεν θα πάρει ποτέ την ήττα πάνω του, ο πρώτος του στόχος θα είναι η κομματική οργάνωση. Οι επαρχιακοί πρόεδροι και τα ονόματα που είναι υπεύθυνοι των οργανώσεων θα παραταχθούν ο ένας μετά τον άλλο για μια δήλωση ‘συγχώρεσης’. Ο ‘ανοιξιάτικος καθαρισμός’ δεν θα διαρκέσει καν μέχρι τον Μάιο.

Θα αλλάξει το υπουργικό συμβούλιο;

Η αλλαγή δεν θα περιοριστεί στη διοίκηση του κόμματος. Ο Ερντογάν έστειλε σχεδόν όλους τους υπουργούς στην Κωνσταντινούπολη. Όλοι τους συνέχισαν να δίνουν αναφορά από το πεδίο της δράσης. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα και δέχθηκε την αντίδραση της κοινής γνώμης. Ειδικά ορισμένοι υπουργοί είχαν ακόμη και αρνητικό αντίκτυπο. Με εξαίρεση τους τομείς της οικονομίας, της εθνικής άμυνας, των εξωτερικών υποθέσεων και των εσωτερικών, καμία από τις αλλαγές δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη. Το όνομα του Σιμσέκ αναφέρεται συχνά μεταξύ αυτών που θα αλλάξουν. Αλλά μια τέτοια εξέλιξη είναι σχεδόν αδύνατη βραχυπρόθεσμα. Η κίνηση αυτή θα κρατηθεί σε εφεδρεία ως προεκλογική κίνηση.

Τι γίνεται με τη συμμαχία;

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ντεβλέτ  Μπαχτσελί στην ομιλία του στο μπαλκόνι. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των σχέσεων με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τον Μπαχτσελί να κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης. Τις επόμενες ημέρες, εφόσον το επιτρέψει η υγεία του, θα τους δούμε και τους δύο μαζί μπροστά στις κάμερες. Ο Μπαχτσελί έχει αρχίσει να προετοιμάζει έναν νέο οδικό χάρτη».

Πηγή: ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ -ΓΤΠ

 

 

 

Share this post