Δημήτριος Φραγκόπουλος, ένας πρωτοπόρος δάσκαλος της Πόλης
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής στον β΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων, υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης, τίμησε τον μακαριστό Δημήτριο Φραγκόπουλο ( 1928-2017) . Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος: Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.
Ο ομιλητής Κώστας Γαβρόγλου* τόνισε ότι ο Φραγκόπουλος “αποτελεί την εμβληματικότερη, ίσως, προσωπικότητα της Ρωμιοσύνης από την δεκαετία του 1950 μέχρι τον θάνατο του το 2017.
Ο Φραγκόπουλος ήταν 35 χρόνια διευθυντής και υπηρέτησε την παιδεία ως εκπαιδευτικός συνολικά 40 χρόνια. Ήταν Διευθυντής το 1964 και το 1974, χρόνιές που σημάδεψαν τόσο μαρτυρικά την ομογένεια της Πόλης. Ήδη από το 1962 επαναφέρεται η θέση του Τούρκου Υποδιευθυντή, η οποία είχε καταργηθεί το 1949. Με τον υποδιευθυντή είχε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκατοίκιση. Αναμεσα στα πολλά που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του σημειώνουμε την ίδρυση τού Κλασσικού και Μαθηματικού Τμήματος δίπλα στο Επιστημονικό και Εμπόρικό Τμήμα. Το 1962 προστέθηκαν οι δύο επιπλέον όροφοι στο Ζωγράφειο και η κεντρική θέρμανση. Σε έναν από αυτούς τους ορόφους ήταν και η κατοικία του Διευθυντή. Το 1974, οι αρχές επικαλούμενες γραφειοκρατικές ελλείψεις του έκαναν έξωση από το διαμέρισμα του στο Ζωγράφειο”.
Ο Φραγκόπουλος με μαθήτριες του Ζωγραφείου Λυκείου στο γραφείο του Διευθυντή. Πάνω δεξιά ο διάδοχος του Γιάννης Δεμιρτζόγλου. ( Οκτώβριος 2016)
Ο Κώστας Γαβρόγλου , ομότιμος καθηγητής ιστορίας των επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, : “Σαν βασικό άξονα της εκπαιδευτικής του φιλοσοφίας, ο Φραγκόπουλος είχε την εκμάθηση της εληνικής γλώσσας. Αυτή, επαναλάμβανε με κάθε τρόπο, είναι το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ταυτότητας των Ρωμιών. Θεωρούσε, δε, ότι στόχος των σχολείων μας έπρεπε να είναι η άρτια γλωσσική κατάρτιση όλων αδιακρίτως των μαθητών, τόσο των ομογενών όσο και των Αντιοχέων που φοιτούν στα σχολεία μας, τους οποίους οφείλουμε να τους αγκαλιάσουμε με ειλικρινή διάθεση.
Τον στεναχωρούσε ιδιαίτερα η αδιαφορία πολλών κοινοτικών παραγόντων. Προφανώς όχι όλων, αλλά αρκετών. Τον στεναχωρούσε η αδιαφορία πολλών εκπαιδευτικών, προφανώς όχι όλων. Τον στεναχωρούσε η γραφειοκρατική αντιμετώπιση των Ρωμιών από πολλούς προξενικούς παράγοντες. Όχι βέβαια, από όλους. Τον στεναχωρούσαν οι εγωισμοί και οι μικροεξουσίες που εμπόδιζαν τη θέαση της μεγάλης εικόνας. Τον πλήγωνε η συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία μας χωρίς να γίνεται τίποτα, και όλα να αφήνονται σε μία αδράνεια. Συνέχεια μας υπενθύμιζε την τεράστια σημασία που έχει η συλλογική λειτουργία και ο προγραμματισμός ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπιζουν οι Ρωμιού και να προγραμματιστούν οι λύσεις τους. Ας σημειώσουμε ότι στον Φραγκόπουλο οφείλουμε το ότι μας απέδειξε με τις προσεκτικές στατιστικές που έκανε ως προς του μαθητικούς πληθυσμούς ότι μετά τα Σεπτεμβριανά δεν υπήρξε συρρίκνωση των Ρωμιών. Και πως το μεγάλο πλήγμα ήρθε το 1964. Και για αυτό ήταν ιδιαίτερα σοβαρές οι ευθύνες της Ελλάδας και, βέβαια, απαράδεκτες οι αντιδράσεις της Τουρκίας”.
Ο Δημ. Φραγκόπουλος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι( Οκτώβριος 2016) . Στο μέσον ο τότε εκδότης της εφημερίδας “Απογευματινή” Μιχάλης Βασιλειάδης.
Ο κ. Γαβρόγλου επικαλέστηκε την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου , στη διάρκεια της τελετής για το Ιωβιλαίο του Φραγκόπουλου το 1998. Ο κ.Βαρθολομαίος συνόψισε με ένα ιδιαίτερα εύγλωττο τρόπο την προσωπικότητα του Φραγκόπουλου:
¨Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του τιμωμένου, ο οποίος σφραγίζει με την παρουσίαν και προσφορά του την εκπαιδευτικήν μας εδώ ζωήν και πραγματικότητα της συγχρόνου εποχής. Βαθειά κατάρτισις εις τον κλάδον της επιστήμης, διδακτική ικανότης και αγάπη προς τον μαθητήν. …Πολλοί σήμερον έχουν πνευματικά αγαθά αλλά δεν γνωρίζουν πως να τα μοιρασθούν με τους άλλους και το χειρότερο πολλοί έχουν αλλά δεν δίδουν, δεν έχουν μάθει να δανείζουν τον ευατόν των εις την υπηρεσίαν του πλησίον¨”.
Ο μακαριστός Δ. Φραγκόπουλος στο σπίτι του στην Πόλη, Μάϊος 2015
*Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Γαβρόγλου
Φραγκόπουλος by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
*Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ομότιμος καθηγητής ιστορίας των επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1947 στην Πόλη όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία στα Πανεπιστήμια Lancaster, Cambridge και Imperial College και στις ΗΠΑ όπου και εργαστηκε στο Πολιτειακό Pανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Την περίοδο 2004-2014 ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Βοστώνης, Harvard, MIT, Cambridge, Pennsylvania και Istanbul Technical University. Το επιστημονικό του έργο εστιάζει σε θέματα εξέλιξης της φυσικής και της χημείας τον 19ο και 20ο αιώνα και στην ιστορία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ειναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων. Το 2020 έχει λάβει το βραβείο Gustav Neuenschwander της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιστορίας των Επιστημών για το σύνολο του έργου του. Εκλέχθηκε βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015. Ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου 2019, διετέλεσε Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
- Ο ageliaforos.com εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου, η οποία ανταποκρίθηκε ευχαρίστως και έστειλε το κείμενο της ομιλίας του καθηγητή Κώστας Γαβρόγλου.