Δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού: Μία ιστορική απόφαση με προοπτική

Δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού: Μία ιστορική απόφαση με προοπτική

Του Γιάννη Οικονομίδη*

Με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο και την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού στην Κύπρο καθώς και την επικείμενη ενεργοποίηση και λειτουργία του δίνεται πλέον η ιστορική ευκαιρία στη χώρα μας για να κάνει  ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τον Πολιτισμό. Δίνεται επιτέλους -όπως ήταν η κοινή επιθυμία όλων, εδώ και πολλά χρόνια- μεγαλύτερη προσοχή στον Πολιτισμό μας και στην ψυχή του, τους ανθρώπους του.

Κατά παρόμοιο τρόπο έχουν ήδη δημιουργηθεί τέσσερα άλλα Υφυπουργεία για να γίνει αποσυμφόρηση μεγάλων σε μέγεθος Υπουργείων και δίνεται έτσι και εδώ η σημασία που πρέπει στον Πολιτισμό μας υλοποιώντας ένα όνειρο, ικανοποιώντας μια αδήριτη ανάγκη δεκαετιών.

Αποτελεί αναγκαιότητα λοιπόν με δεδομένη την πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομία της χώρας μας, το βάθος που έχουμε μέσα στην Ιστορία, αλλά και την αδιάκοπη αξιόλογη καλλιτεχνική δημιουργία, να δοθούν νέες προοπτικές στη διαχείριση του πολιτισμού, τόσο της κληρονομιάς όσο και της σημερινής δημιουργίας, από την Πολιτεία.

Το Υφυπουργείο θα είναι Υφυπουργείο παρά τω Προέδρω, όπως είναι και τα υπόλοιπα Υφυπουργεία που έχουμε.

Η λογική είναι η ίδια, με τις ίδιες βασικές αρχές που ακολουθήθηκαν και για τη δημιουργία των άλλων Υφυπουργείων. Συγκεντρώνονται βασικά όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες και τα Τμήματα, τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή και που ασχολούνται με τον Πολιτισμό, σε μια καινούργια δομή, η οποία με βάση τη δημοσιονομική ουδετερότητα θα διοικείται από ένα Υφυπουργό και ένα Γενικό Διευθυντή.

Με την πρώτη αυτή θεσμικά μεγάλη παρέμβαση για τον Πολιτισμό αναμένεται να δοθούν και περισσότεροι πόροι, περισσότερες δυνατότητες, για την πολιτιστική πολιτική. Αυτό θα μπορέσει να γίνει στη συνέχεια και σε μια καλύτερη βάση, από την ώρα που έχουμε αυτή την ξεχωριστή δομή, το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Ο επιτελικός φορέας για την πολιτική στον Πολιτισμό, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αποτελεί πλέον γεγονός και άξιοι συγχαρητηρίων είναι όσοι/όσες εργάστηκαν μεθοδικά και σκληρά για υλοποίηση αυτού του οράματος, ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, πλέον, και η Πολιτεία που βλέπουν το πνευματικό τους παιδί να παίρνει, μετά από δεκαετίες, σάρκα και οστά.

 

Ο Γιάννης Α. Οικονομίδης είναι  Εκπαιδευτικός-Πολιτικός Επιστήμονας. /Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις θέσεις των συντακτών τους

 

 

Share this post