Δημιουργία του Ευρωπαϊκού κέντρου για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Δημιουργία του Ευρωπαϊκού κέντρου για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

Ο Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Δημήτρης Παπαδάκης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ο κ. Παπαδάκης, στη γραπτή του ερώτηση, αναφέρει ότι η 18η Νοεμβρίου αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση. Εκτιμάται ότι 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη είναι θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας.

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως, στην Κύπρο, οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί. Κάθε 27 ώρες, ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά. Το 2020 έγιναν 324 αναφορές για παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, για περίοδο 6 μηνών, έγιναν 241 αναφορές, αριθμός που έφτασε το 83% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε διάστημα 12 μηνών το 2019.

Παράλληλα, επισημάνε ότι η πανδημία του κορονοϊού συνδέεται με τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, λόγω της απομόνωσης και της διαρκούς συμβίωσης των παιδιών – θυμάτων με τους θύτες, αφού τις περισσότερες φορές, οι “δράστες” προέρχονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, καθώς και με την αυξημένη διαδικτυακή δραστηριότητα και την ευρεία διάδοση εικόνων κακοποίησης μέσω του διαδικτύου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω στοιχεία, ο κ. Παπαδάκης απεύθυνε τα πιο κάτω ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πότε προβλέπεται η δημιουργία του Ευρωπαϊκού κέντρου για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, που η ίδια είχε προαναγγείλει;

– Έχει εκπονηθεί μελέτη για τον εντοπισμό νομοθετικών κενών, καθώς και βέλτιστων πρακτικών και δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, με σκοπό την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο;

 

ΠΗΓΗ: Βρυξέλλες, Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή, 18.11.2021

Share this post