Δήλωση Μπάιντεν για Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία

Δήλωση Μπάιντεν για Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το εκλογικό επιτελείο των Biden – Haris, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τοποθετείται στο θέμα των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του ΓΓ το ΝΑΤΟ  Στόλτενμπεργκ να μειώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαιρετίζει τη συμφωνία για τη θέσπιση ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επικροτεί τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του εμπάργκο στην Κύπρο για τα μη θανατηφόρα αμυντικά συστήματα, καθώς η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν καλεί την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία για να απόσχει από περαιτέρω προκλητική δράση εναντίον της Ελλάδας και τον Ταγίπ Ερντογάν να αντιστρέψει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Υποστηρίζω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή να προκύψει μία σύγκρουση εντός του ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστές και να προστατευθούν”, είπε.

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και η επανέναρξη του διπλωματικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. “Επιδοκιμάζω”, πρόσθεσε, “τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στη μη θανατηφόρα βοήθεια προς την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ”.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους S-400

Με την πάγια αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης στην εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 σχολίασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις πληροφορίες για δοκιμές από μέρους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων του νέου συστήματος.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να αντιδρούμε αυστηρά στην αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά για τις αναφορές ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να θέσει σε λειτουργία τους S-400».

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ως απάντηση στην εξαγορά S-400, έδειξε τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει αυτό το ζήτημα.

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα ότι η συναλλαγή των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ, καθώς και κίνδυνος για πιθανές κυρώσεων CAATSA. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη του κατανοούν τη θέση μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post