Δικοινοτικό Φόρουμ Υγείας

Δικοινοτικό Φόρουμ Υγείας

Μετά από πρωτοβουλία του Τομέα Υγείας και του Γραφείου Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ και έπειτα από πραγματοποίηση συνάντησης με τ/κ κόμματα και οργανώσεις αποφασίστηκε η δημιουργία του Δικοινοτικού Φόρουμ Υγείας με στόχο την ενασχόληση με θέματα υγείας, που αφορούν και τις δύο κοινότητες του νησιού. Ακολουθεί κοινή δήλωση των κομμάτων που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση για το θέμα.

“Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και από τις δύο κοινότητες συναντήθηκαν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου για να συζητήσουν την ανάγκη ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε θέματα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας ενός Δικοινοτικού Φόρουμ για θέματα Υγείας.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε θέματα υγείας δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτική. Ωστόσο, η συνεργασία αυτή είναι σημαντική και για πολλούς άλλους λόγους, όπως η αντιμετώπιση επειγόντων ανθρωπιστικών ζητημάτων, η αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, καθώς και η μεταφορά φαρμάκων και υγειονομικού εξοπλισμού πέρα από την “πράσινη γραμμή” κ.λπ.

Επισημαίνουμε ότι εκτιμούμε ιδιαίτερα το πολύτιμο έργο που επιτελεί η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, το οποίο δεν επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε. Αντίθετα, στοχεύουμε να υποστηρίξουμε με εποικοδομητικό τρόπο όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τα σχετικά θέματα που απασχολούν και τις δύο κοινότητες. 

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η συγκρότηση Δικοινοτικού Φόρουμ για θέματα Υγείας. Επιπλέον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία καλύτερου κλίματος και στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και φιλίας μέσω της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά και πρακτικά και στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Η παρούσα πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από τα ακόλουθα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, αλλά στόχος είναι να διευρυνθούν οι συμμετέχοντες με άλλους φορείς που θα ενδιαφέρονταν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. 

Κόμματα/Οργανώσεις που υπογράφουν το κοινό ανακοινωθέν:

– ΑΚΕΛ – Προοδευτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού

– CTP – Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα

– YKP – Κόμμα Νέα Κύπρος

– Sol Hareket (Αριστερό Κίνημα)”

Share this post