Δικηγόροι εν αργία αρχιμανδριτών: Παραπλάνηση του κοινού από τον πρόεδρο του ΠΔΣ, Μιχάλη Βορκά

Δικηγόροι εν αργία αρχιμανδριτών: Παραπλάνηση του κοινού από τον πρόεδρο του ΠΔΣ, Μιχάλη Βορκά

Ποινικής δίωξη εναντίον των δικηγόρων Αντριάνα Κλαΐδη και Αναστάσιου Βαβούσκου ζητά ο ΠΔΣ

“Κακόβουλη” χαρακτηρίζουν την εναντίον τους  καταγγελία από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ),  δια του προέδρου του, Μιχάλη Βορκά(ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ), οι δικηγόροι των εν αργία αρχιμανδριτών, Νεκταρίου και Πορφυρίου, Ανδριάνα Κλαΐδη και Αναστάσιος Βαβούσκος. Σε ανακοίνωση τους οι δύο δικηγόροι καταγγέλλουν τον κ. Βορκά ότι “παραπλανεί το κοινό, δεν αποκαθιστά την αλήθεια και παραλείπει να αναφέρει την δική του εμπλοκή και συμμετοχή στην υπό διερεύνηση από την Αστυνομία υπόθεση, και την δική του παραδοχή ως Θρονικός Επίτροπος της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής και Δικηγόρος και/ή νομικός σύμβουλος του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας”.

Την ανακοίνωση προκάλεσε σημερινό αποκλειστικό δημαοσίευμα στην εφημερίαδα “Πολίτης”, σύμφωνα με το οποίο ο ΠΔΣ  κατήγγειλε στην Ασυνομία τους δικηγόρους των  εν αργία αρχιμανδριτών και ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης  τους.

Καταγγελία στην Αστυνομία από Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο – Ζητούν ποινική δίωξη… (politis.com.cy)

*Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση των δικηγόρων Ανδριάνας Κλαΐδη και Αναστάσιου Βαβούσκου

Οι δικηγόροι Α. Κλαΐδη και Α. Βαβούσκος καταγγέλουν τον πρόεδρο του ΠΔΣ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Ἀλλη ανακοίνωση διευκρινίζει τα εξής:

“Για σκοπούς αποκατάστασης της αλήθειας και πληρέστερης ενημέρωσης του κοινού, επιθυμούμε συμπληρωματικά να τονίσουμε, ότι ο  Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος, υπό αυτήν την ιδιότητα, δηλαδή του κληρικού, εκπροσωπεί και χειρίζεται την υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ και μόνο ως προς την εκπροσώπηση των μοναχών ενώπιον των εκκλησιαστικών δικαστηρίων. Τα ανωτέρω αναιρούν τα περιεχόμενα στην κατατεθείσα καταγγελία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του Νόμου περί Δικηγόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, ατυχώς για τον καταγγέλλοντα, ο Νόμος περί Δικηγόρων δεν εφαρμόζεται και τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τους παρακάτω εκτιθέμενους λόγους:

Τα Εκκλησιαστικά δικαστήρια δεν είναι δικαστήρια υπό την έννοια, που το άρθρο 2(1) του Νόμου περί Δικηγόρων προσδίδει στον όρο «Δικαστήριο», υπό τον οποίο όρο περιλαμβάνονται αποκλειστικά το Ανώτατο ή κάθε άλλο δικαστήριο κατώτερο τούτου και οποιοδήποτε δικαστής αυτών. Συνεπώς, τα εκκλησιαστικά δικαστήρια, ως δικαστήρια μη κατώτερα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρου Νόμου και κατόπιν τούτου, ο Νόμος περί Δικηγόρων δεν εφαρμόζεται στα εκκλησιαστικά δικαστήρια.

Ως προς τα συγκεκριμένα δικαστήρια, εφαρμόζεται ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου και ειδικότερα το άρθρο 26 δ΄ (Παράρτημα Β΄, Εκκλησιαστικό Ποινικό Δίκαιο, ΙΙ. Ποινική Δικονομία, Β΄ Κύρια Διαδικασία), κατά το οποίο ο κατηγορούμενος επιλέγει ως συνήγορο: α) ή κληρικό, β) ή δικηγόρο πενταετούς πραγματικής ασκήσεως δικηγορικού λειτουργήματος στην Κύπρο που είναι μέλος της Εκκλησίας της Κύπρου. Αμφότεροι, λοιπόν, οι δικηγόροι εκπροσωπούμε τους κληρικούς ενώπιον της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης συμφώνως προς τα προβλεπόμενα από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και ουδέν κώλυμα υπάρχει και για τους δύο δικηγόρους, συνηγόρους των μοναχών, να εκπροσωπούν αυτούς ενώπιον των οργάνων που υπηρετούν την εκκλησιαστική δικαιοσύνη στην Κύπρο”.

 

 

Share this post