Διευθυντής έδιωξε μαθήτρια, λόγω μαντίλας

Διευθυντής έδιωξε μαθήτρια, λόγω μαντίλας

ΠΗΓΗ: «Ο Φιλελεύθερος» , Ευαγγελία Σιζοπούλου
Την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επισκίασε επεισόδιο στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στον Στρόβολο, όταν ο διευθυντής Λοΐζος Σέπος έδιωξε μαθήτρια από τη Συρία, η οποία προσήλθε στο σχολείο με τη μαντίλα. Πρόκειται για τελειόφοιτη μαθήτρια, η οποία διαμένει εδώ και οκτώ χρόνια με την οικογένειά της στην Κύπρο και φοιτά στο σχολείο τα τελευταία χρόνια. Το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αρκετούς μαθητές, οι οποίοι στηλίτευσαν την απόφαση του διευθυντή, τον οποίο και χαρακτήρισαν «ρατσιστή».
Η 18χρονη μαθήτρια Αλίνα, η οποία γεννήθηκε το 2001 στην Κύπρο, καθώς οι γονείς της βρίσκονταν στη χώρα μας, έφυγε σε μικρή ηλικία για τη Συρία και επέστρεψε το 2011 μαζί με την οικογένειά της εξαιτίας του πολέμου, μίλησε στον «Φ» και περιέγραψε το συμβάν ως εξής:

«Πήγα το πρωί στο σχολείο και με ρώτησε ο διευθυντής, εάν είμαι μαθήτρια. Όταν απάντησα “ναι”, μου είπε με άσχημο τρόπο, χωρίς σεβασμό, να φύγω και να πάω να βγάλω τη μαντίλα. Βγήκα από το σχολείο και ενημέρωσα τον πατέρα μου, ο οποίος ήρθε και μπήκαμε ξανά μαζί στο σχολείο. Τότε μας είπε ότι θα απαγορεύσει και τους σταυρούς διότι διαφωνεί με την προβολή θρησκευτικών χαρακτήρων».
Ρωτήσαμε την Αλίνα, αν τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισε πρόβλημα είτε από τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς, είτε από συμμαθητές της και η απάντησή της ήταν αρνητική. Σημείωσε ακόμη πως μετά το περιστατικό, έσπευσε με τον πατέρα της στο υπουργείο Παιδείας για να κάνει καταγγελία, ενώ εκεί της έδωσαν αίτηση για να συμπληρώσει, εάν επιθυμεί αλλαγή σχολείου. Όμως ανέφερε πως δεν επιθυμεί να αλλάξει σχολείο, καθώς στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα είναι οι φίλοι και συμμαθητές της, οι καθηγητές της και εκεί θέλει να προετοιμαστεί για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Στην ερώτηση, εάν θα προσέλθει στο σχολείο τη Δευτέρα, απάντησε: «Ναι, εγώ θα πάω στο σχολείο. Όλοι μου είπαν ότι έχω δίκαιο και δεν φταίω».

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, ο διευθυντής ανέφερε πως στους κανονισμούς αναφέρεται πως οι μαθητές δεν πρέπει να έχουν καλυμμένο πρόσωπο ακόμα και το χειμώνα που φοράνε καπέλα, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις. Επιπρόσθετα, φέρεται να σημείωσε πως δεν επιτρέπονται ούτε οι τεράστιοι σταυροί, ούτε άλλα θρησκευτικά σύμβολα. Ο κ. Σέπος ανέφερε πως το μόνο που είπε στη μαθήτρια είναι να βγάλει οτιδήποτε έχει στο κεφάλι καθώς αυτός τηρεί τους νόμους και τα σχολεία δεν μεγαλώνουν Ταλιμπάν (σημειώνεται πως ο «Φ» επεδίωξε να μιλήσει με τον κ. Σέπο αλλά δεν ανταποκρίθηκε).
Αξίζει να σημειωθεί πως στους Κανονισμούς Λειτουργίας των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης δεν αναφέρεται πουθενά απαγόρευση μαντίλας, αλλά «να μην γίνεται καμία διάκριση στη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις του παιδιού ή των γονέων ή την υπηκοότητα, εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσιακή κατάσταση, την ανικανότητα, τη γέννηση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση».

 


Στους Κανονισμούς αναφέρεται απαγόρευση σε καλυμμένο κεφάλι, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, να
αναφέρει στον «Φ» πως αυτό αφορά κουκούλες, με τις οποίες πολλές φορές προσέρχονται μαθητές. Ο κ. Χατζησάββας σχολιάζοντας το περιστατικό ανέφερε πως έγινε αυστηρή χρήση του πιο πάνω σημείου από το διευθυντή.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει:
«Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει αυθαίρετες πολιτικές που εκπορεύονται από Διευθύνσεις Σχολείων και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου, η οποία σέβεται την προσωπικότητα του κάθε μαθητή ανεξαρτήτως οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας, ταυτότητας και πεποιθήσεων.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα διακρίνεται για την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετική έκφραση και την ελευθερία του λόγου, καθώς και την ανάπτυξη αντιρατσιστικής συνείδησης. Ήδη από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του συμβάντος, το Υπουργείο διέταξε διερεύνησή του για να έχει ακριβέστερη εικόνα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε, στις ενδεδειγμένες ενέργειες που απορρέουν από τη νομοθεσία.
Τονίζεται εμφαντικά ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές και το Υπουργείο θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή».
Το επεισόδιο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και στον πολιτικό κόσμο και πολιτικά κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις, καταδικάζοντας την ενέργεια της Διεύθυνσης του σχολείου, υποστηρίζοντας τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

 

 

Share this post