Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς

Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Με  ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου ( στην φωτογραφία η είσοδος  του στρατοπέδου) , το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Στο Ισραήλ η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Γιομ Ασοά τιμάται την 27η μέρα του Εβραϊκού μήνα Νισάν, που συνήθως είναι τον Απρίλιο.

Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην παγκόσμια ιστορία, υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν, με τουφεκισμό, καταναγκαστική εργασία, απαγχονισμό και δηλητηριώδη αέρια περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίοι. Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια. Οι πρακτικές εξόντωσης των Ναζί δεν εξαντλήθηκαν στους Εβραίους. 

Το Ολοκαύτωμα χαρακτηρίστηκε από την αποτελεσματική και συστηματική προσπάθεια βιομηχανικής κλίμακας για τη συγκέντρωση και δολοφονία όσων περισσότερων θυμάτων ήταν δυνατό, χρησιμοποιώντας όλους τους πόρους και την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμα στο ναζιστικό κράτος.

Από το 1988 κάθε χρόνο την πρώτη βδομάδα του Μαίου οργανώνεται στο Άσβουτσς, με την συμμετοχή χιλιάδων ατόμων από όλο τον κόσμο,   η  «Πορεία των Ζώντων», πορεία μνήμης για τα έξι εκατομμύρια Εβραίων,που εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα και ηχηρής καταδίκης του Ολοκαυτώματος. Το 2019 στην Πορεία ήταν επικεφαλής ο Οικουμενικός Πατριάρχης , Βαρθολομαίος. 

ΦΩΤΟ: Ν. Μαγγίνας

Η πορεία ξεκινά  από το χώρο του άλλοτε στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, όπου  τα τραίνα με τους Εβραίους απ’ όλη την Ευρώπη και οδηγούνταν στην πλειονότητά τους στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. Στο γνωστό και ως Άουσβιτς ΙΙ στρατόπεδο βρισκόταν οι θάλαμοι των αερίων και οι φούρνοι. Στο Μπίρκεναου βρήκαν το θάνατο πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, στην συντριπτική πλειονότητα Εβραίοι, μεταξύ τους 62.000 Έλληνες.  Σε ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το Άουσβιτς θα παραμένει πάντα ένα σύμβολο της ρίζας του κακού – απόδειξη της καταστροφής και της βίας, της οποίας ο άνθρωπος είναι σε θέση, όταν πέφτει θύμα στη ρητορική του μίσους να εξουδετερώσει κάθε δημιουργική δύναμη».  Επίσης υπενθύμισε τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στα 28 χρόνια που ηγείται αυτού, ενάντια  στα φαινόμενα του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Αναφέρθηκε στη σημασία του διαλόγου και χαρακτήρισε αυτόν ως «πολύτιμο δώρο του Θεού» και υπογράμμισε ότι ο διάλογος: «προάγει την αμοιβαία γνωριμία και την εκτίμηση, χτίζει το σεβασμό για τη διαφορετικότητα. Ο διάλογος είναι πάντα μια χειρονομία και μια πηγή αλληλεγγύης».

Μάξιμος Χαρακόπουλος : “Να ξηλώσουμε  τα “άνθη του κακού” που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα!”

«Η Ημέρα αυτή οφείλει να λειτουργεί σαν μέσο συνεχούς αφύπνισης των κοινωνιών για την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας διολίσθησης σε ανάλογες ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που φέρουν εντός τους το σπέρμα του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του μίσους προς τον άλλο άνθρωπο», ονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δήλωση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Η ανθρωπότητα τιμά σήμερα την μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που έπεσαν θύματα του μίσους και του τυφλού φανατισμού του βάρβαρου ναζιστικού καθεστώτος και των υποστηρικτών του. Μεταξύ αυτών που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης υπήρξαν και χιλιάδες συμπατριώτες μας Έλληνες Εβραίοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όλους αυτούς τους θυμόμαστε σήμερα με τον ύψιστο σεβασμό για τη θυσία τους.

Ταυτόχρονα, η Ημέρα αυτή οφείλει να λειτουργεί σαν μέσο συνεχούς αφύπνισης των κοινωνιών για την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας διολίσθησης σε ανάλογες ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που φέρουν εντός τους το σπέρμα του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του μίσους προς τον άλλο άνθρωπο. Δυστυχώς, αυτά τα “άνθη του κακού” τα βλέπουμε να ξεφυτρώνουν συχνά, με διάφορες μορφές και ποικίλες αφορμές, στοχεύοντας στην υπονόμευση των βασικών πανανθρώπινων αξιών και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το χρέος μας, ως ανθρώπων ελεύθερων και συνειδητοποιημένων, δεν μπορεί να είναι άλλο από το να “ξηλώσουμε” αυτά τα “άνθη του κακού” με την συνεπή εργασία για την εξάλειψη των προκαταλήψεων, των αντιδημοκρατικών ιδεοληψιών, του μίσους και του εξτρεμισμού, και την ανάδειξη των αρχών της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας της ανθρωπότητας».

Τιμώντας τηνΔιεθνή Ημέρα της Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτόματος το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» (παραγωγής 1993) του Γιώργου Πετρίτση.

ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

(video)

Η συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς «Μαρτυρίες» του Γιώργου Πετρίτση διερευνά το θέμα του διωγμού των Εβραίων από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες επιζώντων Εβραίων της Ελλάδας.

Η Ζάννα Σατσόγλου και ο Ερρίκος Λεβής, διασωθέντες του Ολοκαυτώματος, αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Ξετυλίγουν τις μνήμες τους από τη σύλληψη και μεταφορά τους στο Άουσβιτς, περιγράφουν την άγρια καθημερινότητα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, και μιλούν για την περιπέτειά τους μετά την εκκένωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, την πορεία φυγής μαζί με τους Γερμανούς και την επιστροφή στην πατρίδα.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής λόγος γίνεται για την προσπάθεια παροχής βοήθειας προς τους καταδιωκόμενους Εβραίους στην κατεχόμενη Ελλάδα, τις επιχειρήσεις διαφυγής και τις αποστολές προς την Μέση Ανατολή δια θαλάσσης. Οι Κώστας Νικολάου (ιατρός), Ολυμπία Παπαδούκα (ηθοποιός) και Σωτ. Παπαστράτης (πρώην βουλευτής) καταθέτουν σχετικές προσωπικές τους μαρτυρίες.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες πλαισιώνονται από πλούσιο αρχειακό υλικό που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης

Έτος παραγωγής: 1993

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ – archive.ert.gr

ΕΞΑΛΛΟΥ, η ιστοσελίδα insidestory.gr σε εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται  στο θέμα της λεηλασίας των εβραϊκών περιουσιών στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκδοση μιας νέας μελέτης.

Το «κοινό μυστικό» για τις εβραϊκές περιουσίες στη Θεσσαλονίκη | Inside Story

Share this post