Διεθνής διαγωνισμός για την μέθοδο των ακριβέστερων προβλέψεων
Οργανωτές Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Με στόχο την καλυτέρευση των μεθόδων πρόβλεψης , ιδιαίτερα στην εποχή της Τεχνικής Νοημοσύνης, που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο, το Ινστιτούτο για το Μέλλον (Institute For the Future-IFF) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τη συνεργασία της Μονάδας Προβλέψεων και Στρατηγικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, διοργανώσουν τον τέταρτο Διεθνή Διαγωνισμό Πρόβλεψης «Makridakis 4 ή M4 Forecasting Competition».
Ειδικότερα ο διαγωνισμός διεξάγεται για δοθούν απαντήσεις και προτάσεις σε ερωτήματα , όπως:
– Ποια μέθοδος για τις ακριβέστερες προβλέψεις είναι η καλύτερη;
-Πόσο ακριβείς είναι οι διάφορες προβλέψεις για σημαντικά θέματα όπως για παράδειγμα η εξέλιξη της οικονομίας μιας χώρας, ή του ΑΕΠ της, ή της ανεργίας, που αφορούν κυβερνήσεις, κράτη , δημοσκόπους, επιχειρήσεις κοκ;
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και διευθυντής του IFF, Σπύρος Μακριδάκης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι τρείς προηγούμενοι σχετικοί διαγωνισμοί Μ1,Μ2 και Μ3, έχουν ήδη συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων και στην ενημέρωση των διευθυντικών στελεχών και των ενδιαφερομένων σχετικά με το ποια είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος πρόβλεψης για θέματα που τους αφορούν. Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία με τους διαγωνισμούς, σημειώνει, ξεκίνησε περίπου πριν από τέσσερις δεκαετίες με τη διεξαγωγή διαγωνισμών πρόβλεψης το 1982, το 1983 και το 2.000.
« Για να δοθούν ακριβείς και αδιαμφισβήτητες απαντήσεις, χρησιμοποιούμε 100.000 πραγματικές χρονοσειρές, που ενσωματώνουν όλες τις σημαντικές μεθόδους πρόβλεψης, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη), καθώς επίσης και τις πιο παραδοσιακές στατιστικές», εξηγεί ο καθηγητής Μακριδάκης.
Οι Διαγωνισμοί Πρόβλεψης προσελκύουν τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιστημονικής βιβλιογραφίας, όσο και των επαγγελματιών, από χώρες όλου του κόσμου, όπως από τις Ην. Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ελλάδα και Κύπρο.
« Επεκτείνω και αναπαράγω τα αποτελέσματα των τριών προηγούμενων διαγωνισμών, χρησιμοποιώντας ένα εκτεταμένο και ποικίλο σύνολο χρονοσειρών, αξιοποιώντας παράλληλα την πρόοδο στην ανάλυση δεδομένων και άλλων συναφών τεχνολογιών, με στόχο τον καθορισμό της επίδρασης τους στην ακρίβεια των προβλέψεων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Μακριδάκης, πρωτοπόρος στον τομέα και για πολλούς ο «πατέρας» των μεθόδων και των τεχνικών πρόβλεψης. Ο ίδιος προσθέτει ότι πιστεύει πως η πρόβλεψη είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τις στρατηγικές αποφάσεις, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των κυβερνητικών οργανισμών. «Επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της ακρίβειας της πρόβλεψης έχει μεγάλη πρακτική αξία» τονίζει, σημειώνοντας πως «ένας αναμφισβήτητα κρίσιμος παράγοντας είναι η μείωση του κόστους και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών». Για τον λόγο αυτό, καταλήγει ο καθηγητής Μακριδάκης, « ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτό το διαγωνισμό».
Στο Διεθνή Διαγωνισμό Πρόβλεψης, αναμένεται πως θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 100 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί. Στους νικητές θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα ύψους τουλάχιστον 20.000 ευρώ καθώς και τιμητικά βραβεία.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον ιστότοπο : www.m4.unic.ac.cy.