Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«Λευκής Χάρτας για την Παγκόσμια Δημοσιογραφία»

Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«Λευκής Χάρτας για την Παγκόσμια Δημοσιογραφία»

*2658 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από το 1990, 42 από αυτούς το 2020, ενώ 235 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή.

*Το ΥΠΕΞ θεσπίζει ετήσιο βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η μεγαλύτερη οργάνωση επαγγελματιών δημοσιογράφων με 600.000 μέλη σε 150 χώρες, μέλος της οποίας είναι και η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) , σηματοδοτεί τη  Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που τιμάται σήμερα 10 Δεκεμβρίου, με την δημοσίευση της «Λευκής Χάρτας για την Παγκόσμια Δημοσιογραφία». Το πολυσέλιδο αυτό έγγραφο αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημοσιογραφία παγκόσμια και περιλαμβάνει μελέτες σχετικά με την ελευθερία έκφρασης, τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο, την ισότητα των φύλων στο χώρο της δημοσιογραφίας, καθώς και μελέτες για την κρίση στον Τύπο και την επίδραση που είχε η πανδημία του COVID-19-19 στον δημοσιογραφικό κλάδο.

Ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρει:

“Στη «Λευκή Χάρτα για την Παγκόσμια Δημοσιογραφία» δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των δολοφονιών δημοσιογράφων και στην ατιμωρησία των ενόχων. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, που αποτελείται από 62 σελίδες, 2658 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από το 1990, 42 από αυτούς το 2020. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου δύο δολοφονημένους δημοσιογράφους κάθε εβδομάδα!

Παράλληλα, 235 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή. Σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών, η Ευρώπη είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων στη φυλακή. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων περιλαμβάνουν την Τουρκία (67), την Αίγυπτο (21), την Κίνα (23), την Ερυθραία (16), τη Σαουδική Αραβία (14), τη Λευκορωσία (11), την Υεμένη και την Καμπότζη (9), το Καμερούν (6), το Μαρόκο και το Μιανμάρ (5). Η φυλάκιση των δημοσιογράφων αποτελεί συχνά μια μορφή αντιποίνων στο πρόσωπο τους και προσπάθεια καταστολής τους, ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών.

Πάνω από 50% των δολοφονιών δημοσιογράφων διαπράχθηκαν στις δέκα πιο επικίνδυνες χώρες για δημοσιογραφική εργασία σύμφωνα με τα στατιστικά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Οι χώρες αυτές είναι χώρες που είτε υπέστησαν πόλεμο, είτε ταλανίζονται από έγκλημα και διαφθορά, καθώς και από καταστροφική κατάρρευση του νόμου και της τάξης. Το Ιράκ βρίσκεται στην κορυφή των χωρών αυτών με 338 σκοτωμένους δημοσιογράφους, ενώ ακολουθούν το Μεξικό (175 δημοσιογράφοι), οι Φιλιππίνες (159 δημοσιογράφοι), το Πακιστάν (138 δημοσιογράφοι), η Ινδία (116 δημοσιογράφοι), η Ρωσική Ομοσπονδία (110 δημοσιογράφοι), η Αλγερία (106 δημοσιογράφοι), η Συρία (96 δημοσιογράφοι), η Σομαλία (93 δημοσιογράφοι) και το Αφγανιστάν (93 δημοσιογράφοι).

Για το 90% των δολοφονιών δημοσιογράφων παγκοσμίως, υπήρξε ελάχιστη ή καθόλου δίωξη των ενόχων. Στα δύο τρίτα των περιπτώσεων οι δολοφόνοι δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι η δολοφονία έχει γίνει ο ευκολότερος και ο φθηνότερος τρόπος σίγασης «ενοχλητικών» για κάποιους δημοσιογράφων. Περιστασιακά, κάποιοι από τους ενόχους εντοπίζονται και κινείται δικαστική διαδικασία εναντίον τους, δυστυχώς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις απαλλάσσονται των κατηγοριών”.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη  «Λευκή Χάρτα για την Παγκόσμια Δημοσιογραφία»:

https://www.ifj.org/fileadmin/user_upload/IFJ_White_Book_compressed.pdf

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

“Γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών ήταν να δημιουργηθεί, ένας κόσμος στον οποίο όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. 72 χρόνια μετά, και παρά το ότι η πρόοδος στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εφαρμογής της Διακήρυξης είναι αδιαμφισβήτητη, το διακύβευμα παραμένει αναλλοίωτο: η διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των ανθρώπων, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

Το 2020 υπήρξε μια ιδιαζόντως δύσκολη χρονιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η πανδημία, η οποία συνεχίζει να προκαλεί ανείπωτο πόνο και να δημιουργεί πρωτόγνωρες πιέσεις, είχε και εξακολουθεί μοιραία να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι παρατηρήθηκαν παγκοσμίως φαινόμενα αύξησης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αντιμετώπισαν πιο έντονα τις συνέπειες της προκατάληψης και του στιγματισμού.

Η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε παράλληλα, με πιο επιτακτικό από ποτέ τρόπο, την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της διεθνούς κοινότητας. Η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται σε όλο αυτό το διάστημα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στηρίζοντας ενεργά πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της πανδημίας, με άξονα το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,  η Κύπρος προχώρησε, ανάμεσα σε άλλα, σε σχετικές εθελοντικές συνεισφορές και στήριξη προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη σταθερή προσήλωσή της στην πολυμέρεια, καθώς και στην οικουμενικότητα και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ετοιμάστηκε και εγκρίθηκε ανανεωμένο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την περίοδο 2020-2024. Το Σχέδιο Δράσης θέτει ως προτεραιότητα την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιβεβαιώνοντας, την ισχυρή, ευρωπαϊκή δέσμευση για τις οικουμενικές αξίες των ελευθεριών.

Θέλοντας να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών εντός του προσεχούς έτους, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας θετικές πρακτικές στον τομέα αυτό. Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει στη θέσπιση ετήσιου βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα απονέμεται σε πρόσωπο ή Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει επιδείξει αξιέπαινο έργο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης για τη μοναδική παρακαταθήκη που έχει αφήσει η αείμνηστη Στέλλα Σουλιώτη στον τομέα αυτό, μια εξέχουσα προσωπικότητα της Κύπρου, που ενέπνευσε γενεές συμπατριωτών μας, το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών θα ονομάζεται «Βραβείο Στέλλα Σουλιώτη». Το Βραβείο, θα συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο, ύψους 10,000 Ευρώ και θα απονέμεται ετησίως σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των εορτασμών της 10ης Δεκεμβρίου.

https://twitter.com/CyprusMFA/status/1336990036345188353?s=20

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με άλλους φορείς συμπεριλαμβανομένων κρατικών Υπηρεσιών, ξένων Διπλωματικών Αποστολών, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, θα εγκαινιάσει το 2021 σειρά εκδηλώσεων, που θα προβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα θα διοργανωθούν εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται διαγωνισμός μαθητικής έκθεσης, φεστιβάλ κινηματογράφου και έκθεση φωτογραφίας. Στόχος των πρωτοβουλιών αυτών είναι να στείλουν το μήνυμα ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πράξη και στάση ζωής.

Δυστυχώς, εν έτει 2020, τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κυπριακού λαού στο σύνολό του εξακολουθούν να παραβιάζονται μαζικά και βάναυσα, σε καθημερινή βάση, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης από το 1974 τουρκικής κατοχής. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να εργάζεται άοκνα με στόχο τον τερματισμό της παράνομης Τουρκικής κατοχής και την άρση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπριών από την Τουρκία.

EΞΑΛΛΟΥ, ο  Υπουργός Εξωτερικών ,  Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε  μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ελευθερία του Τύπου.

Στη Διάσκεψη, που διοργανώνεται από την Ολλανδία σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κ. Audrey Azoulay, Υπουργοί από περισσότερες από πενήντα χώρες, καθώς και ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ΜΜΕ και ΜΚΟ από όλο τον κόσμο.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η ελευθερία του τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της δημοκρατίας, τους οποίους έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε. Σημειώνοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναδείξει ακόμη περισσότερο τη σημασία της ποιοτικής δημοσιογραφίας ως του «αποτελεσματικότερου εμβολίου» έναντι των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για όλα τα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων και προς τούτο θα πρέπει να ενισχυθούν οι εθνικές νομοθεσίες ανά το παγκόσμιο.

Τέλος, επαναβεβαιώνοντας τη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτό, μέσω σχετικών πρωτοβουλιών όπως είναι η ‘Συμμαχία για την Ελευθερία των ΜΜΕ’, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2020. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες η «Δέσμευση της Χάγης» για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

 

https://twitter.com/CyprusMFA/status/1336712808537477120?s=20

Γραπτή δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης κας Έμιλυς Γιολίτη για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

“Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν  αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας και του νομικού μας πολιτισμού. Σε αυτά βασίζεται το Κράτος Δικαίου και από αυτά απορρέουν οι Δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης πολιτείας, της οποίας πρωταρχική υποχρέωση είναι ο καθολικός σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο έμπρακτος σεβασμός και  προστασία της αξίας του ανθρώπου.

Η φετινή επέτειος της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων, υπενθυμίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλους τους πολίτες. Στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα, καθώς και η δική μας κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έμειναν, δυστυχώς, ανεπηρέαστα.

Για  το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και εμένα προσωπικά ο σεβασμός, η εμπέδωση και προαγωγή των δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί ύψιστη δημοκρατική υποχρέωση, διέπει το σύνολο των δράσεων και των πολιτικών μας και αφορά τα δικαιώματα που έχει ο καθένας, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό.

Μέσα στα πλαίσια αυτά αγωνιζόμαστε για περαιτέρω εμπέδωση και αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την επικαιροποίηση της θεσμικής τους κατοχύρωσης σε όλα τα επίπεδα.

Προωθούμε στην πράξη την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Επιπρόσθετα, προωθούμε πολιτικές ισότητας και δράσεις ισότητας μεταξύ των δυο φύλων.

Προστατεύουμε ουσιαστικά τα δικαιώματα των παιδιών μέσω της εγκαθίδρυσης ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικής για τα παιδιά. Το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και βρίσκεται στα τελικά στάδια ψήφισης του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνει καινοτόμες ρυθμίσεις για χειρισμό των παιδιών παραβατών με σύγχρονες παιδοκεντρικές προσεγγίσεις, οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο τους το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. 

Επίσης, ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού μας συστήματος έχει ως βάση του την αναμόρφωση και κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων υπό συνθήκες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.   

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του δικαστικού μας συστήματος, για να απολαμβάνουν οι πολίτες ένα δικαίωμα δικαστικής προστασίας αντάξιο του νομικού μας πολιτισμού.     

Η προστασία, προαγωγή και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων και με γνώμονα αυτές τις έννοιες εργάζομαι καθημερινώς, με στόχο την εμπέδωση της ισότητας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης”

 

ΤΟ ΑΚΕΛ

“Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υπογράφηκε σαν σήμερα το 1948, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της ανθρωπότητας. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε, οι σύγχρονες κοινωνίες όπως και η κυπριακή έχουν ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσουν για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη και, για ορισμένες πτυχές, ακόμα και στους νόμους.

Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημαίνει αγώνας ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία, ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την αστυνομική βία, αλλά και ενάντια σε ένα οικονομικό σύστημα που υποσκάπτει το δικαίωμα στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στην στέγη, στην υγεία. Για το ΑΚΕΛ, η κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων, η προστασία των δημοκρατικών ελευθεριών από δυσανάλογα περιοριστικά μέτρα ένεκα της πανδημίας, ο τερματισμός των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων, τα δικαιώματα των ΑμεΑ, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες στη δράση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα- πολιτικές ελευθερίες και κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα- είναι οικουμενικά αλλά και αδιαίρετα. Γι’ αυτό, η κατοχύρωση και  η διαρκής υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μέρος του αγώνα και του οράματος για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας”. 

Η ΕΔΕΚ

“Στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς τη μέρα αυτή το 1948 υπογράφτηκε η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην Κύπρο οι βασικές ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του λαού μας καταπατούνται εδώ και 46 χρόνια από τον Τούρκο εισβολέα.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ως ΕΔΕΚ δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε πως με τη λύση του Κυπριακού πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως οι βασικές ελευθερίες και να κατοχυρώνονται τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, όπως αυτά περιγράφονται στην Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

Share this post