Διεθνές θεολογικό συνέδριο στο Κίεβο
Επιστήμονες και θεολόγοι από 8 χώρες θα συμμετάσχουν σε διεθνές φόρουμ με αφορμή την 300ή επέτειο του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι και του Γρηγορίου Σκοβορόντα
“Η Ορθοδοξία στην Ουκρανία: η 300η επέτειος του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι και του Γρηγορίου Σκοβορόντα” – αυτό είναι το θέμα του ΧΙΙ Διεθνούς Επιστημονικού και Θεολογικού Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Κίεβο.
Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες, θεολόγοι και κληρικοί από οκτώ χώρες (Ουκρανία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία). Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν συνολικά 65 εργασίες.
Το φόρουμ θα ανοίξει ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.
Μεταξύ των ξένων προσκεκλημένων θα είναι ο ηγούμενος της Μονής Παντοκράτορος στο Άγιο Όρος, αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (Άγιο Όρος, Ελλάδα), ο Δρ. Gallagher Brandon, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Exeter (Μεγάλη Βρετανία), ο Δρ. Πέτρος Βασιλειάδης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (Ελλάδα), ο Δρ. Μανώλης Βαρβούνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης (Ελλάδα)- Dr. Gregor Prihodko, διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου, Καθολικό Πανεπιστήμιο Παρισίων (Γαλλία)- Dr. Pawel Krokosz, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωάννης Παύλος ΙΙ της Κρακοβίας (Πολωνία)-, Dr. Miguel Galles, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Ισπανία)- Dr. Martin Dudley, Επίτιμο Μέλος του Βασιλικού Ταμείου για την Οικουμενική Θεολογική Εκπαίδευση (Μεγάλη Βρετανία)- Dr. Anna Briskina-Müller, Μέλος του Πανεπιστημίου Μαρτίνος Λούθηρος (Γερμανία)- Dr. Serhii Shumylo, Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου της Αθωνικής Κληρονομιάς, και άλλοι.
Το φόρουμ θα αποτελείται από πέντε ενότητες: “Ζωή και κληρονομιά του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι και του Γρηγορίου Σκοβορόντα”, “Θεολογία”, “Εκκλησιαστική ιστορία”, “Πηγές και μελέτη των πηγών”, “Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία: προκλήσεις του XXI αιώνα”.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν νέες έρευνες και άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι και του Γρηγορίου Σκοβορόντα, την ιστορία της Ουκρανίας και της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου, το Ινστιτούτο Ουκρανικής Αρχαιογραφίας και Μελετών Πηγών Hrushevsky της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, το Εθνικό Πάρκο Αγία Σοφία του Κιέβου και το Διεθνές Ινστιτούτο Αθωνικής Κληρονομιάς.
Μια συλλογή εκθέσεων πρόκειται να δημοσιευθεί στα πρακτικά του συνεδρίου.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο