Διεθνές πολιτικό σόου η …απέλαση των 10 πρέσβεων

Διεθνές πολιτικό σόου η …απέλαση των 10 πρέσβεων

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Του Αλέκου Παπαδόπουλου*

Ίσως και για πρώτη φορά στην εικοσαετή περίπου σταδιοδρομία του επικεφαλής της Τουρκίας ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάλλει με τόσο πάθος, με τέτοια μανία καθ’ όλης της Δύσης και όχι μόνον αυτής. Επιτίθεται κατά της Γαλλίας, κατά του Προέδρου της Μακρόν, κατά της Αμερικής, κατά του Προέδρου της Μπαϊντεν , του Υπουργού της επί των Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν, αλλά και κατά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων  κ. Νάνσι Πατρίτσια Πελόζι. Βάλλει ακόμη κατά της Γερμανίας εμφανώς απογοητευμένος που μετά τη στέρηση της προστασίας του τέως Προέδρου Τραμπ, στερείται τώρα και την υποστήριξη της κ. Μέρκελ. Δεδομένου δε ότι  η ενδεχόμενη σύνθεση της νέας Γερμανικής Κυβέρνησης ουδεμία στήριξη του προαναγγέλλει ενώ αφετέρου, οι σχέσεις του με τη Ρωσία, λόγω των διαφορών των δύο χωρών στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης διατελούν ήδη σε κρίση και εγκυμονούν περαιτέρω ένταση, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς που οφείλεται η οργή του.
               Διαισθανόμενος λοιπόν με αυτές τις συνθήκες την διεθνή απομόνωση του, σε συνδυασμό πάντοτε και με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα του καθώς και τα στοιχεία που εμφανίζουν σε βάρος του οι δημοσκοπήσεις, επόμενο θεωρείται να περισσεύει καθημερινά η οργή του  και να τον καθιστούν ακόμη πιο απρόβλεπτο, ακόμη πιο επικίνδυνο.
                 Αλλά…. και πως να μην είναι όταν εκτός όλων των άλλων  τις μέρες αυτές παρεπιδημεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος θα συναντηθεί τόσο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαϊντεν όσο και τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καθώς και την κ. Πελόζι. Όταν του αποδίδονται  τιμές  Αρχηγού Κράτους, ενώ αρνούνται να δεχθούν εκείνον όσο δεν εγκαταλείπει τις ακροβασίες μεταξύ των δύο  υπερδυνάμεων. 

Όταν προ ημερών  η Αμερικανική Δικαιοσύνη αποφάσισε να συνεχιστεί η δίκη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Χαλκ της οποίας η ενδεχόμενη καταδίκη για το σκάνδαλο παραβίασης προ ετών του εμπάργκο του Ιράν  θα επιβαρύνει την ήδη ισοπεδωμένη τουρκική οικονομία με πολλά, ίσως και με 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν ο επικεφαλής των  εν λόγω παραβατών  νομιμοποίησης εσόδων  από παράνομες δραστηριότητες, με επίκεντρο το Ιράν  Ριζά Σαρράχ,  έτοιμος ανά πάσα στιγμή  να προβεί σε συνταρακτικές αποκαλύψεις κατά της τουρκικής ηγεσίας στο πλαίσιο συμφωνίας που έκανε  με την Αμερική, εξαργυρώνοντας τη σιωπή του, εμφανίζεται στη Φλόριντα των ΗΠΑ με τη νέα σύντροφο του αλλά και με το νέο ονοματεπώνυμο  Aaaron Goldsmith  ως ιδιοκτήτης του Κέντρου Ιππασίας Next LEVEL που οργάνωσε εκεί.  Όταν η Αμερικανική Εταιρεία EXXON MOBIL  ολοκληρώνει τις προετοιμασίες της προκειμένου παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις  της ΄Άγκυρας να αρχίσει τις έρευνες της στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου και το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου.  Όταν στις συζητήσεις που γίνονται τις μέρες αυτές στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση δέχεται τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για τις εξωφρενικές δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Για τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την ανεργία. Για τις συνεχείς αυθαιρεσίες στη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, την οποία όπως σχολιάζεται διεθνώς, κατέστησε προσωπική του τράπεζα, έστω και αν δεν έχει μετονομασθεί σε Τράπεζα Ερντογάν. Αλλά  και για  την ένταξη της Τουρκίας μαζί με την Ιορδανία και το Μαλή  στη << Γκρίζα Λίστα >> των χωρών που δεν προσφέρουν τα δέοντα στην καταπολέμηση των μηχανισμών  ξεπλύματος του μαύρου χρήματος και της τρομοκρατίας.
                  Και όντως  εξεπλάγησαν  παράλληλα οι πάντες πληροφορούμενοι ότι οι τόκοι που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία το προσεχές έτος, για τα δάνεια που έχει συνάψει ανέρχονται σε 240 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες έναντι 180 του προηγούμενου έτους, εξακολουθεί  δε να αποτελεί το θέμα της ημέρας η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου που το τελευταίο εξάμηνο ανήλθε στα  30% με γενικευμένη μάλιστα  την πρόβλεψη ότι θα συνεχίσει την περαιτέρω κάμψη της  τους προσεχείς μήνες και ίσως και ίσως φτάσει τις 15 λίρες το δολάριο.
                   Εν τω μεταξύ, ουδείς αμφιβάλει ότι θα έχει παγκόσμιο απήχηση!! αν πραγματοποιηθεί τελικά  το  “πολιτικό σόου” που έχει αναγγείλει  προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος και προχωρήσει στην  απέλαση ως “περσόνα  νον  γκράτα” των πρεσβευτών των 10 χωρών που ζήτησαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή  Τούρκου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα ο οποίος  ως γνωστό κρατείται από το 2017  παράνομα στις τουρκικές φυλακές.

  Άνευ  δίκης,  άνευ καταδίκης αλλά μόνο με την ανυπόστατη κατηγορία ότι δρα κατά των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας. Απειλή που εκτόξευσε, ασφαλώς χωρίς να λάβει υπόψη του ότι η απέλαση του πρέσβη είναι ταυτόσημη με την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων  με τη συγκεκριμένη χώρα ούτε και τι θα σημαίνει για την Τουρκία η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία κλπ. κλπ. των οποίων σημειωτέον τους πρέσβεις ο Τούρκος υπουργός επί των Εσωτερικών  αποκάλεσε προ ημερών αχρείους και αδιάντροπους  επειδή  << τόλμησαν να παρέμβουν  σε θέματα αρμοδιότητας αποκλειστικά και μόνον της τουρκικής δικαιοσύνης.>>.
                Αυτή συνοπτικά είναι η χαώδης κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία και αυτό το περιεχόμενο της ατζέντας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , άσχετο εάν εμφανίζεται ο ίδιος να σφυρίζει  αδιάφορος και να αναζητεί διέξοδο σε συμμαχίες

π.χ. με την Ανγκόλα που πρόσφατα επισκέφθηκε καθώς και άλλες Αφρικανικές χώρες για..την ανάπτυξη του τουρισμού και τη συνεργασία με αυτές σε οιονδήποτε άλλο τομέα..

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post