Διάσκεψη Φλωρεντίας: Είναι η Ευρώπη κατάλληλη για την επόμενη γενιά;
Giorgia Orlandi *
Πρώτα η πανδημία, τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ποτέ άλλοτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε να αντιμετωπίσει τέτοιες δοκιμασίες.
Σύνεδροι από όλο τον κόσμο συνέρρευσαν στη Φλωρεντία για να συζητήσουν τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και να απαντήσουν σε ένα κρίσιμο ερώτημα:
Είναι η Ευρώπη κατάλληλη για την επόμενη γενιά;
Το κύριο καθήκον δεν είναι μόνο η εξεύρεση λύσεων αλλά και η υπέρβαση των διαφορών και η ενίσχυση της ενότητας.
«Για μένα, αυτές οι μέρες είναι οι πιο σημαντικές. Η ενότητα πρέπει να διατηρηθεί, πρέπει να προβάλλεται, και αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε δεν θα έχουμε μόνο απογοητεύσει έναν γενναίο πληθυσμό που αγωνίζεται για την Ευρώπη, που αγωνίζεται για την εδαφική του ακεραιότητα, για την κυριαρχία του ενάντια στην πιο βάναυση επίθεση και εισβολή από τη Ρωσία. Θα έχουμε αποτύχει ως πολιτικοί ηγέτες», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Ρομπέρτα Μέτσολα
Το κράτος δικαίου, η μετανάστευση, η ενεργειακή πολιτική και η κλιματική κρίση είναι θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς, αλλά υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
«Τα καλά νέα είναι ότι αυτά που κάνουμε ήδη σήμερα για να εφαρμόσουμε την κλιματική πολιτική μας, είναι προς την ίδια κατεύθυνση γιατί μειώνουν την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, και ιδιαίτερα από το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα που εισάγουμε από τη Ρωσία», δήλωσε ο Γιος Ντελμπέκε του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου.
Όπως είπε στο euronews η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου, τα διδάγματα που οι εθνικές κυβερνήσεις άντλησαν από το παρελθόν θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες ευκαιρίες.
«Μαζί είμαστε πιο δυνατοί, μπορούμε να έχουμε καλύτερες συνθήκες. Όπως με το εμβόλιο. Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορούσε να το κάνει, να αγοράσει εμβόλια συντονισμένα, ίσως μπορούμε να το κάνουμε στον τομέα της ενέργειας, αλλά βέβαια είναι το επόμενο βήμα για να ζητήσουμε από τα κράτη – μέλη να παραδώσουν μέρος της κυριαρχίας τους», είπε η Πέτρα ντε Σούτερ.
Άλλα ζητήματα που απασχόλησαν τους συνέδρους ήταν η ασφάλεια και οι αλλαγές στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
«Στην πραγματικότητα, σε έναν κόσμο όπου τα πάντα μπορούν να γίνουν όπλο, η οικονομία, οι πληροφορίες, η ενέργεια, η τεχνολογία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν στην πραγματικότητα να είναι πολύ πιο γεωπολιτικές, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κυρώσεις ως όπλο, μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν κανονισμούς», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
«Η συνέχιση της συζήτησης είναι ζωτικής σημασίας σε περιόδους κρίσης. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την αρχή της πανδημίας με το μπλοκ να ξεκινά την πορεία του προς την ανάκαμψη μόλις πρόσφατα. Αλλά η αίσθηση εδώ είναι πως πίσω από κάθε πρόκληση υπάρχει μια ευκαιρία για ανάπτυξη, κι ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι έτοιμη για αυτό που έρχεται στη συνέχεια», μεταδίδει η απεσταλμένη του euronews στη Φλωρεντία, Τζιόρτζια Ορλάντι.
ΠΗΓΗ: gr.euronews.com