Διάσκεψη δωρητών για το φάρμακο και το εμβόλιο κατά κορονοϊού

Διάσκεψη δωρητών για το φάρμακο και το εμβόλιο κατά κορονοϊού

Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την συγκέντρωση  σε πρώτη φάση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για συνεισφορά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συγκέντρωση χρημάτων, που θα διατεθούν στην έρευνα για το φάρμακο και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, απευθύνουν  η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαίοι ηγέτες σε άρθρο τους,  που φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η διεθνής διάσκεψη δωρητών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει στόχο την συγκέντρωση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία θα στηριχθεί η προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου και θεραπείας κατά του κορονοϊού. «Κανένας από εμάς δεν έχει ανοσία στην πανδημία και κανένας μας δεν θα νικήσει τον ιό μόνος του. Δεν θα είμαστε πραγματικά ασφαλείς, μέχρι να είναι ασφαλείς όλοι – κάθε χωριό, κάθε πόλη και κάθε χώρα στον κόσμο», επισημαίνεται στο άρθρο, το οποίο, εκτός από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Άγγελα Μέρκελ, συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.
«Πρόκειται για άνευ προηγουμένου, πραγματικά παγκόσμια πρόκληση. Και πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για να την ξεπεράσουμε. Πρέπει να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα και πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου προκειμένου να δημιουργήσουμε εμβόλια, θεραπεία και φάρμακα για τον κόσμο», αναφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και τονίζουν ότι θέλουν να ηγηθούν της παγκόσμιας αντίδρασης και στήριξης. «Ο στόχος μας είναι σαφής: την 4η Μαΐου θέλουμε να ξεκινήσουμε, στο πλαίσιο της ψηφιακής διάσκεψης δωρητών, προκειμένου να συγκεντρώσουμε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πόροι που θα συγκεντρώσουμε θα ξεκινήσουν μια χωρίς προηγούμενο παγκόσμια συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και αξιωματούχων οι οποίοι θα επιβλέπουν, μεταξύ κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, ιδρυμάτων και εκπροσώπων του συστήματος υγείας», τονίζουν και εκφράζουν την στήριξή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προς το Bill and Melinda Gates Foundation.
«Εάν καταφέρουμε να αναπτύξουμε εμβόλιο, το οποίο θα έχει προέλθει από τις ειρηνικές προσπάθειες όλου του κόσμου, αυτό θα αποτελέσει μοναδικό δημόσιο αγαθό για τον 21ο αιώνα. Μαζί με τους εταίρους μας δεσμευόμαστε να το καταστήσουμε διαθέσιμο προς όλους», διαβεβαιώνουν οι υπογράφοντες και τονίζουν εμφατικά: «Σήμερα είναι ο κόσμος εναντίον του κορονοϊού. Μαζί θα νικήσουμε».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στην διάσκεψη της Δευτέρας σε συνέντευξή της στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο θα διατίθεται σε τίμια και προσιτή τιμή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Εργαζόμαστε γι’ αυτό και χρειαζόμαστε κεφάλαια», εξήγησε η κυρία φον ντερ Λάιεν, διευκρινίζοντας ότι τα 7,5 δισεκατομμύρια είναι μόνο η αρχή, καθώς μελλοντικά θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα.


Πέρα από τις τρομακτικές της συνέπειες, η πανδημία του κορονοϊού έχει ωστόσο και την «θετική» της πλευρά, σημείωσε ταυτόχρονα η γερμανίδα πολιτικός κι έκανε λόγο για διδάγματα: «πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματική ανταλλαγή ιατρικών στοιχείων, τόσο στην ΕΕ όσο και σε όλον τον κόσμο, ενώ διαπιστώνουμε τώρα πόσο σημαντικό είναι να έχουμε λειτουργικά συστήματα υγείας, τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σοκ και κρίσεις όπως η σημερινή».
Επιπλέον, η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι κι η ίδια γιατρός, ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη η ΕΕ να αναπτύξει την δυνατότητα να παραλαμβάνει, να παράγει, να αποθηκεύει και να διανέμει απαραίτητα ιατρικά είδη. «Το άλλο θετικό είναι η τεράστια αύξηση της αλληλεγγύης που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα και είναι πολύ όμορφο να το βλέπει κανείς», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post