Διαμαρτυρία Οικουμενικού Πατριάρχη για Παναγία Σουμελά.

Διαμαρτυρία Οικουμενικού Πατριάρχη για Παναγία Σουμελά.

Επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας για το ‘διαφημιστικό σποτ’ με μουσική trance

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε , σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας , κ. Mehmet Nuri Ersoy, επιστολή διαμαρτυρίας για “την προσβολή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμηοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκοσμίου θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της”.

Είναι γνωστό, αναφέρεται στην επιστολή  ότι η αρχαία Μονή Σουμελά σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας να φέρει την ευθύνη καλής διαχειρίσεως και προστασίας της από κάθε άποψη.

Επίσης , υπενθυμίζεται ακόμη ότι προ ετών σε ανάλογη περίπτωση βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, που τότε λειτουργούσε επίσημα ως Μουσείο, μία παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Παναγιώτατος είχε αποστείλει έντονη διαμαρτυρία προς τον τότε αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος έσπευσε να αποκαταστήσει την απαράδεκτη ενέργεια, αίροντας τη σχετική άδεια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΑΝΩ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά , στις 15 .08. 2021 /Νίκος Παπαχρήστου

Share this post