Διαλλακτικός με «τους γείτονες» ο Ταγίπ Ερντογάν

Διαλλακτικός με «τους γείτονες» ο Ταγίπ Ερντογάν

Του Βασίλη Νέδου*

Στη λογική των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες επανέρχεται, ρητορικά τουλάχιστον, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα της 14ης ετήσιας διάσκεψης πρέσβεων στην Άγκυρα, μίλησε για ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας που πρέπει να εδραιωθεί γύρω από τη χώρα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν, ειδικά με τους γείτονές μας. Είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε σε ένα κοινό σημείο», είπε ο κ. Ερντογάν, δίχως να αναφερθεί ονομαστικά στην Ελλάδα. «Δεν θέλουμε φιλονικίες με κανέναν, δεν επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις διενέξεις. Προσπαθούμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των φίλων μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι «ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου». Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε, ακόμη, ότι «το να είμαστε ενεργοί στο πεδίο και στο τραπέζι δεν είναι για μας επιλογή, αλλά υποχρέωση. Οπως δεν επιδιώκουμε την ένταση, έτσι δεν ενδίδουμε και σε πιέσεις, υπομονετικά και έντιμα. Μας ενδιαφέρει η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας».

Ευρύτερα, πάντως, ο κ. Ερντογάν φρόντισε να κρατήσει ξανά ίσες αποστάσεις μεταξύ Δύσης – Ρωσίας, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταφοράς των σιτηρών. Οπως είπε, «ο κ. Πούτιν δείχνει επίσης ευαισθησία σχετικά με την πρόσβαση των Αφρικανών αδελφών μας σε προϊόντα σιτηρών» και πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε ένα κοινό έδαφος. Αναμφίβολα, η λύση αυτού του προβλήματος, χωρίς περαιτέρω αδιέξοδο, εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποσχέσεων των δυτικών χωρών».

Ο κ. Ερντογάν έκλεισε τη διάσκεψη, που είχε ανοίξει στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος επίσης μίλησε για την ειλικρινή προοπτική εξεύρεσης λύσεων στις διαφορές με την Ελλάδα, βάζοντας, πάντως, έναν αστερίσκο στο Κυπριακό, που –όπως είπε– είναι εθνική υπόθεση.

Πηγή: Kathimerini.gr

*********************************************************************

ΣΕΑ: “Προς το συμφέρον του έθνους μας η διατήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης”

Ο συνεργάτης μας στην Κωνσταντινούπολη Μηνάς Βασιλειάδης  μεταδίδει ότι η τελευταία συνεδρίαση του   Συμβουλίου  Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν, διάρκεσε περίπου τρεις ώρες, με την καθιερωμένη ανακοίνωση που ακολουθεί, να μην έχει και πάλι καμία αναφορά στα ζητήματα τα οποία θέτει η Τουρκία στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το ΣΕΑ μετά τη συνεδρίαση συμπεριλαμβάνονται επτά θέματα: α) Θα συνεχιστεί η μάχη με την τρομοκρατία (αναφέρονται τα PKK/KCK[1]PYYD/YPG FETÖ και το ‘Ισλαμικό Κράτος’ με το ακρωνύμιο ‘DEAŞ’).

β) Συνθήκη Λωζάννης: Αναφέρεται ότι κερδήθηκε ένας εθνικός αγώνας που δόθηκε υπό άνισους όρους και με μοναδικές θυσίες, στο τέλος του οποίου υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης. Στη συνεδρίαση του ΣΕΑ αναφέρθηκε ότι η Τουρκία εκπληρώνει με ευαισθησία τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη αυτή, η οποία —όπως αναφέρεται— εδώ και έναν αιώνα αποτελεί το θεμέλιο της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να διατηρηθεί αυτή η συνθήκη που «είναι προς το συμφέρον του έθνους μας».

γ) Η εμπορικές σχέσεις μας με το γειτονικό μας Ιράκ θα ισχυροποιηθούν σε κάθε τομέα, η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί.

δ) Η κλιμάκωση της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, καλούμε τη Ρωσία και την Ουκρανία να τερματίσουν τον πόλεμο και να επανέλθει η συμφωνία για τα σιτηρά.

ε) Αφρική: Συζητήθηκαν οι εξελίξεις, εκφράστηκε η θέση ότι τις καλύτερες λύσεις για τα ζητήματα της ηπείρου μπορούν να τις βρουν μόνο οι ‘ιδιοκτήτες’ της ηπείρου.

στ) Να μην επιτρέπουν οι χώρες τη στοχοποίηση του Ισλάμ και να φροντίζουν για την ποινή όσων το στοχοποιούν.

ζ) Η παράτυπη μετανάστευση δημιουργείται από την παγκόσμια κλιματική κρίση και τις συγκρούσεις. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μία δίκαια και ειλικρινή αντιμετώπιση από την παγκόσμια κοινότητα

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan /Presidency of the Republic of Türkiye @trpresidency

Share this post