Διάκριση για την Κύπρο και την Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Διάκριση για την Κύπρο και την Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Για πρώτη φορά Κύπριος βουλευτής αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις εξελέγη σήμερα αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (oscepa), θέση που για πρώτη φορά καταλαμβάνει Κύπριος βουλευτής.

Η κυρία  Χαραλαμπίδου είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής και ειδική εκπρόσωπος κατά της διαφθοράς της Κ.Σ. ΟΑΣΕ.

Συγχαρητήρια από την πρόεδρο της Βουλής

Ερ.Χαραλαμπίδου: “Η  Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αυτό αρέσει στην Τουρκία είτε όχι”. 

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ , στο πλαίσιο των εργασιών της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας συμμετείχε, σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, στη Βιέννη.

Σε παρέμβασή της η κ.  Χαραλαμπίδου , σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τα κράτη, που συνέδραμαν την Κύπρο στην κατάσβεσή τους.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο Κυπριακό, η Ειρήνη  Χαραλαμπίδου στηλίτευσε την τουρκική προκλητικότητα, ειδικότερα την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής, κατά την οποία, όπως επεσήμανε προτίθεται να προβεί σε ανακοινώσεις για το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων.  Οι παράνομες αυτές ενέργειες, τόνισε η κ.  Χαραλαμπίδου, αντίκεινται στα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα οδηγήσουν σε εξαιρετικά επικίνδυνα αποτελέσματα που θα επηρεάσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Παρά τις ξεκάθαρες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής.

Η κ. Χαραλαμπίδου ενημέρωσε επίσης τα Μέλη της Επιτροπής για το κύμα μαζικών «πολιτογραφήσεων» Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα και για τις έντονες διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων για αυτές τις μεθοδεύσεις, οι οποίες στόχο έχουν, όπως ανέφερε, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

Επίσης,  αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα ενάντια στην επιδίωξη της Τουρκίας να φιμώσει τρεις δημοσιογράφους συγκεκριμένης εφημερίδας που αποκάλυψε το ζήτημα των «πολιτογραφήσεων». Κάλεσε δε τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας να απαντήσει πώς αυτές οι ενέργειες συνάδουν με την ελευθερία του Τύπου.

Αντιδρώντας δε έντονα σε αναφορά του Τούρκου συναδέλφου της περί «ελληνοκυπριακής διοίκησης», η κ.  Χαραλαμπίδου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αυτό αρέσει στην Τουρκία είτε όχι, με τον πρόεδρο της Συνέλευσης να επισημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται οι διεθνώς αναγνωρισμένες ονομασίες των συμμετεχόντων κρατών του Οργανισμού. 

 

Share this post