Διακήρυξη Ι.Σ. Εκκλησίας Κύπρου: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Διακήρυξη Ι.Σ. Εκκλησίας Κύπρου: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου σε διακήρυξη της για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μεταξύ άλλων , τονίζει:

“Διακόσια χρόνια από τότε, αξιολογούμε, με ευγνωμοσύνη, τα αποτελέσματα εκείνου του επικού αγώνα·

Το έθνος τότε κινδύνευε από τη συνεχή φθορά και οδηγείτο σε πλήρη αφανισμό. Το πρώτο επίτευγμα της επανάστασης του ’21  ήταν η διατήρηση του ελληνικού έθνους, ως συγκροτημένου πια κράτους, έστω και περιορισμένου σε έκταση, με κύριο μέλημά του να διασώσει την παλιά του παράδοση και να συνεχίσει τον εθνικό ελληνικό πολιτισμό. Συγχρόνως η Ελληνική επανάσταση οδήγησε στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και από άλλους λαούς της Βαλκανικής και στον περιορισμό, με τον τρόπο αυτό, της τουρκικής κυριαρχίας σε έκταση, λόγω της απόσπασης από αυτή κατεχομένων εδαφών.  Κι ακόμα, στερέωσε σ’ όλο τον κόσμο την ιδέα ότι κάθε ξενική κυριαρχία είναι παροδική.

                                Προτομή του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, ο οποίος απαγχονίστηκε από του Οθωμανούς στις 9 Ιουλίου 1821

Η φετινή μεγάλη επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα της παλιγγενεσίας πρέπει να αποτελεί για μας κι ένα μάθημα αυτογνωσίας. Μάθημα περισυλλλογής και μνήμης, συναγωγής συμπερασμάτων από την πορεία του αγώνα και τις αντιξοότητες που παρουσιάστηκαν στον δρόμο του”.

Διακήρυξη Ι.Σ. Εκκλησίας Κύπρου 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Share this post