Διάγγελμα Αναστασιάδη για τα 59 χρόνια της Κ.Δ.

Διάγγελμα Αναστασιάδη για τα 59 χρόνια της Κ.Δ.

Απειλές της Άγκυρας ματαίωσαν την πτήση στην παρέλαση της Λευκωσίας ελληνικών F-16;

Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας εν μέσω των νέων τουρκικών απειλών, έστειλε ο πρόεδρος της Αναστασιάδης σε διάγγελμα του επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 59 χρόνων από την ανακήρυξη και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν θα πάψει να εργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και των μέχρι στιγμής συγκλίσεων.

*Το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος είναι το ακόλουθο:

“Επ’ ευκαιρία της 59ης επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνομαι στον Κυπριακό λαό, αποτίοντας τον οφειλόμενο και πρέποντα φόρο τιμής, προς όλους όσους με τους αγώνες, τον ηρωισμό και τη θυσία τους απάλλαξαν την πατρίδα μας από τον αποικιακό ζυγό, θέτοντας τα θεμέλια της οικοδόμησης του Κυπριακού κράτους.
Φόρο τιμής οφείλουμε επίσης προς όλους όσοι υπερασπίστηκαν, όταν απαιτήθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία και τη νομιμότητα.
Η σκέψη μας στρέφεται αυτήν την ώρα και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, βεβαιώνοντας τους πως θα συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειες ούτως ώστε να εξακριβωθεί η τύχη των οικείων τους.
Την ίδια στιγμή, εκφράζω αισθήματα σεβασμού, εκτίμησης και περηφάνιας για όλα όσα σαν λαός συλλογικά έχουμε επιτύχει.
Χάρη στις θυσίες, την εργατικότητα και τις δημιουργικές αρετές που χαρακτηρίζουν το λαό μας, τη σημαντική προσπάθεια και συμβολή των προκατόχων μου Προέδρων και κυβερνήσεων, και παρά τις ομολογουμένως κρίσιμες ιστορικά στιγμές τις οποίες διήλθε διαχρονικά ο τόπος μας, από το 1960 και εντεύθεν:
Επιτεύχθηκαν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και προόδου.
Κρατήθηκε αλώβητη η κρατική οντότητα.
Ξεπεράσαμε την οικονομική κρίση,
ενώ, με αποκορύφωμα το επίτευγμα της ένταξής της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύθηκε το κύρος της ως εποικοδομητικού και αξιόπιστου εταίρου της ενωμένης Ευρώπης.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Είναι όλα όσα προανέφερα, που υπαγορεύουν την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας μεταξύ όλων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές τις οποίες δέχεται η χώρα.
Ιδιαιτέρως σήμερα, που οι συνεχιζόμενες για 45 και πλέον χρόνια συνθήκες της παράνομης Τουρκικής εισβολής και κατοχής κρατούν ακόμη την πατρίδα μας μοιρασμένη, αποστερώντας από τους πολίτες τα πλέων στοιχειώδη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ως Ελληνοκυπριακή πλευρά, έχουμε δώσει πολλάκις αδιαμφισβήτητα δείγματα της απόλυτης ετοιμότητας και της σαφούς πολιτικής βούλησης που διαθέτουμε προς την κατεύθυνση της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην πατρίδα μας.
Εντείνοντας περαιτέρω τη μέχρι στιγμής άοκνη προσπάθεια, ειλικρινής και έντονη επιθυμία μου, είναι η επίτευξη, μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Μιας λύσης η οποία, βάσει των Συμφωνιών Κορυφής, των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών της διεθνούς νομιμότητας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και των μέχρι στιγμής επιτευχθεισών συγκλίσεων, θα οδηγεί πρώτα και πάνω απ’ όλα στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, το οποίο θα επανενώνει την πατρίδα μας.
Λύσης η οποία θα απαλλάσσει τη χώρα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες
Ένα κράτος, που θα επιτρέπει στο σύνολο των νόμιμων κατοίκων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, να συμβιώσουν αρμονικά και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της νέας πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης του διαλόγου, στηρίζουμε πλήρως την εν εξελίξει προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνομολόγηση Όρων Αναφοράς, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης διαπραγματεύσεων.


Την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς διεμήνυσα για ακόμη μία φορά στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, κατά συνάντηση που είχαμε στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Την ίδια στιγμή, στο σύνολο των σημαντικών επαφών που είχα έθεσα το απαράδεκτο των τουρκικών κλιμακούμενων προκλήσεων και ενεργειών, είτε αυτές αφορούν τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παράνομες επεμβάσεις στην ΑΟΖ είτε τις απειλές για εποικισμό της Αμμόχωστου είτε τις εντεινόμενες παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Αναντίλεκτα, η παράταση της εκρεμμότητας του κυπριακού ζητήματος και η άκαρπη πάροδος του χρόνου παγιώνουν και εδραιώνουν το απαράδεκτο υπάρχον καθεστώς και τα τετελεσμένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή εις βάρος των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.
Επαναλαμβάνω την ακράδαντη πεποίθησή μου ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι απολύτως εφικτή, εάν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας συνειδητοποιήσουν πως δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις και εγγυητές, δεν χρειαζόμαστε εξαρτήσεις οι οποίες θα καταστήσουν την πατρίδα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων.
Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι, αποδεσμευμένοι από το παρελθόν, να αντιληφθούμε τις προοπτικές που προσφέρει η πιθανότητα μιας επανενωμένης και απολύτως ανεξάρτητης πατρίδας, τόσο στο σύνολο των νομίμων κατοίκων της όσο και στην ευρύτερη περιοχή ως σημαντικός πυλώνας σταθερότητος και ενίσχυσης της ειρήνης.
Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι αιρόμενος στο ύψος της ιστορικής μου ευθύνης και σεβόμενος πρώτα και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού, θα πράξω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, έτσι ώστε να μπορέσω να παραδώσω μία πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα.
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,
Η Κυπριακή Δημοκρατία από την εγκαθίδρυση της έχει επιτύχει πολύ σημαντική πρόοδο. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, συλλογικά έχουμε ξεπεράσει μία βαθιά οικονομική κρίση. Δεν αρνούμαστε ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι που συγκλίνουν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, πέραν της διαχείρισης του εθνικού θέματος, θέτοντας ως στόχο τον συνολικό εκσυγχρονισμό της χώρας στη βάση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Στον τομέα της υγείας, της οικονομίας, της απονομής δικαιοσύνης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της παιδείας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της έρευνας – καινοτομίας, καθώς και του εκσυγχρονισμού του κράτους.
Ταυτόχρονα παράλληλα με την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας προχωράμε
Στην υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος, παρά τις απειλές και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Στη σύναψη σημαντικών επωφελών περιφερειακών συμφωνιών, που καθιστούν την πατρίδα μας γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή καθώς και την ευρύτερη περιοχή.
Απευθυνόμενος στις πολιτικές δυνάμεις σήμερα καλώ όλους σε συνεργασία ούτως ώστε μέσα από συλλογική προσπάθεια να επιτύχουμε μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά προβλήματα παθογένειες και αγκυλώσεις, προς όφελος των πολιτών.
Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα εκ νέου να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα πάψω να εργάζομαι για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσω με αποφασιστικότητα να επιδιώκω την ευημερία και την προκοπή της χώρας μας.
Χρόνια Πολλά”.

Στην στρατιωτική παρέλαση , που έγινε στην Λευκωσία, παρουσιάστηκαν τα νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα που ενέταξε πρόσφατα στο οπλοστάσιό της, η ΕΦ. Πρόκειται για τα Nora-B52 155 mm σερβικής κατασκευής και προέλευσης, μια μοίρα του οποίου παραλήφθηκε αρχές του προηγούμενου μήνα και αναμένεται η παραλαβή των υπολοίπων το επόμενο διάστημα. Με το συγκεκριμένα οπλικό σύστημα η ΕΦ ενισχύει σημαντικά την δύναμη πυρός του Πυροβολικού.

 

Στην παρέλαση επιδείχθηκε  και το πυραυλικό σύστημα Buk, το οποίο είναι ο κορμός της αντιαεροπορικής ομπρέλας της ΕΦ που σε συνεργασία με το αντιαεροπορικό σύστημα TOR M1 καλύπτουν τις ανάγκες άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας από αέρος.

Τουρκικές απειλές

Στο μεταξύ, σύμφωνα με  Τούρκο αναλυτή, ματαιώθηκε η πτήση ελληνικών μαχητικών F-16, μετά από απειλές της Άγκυρας για αναχαίτιση τους. Σχετικά διαβάστε με ένα κλικ στον σύνδεσμο

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/808616_mataiothike-logo-toyrkiki-apeilis-i-ptisi-ton-ellinikon-f-16

 

Share this post