Διαφωνία Μόρφου για το εμβόλιο

Διαφωνία Μόρφου για το εμβόλιο

Ο Κύκκου Νικηφόρος δηλώνει ότι  ο ίδιος τηρεί όλα τα μέτρα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

Αν και επισήμως λέχθηκε ότι το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου , η οποία εξέτασε το θέμα της πανδημίας, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος διαφώνισε με την σύσταση για εμβολιασμό των πιστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου διαφώνησε μεν εντός της Ιεράς Συνόδου, αλλά όχι έντονα. Ωστόσο, την δημοσιοποίησε , με γραπτή δήλωση, που έδωσε αργότερα στην δημοσιότητα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος ήταν πολύ συνεργάσιμος και δεν αντέδρασε στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου. Ωστόσο, ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε τους δύο Μητροπολίτες να μην φορούν προστατευτική μάσκα κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Επίσης, μάσκα δεν φορούσε και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.  Ωστόσο, σημειώνεται ότι την μάσκα δεν την χρησιμοποιούν και ορισμένα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου. 

 

Η δήλωση του Μητροπολίτη Μόρφου αναφέρει:

“Με το παρόν, θα ήθελα να πληροφορήσω το ευσεβές πλήρωμα της καθ᾽ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, αλλά και της Εκκλησίας Κύπρου, ευρύτερα, ότι αναφορικά προς το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου μετά τη σημερινή (1/12/2020) έκτακτη συνεδρία της με θέμα την πανδημία του κορωνοιού, η σύσταση που περιλαμβάνεται για εμβολιασμό των πιστών δεν είναι ομόφωνη απόφαση των μελών της Ιεράς Συνόδου, όπως έχει ανακοινωθεί. Και τούτο, καθότι κατά τη σημερινή Σύνοδο συνήλθαμε μεν για να ενημερωθούμε σχετικά από την ομάδα των ειδικών ιατρών/επιδημιολόγων, αλλά δεν μας ζητήθηκε να εκφέρουμε γνώμη και να λάβουμε την όποια τοποθέτηση.

Ως εκ τούτου, εκφράζω δημόσια τη διαφωνία μου προς το εν λόγω ανακοινωθέν, το οποίο συνιστά στους πιστούς να εμβολιαστούν για την ασθένεια του κορωνοιού, και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου ως προς τα συστατικά και τη δράση των συγκεκριμένων εμβολίων, που ετοίμασαν και ετοιμάζουν μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Επιπλέον, θεωρώ ότι η παρότρυνση αυτή προς εμβολιασμό υπήρξε βεβιασμένη, καθότι φέρεται να αποδέχεται εκ των προτέρων εμβόλια, των οποίων ούτε τη σύσταση, ούτε τις ενέργειες γνωρίζουμε, και τα οποία είναι δυνατόν να εμπεριέχουν τεχνητό γενετικό ανθρώπινο υλικό και να επιφέρουν έτσι σοβαρές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως τεκμηριωμένα ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν.

Μετά πολλών εν Κυρίω ευχών
+ Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
Ιερά Μητρόπολις Μόρφου, τη 1η Δεκεμβρίου 2020.”

Απόψε τελέστηκε αγρυπνία στον ναΐσκο της Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας, με την ευκαιρία της μνήμης του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλαβύτιου και  κοιμήσεως του οσίου Γερόντος Ελπιδίου Χασάπη. Την Κυριακή , 29 .11. 2020 , μνήμη του Αγίου Φιλουμένου ο Μόρφου Νεόφυτος  προσκάλεσε όλους όσους επιθυμούν να παραστούν στην αγρυπνία. 

Δηλώσεις Κύκκου Νικηφόρου

Τον απόλυτο σεβασμό του στα όσα διατυπώνουν οι επιδημιολόγοι και στα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, η οποία ενημερώθηκε από ομάδα ειδικών επιδημιολόγων για την πανδημία, ο Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε πως η Εκκλησία της Κύπρου ενδιαφέρεται για τον λαό και θέλει να τον προστατεύσει, ενώ ο ίδιος τηρεί όλα τα μέτρα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

Οι επιδημιολόγοι ενδιαφέρονται για την υγεία του σώματος, ενώ η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την υγεία της ψυχής, είπε, για να προσθέσει ότι «το σώμα πεθαίνει χωρίς το οξυγόνο και η ψυχή πεθαίνει χωρίς το οξυγόνο της θείας κοινωνίας».

«Εάν ο Χριστιανός δεν κοινωνεί τότε παθαίνει ασφυξία και πεθαίνει η ψυχή του» είπε, σημειώνοντας πως αν το τρίπτυχο για την επιδημιολογική ομάδα είναι “αποστάσεις, απολύμανση χεριών, μάσκες”, για την Εκκλησία στο τρίπτυχο αυτό προστίθεται η “μετάνοια, εξομολόγηση, θεία ευχαριστία”.

Εκτίμησε ακόμη πως αυτή η δοκιμασία είναι «μια παιδαγωγία για να ανανήψουμε ως ανθρωπότητα, να ξαναβάλουμε στο κέντρο της ζωής μας το Χριστό και να πάψουμε να τον έχουμε εξορισμένο στο υπερπέραν» προσθέτοντας πως η ζωή μας έγινε πολύ ανθρωποκεντρική και όχι θεοκεντρική.

Πρόσθεσε πως όσοι πιστοί προσέρχονται χωρίς μάσκα στην εκκλησία, τους υποχρεώνει να φορέσουν μάσκες που διατίθενται για να μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτήν. Διατίθεται επίσης υγρό απολύμανσης, ενώ οι πιστοί υποχρεώνονταοι να κρατούν τις αποστάσεις και να απολυμαίνουν τα χέρια τους, είπε.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου, που παρέστη στην συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε πως ήταν υποχρέωσή του να παραστεί, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αρνείται να μεταβεί, καθώς στηρίζει τον θεσμό της Ιεράς Συνόδου και «δεν πρόκειται να τον τορπιλίσουν οι ίδιοι». Άλλο το “δεν με δεσμεύει η απόφαση της Συνόδου και άλλο αρνούμαι να πάω στην Ιερά Σύνοδο”, κατέληξε.

Share this post