«Διαφημιστικό σποτ» με μουσική trance στην 16 αιώνων Σουμελά για να… «την κάνει γνωστή στον κόσμο» (βίντεο)

«Διαφημιστικό σποτ» με μουσική trance στην 16 αιώνων Σουμελά για να… «την κάνει γνωστή στον κόσμο» (βίντεο)

Διαφημιστικό σποτ,  που βιντεοσκοπήθηκε  στους χώρους του ιστορικού μοναστηρίου της Τραπεζούντας (Trabzon), στην Παγία Σουμελά, προκάλεσε αντιδράσεις.
Σε σχετικό βίντεο, που αναρτήθηκε στο Youtube, φαίνεται ένας DJ με γυαλιά ηλίου να μιξάρει ηλεκτρονική μουσική, περιτριγυρισμένος από νεαρούς που φορούσαν επίσης γυαλιά ηλίου, οι οποίοι χόρευαν σε ρυθμούς μουσικής trance. Το μουσικό κομμάτι στο βίντεο ξεκινά με τον ήχο της ιστορικής καμπάνας του μοναστηρίου.
Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε με σκοπό την προβολή της μονής της Παναγίας Σουμελά ως τουριστικού προορισμού, μετά από άδεια της Νομαρχίας και της τοπικής Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού.


Το εν λόγω γκρουπ είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογα γυρίσματα στην Καππαδοκία για το τραγούδι Nemrudun Kızı.
Από πλευράς του, ο DJ Αχμέτ Σεντερζί, αναφερόμενος στο περίπου 16 αιώνων μνημείο, υποστήριξε ότι επιθυμούσαν με το κλιπ τους «να καταστήσουν γνωστή τη Σουμελά στον κόσμο από μία διαφορετική οπτική γωνία, με την ενέργεια της μουσικής».
Να σημειωθεί ότι οι χώροι της Σουμελά υποτίθεται ότι είναι κλειστοί για ανακαίνιση και ορισμένοι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή. Μόλις πέρυσι ο Δήμαρχος Τραπεζούντας, Μουράτ Ζορλούογλου, είχε διαβεβαιώσει ότι στόχος είναι το μνημείο να ενταχθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το συμβάν δημοσιοποιήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ και σύντομα έγινε πρώτη είδηση, με την πρώτη αντίδραση να έρχεται από τον Μουράτ Τσαβγκά του Συνδέσμου Φορέων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Τραπεζούντας (TİSAD), ο οποίος διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «πώς θα αντιδρούσαμε, εάν μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιούνταν σε τζαμί μας σε άλλη χώρα».

 

Αντίδραση ΥΠΕΞ: Προσβλητικές οι εικόνες βεβήλωσης της Παναγίας Σουμελά

antidrasi-ypex-prosvlitikes-oi-eikones-vevilosis-tis-panagias-soymela-561706861
Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει: «Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός της αδειοδότησης του συγκροτήματος, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους.

«Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών Αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», τονίζει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: «Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής».

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: pontosnews.gr

Share this post