Διαδικτυακή Παρουσίαση των Βιβλίων της Επισκοπής Καρπασίας

Διαδικτυακή Παρουσίαση των Βιβλίων της Επισκοπής Καρπασίας

«Η Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία» και «Καρπασία Χερσόνησος Αγίων»

 

6 Μαΐου 2021 και ώρα 8.μ.μ.

Ἡ Ἐπισκοπή Καρπασίας, τό Γραφεῖο τοῦ Ἐπιτρόπου Προεδρίας, ὁ ΟΠΑΠ Κύπρου καί ἡ Ἕνωση Κατεχομένων Κοινοτήτων Ἀμμοχώστου ἀνακοινώνουν τή διαδικτυακή παρουσίαση τῶν πιό πάνω βιβλίων, ἡ ὁποία θά γίνει τήν Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021 καί ὥρα 8.00 μ.μ.

Παρουσίαση: 

 

Ἐπίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος (Σύντομος Χαιρετισμός)

Ἐπίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου (Χαιρετισμός)

Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Δημήτρης Ἀλετράρης (Χαιρετισμός)

Πρόεδρος Ἐκτοπισμένων Κοινοτήτων Ἀμμοχώστου κ. Μιχάλης Τζιώρτας (Χαιρετισμός)

Μητροπολίτης Κωνσταντίας καί  Ἀμμοχώστου κ. Βασίλειος: Ἐξ ἀφορμῆς τῶν ἐκδόσεων: «Ἡ σημασία καί τό νόημα τῶν Μνημείων καί τῶν Ἁγίων μας»

Ἐκ μέρους τῶν συντελεστῶν-συγγραφέων:

α) Γιά τήν Μονή τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέα ὁ Δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου καί β) γιά τούς Ἁγίους τῆς Καρπασίας ὁ Δρ. Γεώργιος Κάκκουρας.

Διάρκεια παρουσίασης: 1 ὥρα

Γιά νά συνδεθεῖτε πατῆστε ἐδῶ:

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/94918562513?pwd=cWN2b1NERG4rMjU1bzlyaHoybXBjZz09

Meeting ID: 949 1856 2513
Passcode: 4321

Tα δύο βιβλία αποτελούν  μια προσπάθεια διάσωσης της μνήμης και την αφήγηση μιας άλλης αλήθειας που τείνει να ξεθωριάσει στον χρόνο. Μια προσπάθεια μέσα από το βιβλίο «Ιερά μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία», που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2020 και το βιβλίο «Καρπασία Χερσόνησος Αγίων», τα οποία θα μεταφραστούν για να προσφέρονται σε κυπριακές αποστολές του εξωτερικού, καθώς και των δυο βιβλίων που συγγράφονται σήμερα σχετικά με τα περίπου 1.000 εικονίσματα που διέσωσαν οι εκτοπισμένοι, όταν το 1974 τράπηκαν σε φυγή.

 Ο επίσκοπος Καρπασίας,  Χριστοφόρος, σημειώνει:  «Τα μνημεία μας συνδέονται με τη μνήμη και η μνήμη με τον τρόπο ζωής. Διαφυλάττοντας, περιγράφοντας, τεκμηριώνοντας τα μνημεία, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη που καθορίζει τη ζωή μας. Όταν έκτισαν το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, εξέφραζαν τον τρόπο ζωής και τον παρέδωσαν στις επόμενες γενιές. Εμείς ερχόμαστε να διαφυλάξουμε την Ιστορία, την πίστη. Είναι ένα σημείο αναφοράς. Για αυτό τον λόγο θελήσαμε να προχωρήσουμε στη συγγραφή των βιβλίων, τα οποία χαρακτηρίζονται και από το τεκμήριο της επιστημονικότητας. Να τεκμηριωθεί δηλαδή η Ιστορία, η αρχιτεκτονική, η τέχνη, η λαογραφία, το φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα στο ακρωτήριο. Προσφέρουμε ένα βιβλίο που συμπεριλαμβάνει όλη την παράδοση που συνδέεται με το μοναστήρι και εκφράζει όχι μόνο την Καρπασία αλλά ολόκληρη την Κύπρο, τους ορθόδοξους Ελληνοκυπρίους καθώς και τους Τουρκοκυπρίους».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρο σε άλλο βιβλίο, που θα εκδοθεί σύντομα έχουν συγκεντρωθεί  όλες οι  εικόνες, τις οποίες διέσωσαν οι εκτοπισμένοι της Καρπασίας,  όταν έφυγαν κυνηγημένοι από τον τόπο τους το 1974. Οι εικόνες εντοπίστηκαν και συντηρήθηκαν

“Τώρα θέλουμε να τις παρουσιάσουμε και να τις διασφαλίσουμε, ώστε, όταν θα έρθει η ώρα να πάμε πίσω στην Καρπασία, να γνωρίζουν οι ερχόμενες γενιές πού ανήκουν και σε ποιο ναό τα εν λόγω εικονίσματα. Πρόκειται για περίπου 1.000 εικόνες», συμπλήρωσε ο Επίσκοπος Καρπασίας. 

 

Share this post