Διαδικτυακή διημερίδα με θέμα: “Πάπας Παύλος ΣΤ’, Πατριάρχης Αθηναγόρας, Κιάρα Λούμπιχ. Προφητεία ενότητας μεταξύ των Αδελφών Εκκλησιών”.

Διαδικτυακή διημερίδα με θέμα: “Πάπας Παύλος ΣΤ’, Πατριάρχης Αθηναγόρας, Κιάρα Λούμπιχ. Προφητεία ενότητας μεταξύ των Αδελφών Εκκλησιών”.

 Oλοκληρώθηκαν σήμερα στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Sophia του Πανεπιστημίου Loppiano , στην Φλωρεντία,οι εργασίες της διαδικτυακής διημερίδας της  Οικουμενικής Έδρας «Πατριάρχης Αθηναγόρας-Κιάρα Λούμπιχ»  με θέμα : «Πάπας Παύλος ΣΤ’, Πατριάρχης Αθηναγόρας, Κιάρα Λούμπιχ. Προφητεία ενότητας μεταξύ των Αδελφών Εκκλησιών».

Στην διημερίδα έστειλε χαιρετισμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης , Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε: “Πρόκειται για μια ουσιαστική συμβολή στον προβληματισμό σχετικά με τη μορφή, τη συμβολή και τη συνέργεια μεταξύ αυτών των τριών μεγάλων «προφητών της ενότητας», οι οποίοι ενσάρκωσαν ένα μοντέλο διαλόγου στην αγάπη ανοίγοντας μια σελίδα εκπληκτικής ιστορίας και ακόμα να διερευνηθούν στον πλούτο της θεολογικής σημασίας της στο οικουμενικό ταξίδι”.

Το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Sophia  ιδρύθηκε από τη διαίσθηση της Κιάρα Λούμπιτς (1920-2008), ιδρύτριας (1947) του Κινήματος Focolare . H Κιάρα Λούμπιτς από μικρή ηλικία ήθελε να εμβαθύνει τις σπουδές της  για την αλήθεια και εγγράφηκε στο Φιλοσοφικό Πανεπιστήμιο.

Αλλά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έσβησε τα σχέδιά της. “Η αναζήτησή  για την αλήθεια φωτίζεται από το Ευαγγέλιο και βρίσκεται, ακολουθώντας ένα νέο μονοπάτι, αυτό ενός ενεργού ερωτικού διαλόγου με τον Θεό και με την ανθρωπότητα μέσα από τα γεγονότα της ιστορίας. Το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Sophia  (IUS) έχει την προέλευσή του σε αυτή την εμπειρία της γνώσης στην αγάπη που, ακόμη και σήμερα, χαρακτηρίζει την προσέγγιση του κινήματος Focolare στον πολιτισμό και τη μελέτη”. Το κίνημα θέτει στους κύριους στόχους του τον οικουμενικό, διαθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό διάλογο.   To 2015 το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Sophia ανακήρυξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  επίτιμο διδάκτορα  «για τις υπηρεσίες του υπέρ της ενότητας της ανθρώπινης οικογένειας».

*Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο του μηνύματος.

ΦΩΤΟ: Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Βαρθολομαίος: « Υπενθύμισις και ανανέωσις της κλήσεως εις την ευλογημένην πορεία, που Πάπα Παύλου ΣΤ’ & Πα… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post