Διά της «πλαγίας» η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει την ΔΣΟ

Διά της «πλαγίας» η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει την ΔΣΟ

Ρωσόφιλος ο νέος Πολωνός πρόεδρος Eugeniusz Czykwin με πρόταση του βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Η Μόσχα βρήκε τον τρόπο για να συνεχίσει να ελέγχει την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), παρόλο που από τον περασμένο Ιούνιο στην Γενική της Συνέλευση εξέλεξε πρόεδρο της τον Πολωνό βουλευτή Eugeniusz Czykwin. Ο επί 30 χρόνια πρόεδρος Sergei Gavrilov, μέλος της ρωσικής Δούμα,  δεν παρέστη στην Γενική Συνέλευση, που έγινε στην Χαλκιδική , διότι  εμπίπτει στις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
 Sergei Gavrilov / ΦΩΤΟ:  duma.gov.ru

Η εκλογή ως προέδρου της ΔΣΟ του Eugeniusz Czykwin ήταν πρόταση του επανεκλεγέντος Γενικού  Γραμματέα της , βουλευτή της ΝΔ  Μάξιμου Χαρακόπουλου. 

Πληροφορίες της ιστοσελίδας ageliaforos.com από έγκυρη πηγή στην Βαρσοβία αναφέρουν ότι ο Eugeniusz Czykwin χαρακτηρίζεται ως ” πολύ ρωσόφιλος βουλευτής της γερμανόφιλης αντιπολίτευσης”. 

Η ίδια πηγή μας ενέφερε ότι Eugeniusz Czykwin θεωρείται άνθρωπος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και του Προκαθημένου της Εκκλησίας Πολωνίας,  Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα. Κατά την ίδια πηγή “είναι το αυτί, τα μάτια και το στόμα του Κυρίλλου στην Πολωνία”.  Είναι ο μοναδικός Ορθόδοξος βουλευτής στους 460 της πολωνικής Βουλής.

Στην Πολωνία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι 150 χιλιάδες σε σύνολο  38 εκατομ. πληθυσμού. 
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Βαρσοβίας & πάσης Πολωνίας Σάββας και οι Ιεράρχες έχουν μεγάλη δύναμη και κατέστησαν σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν θα συνταχθούν  με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο θέμα της Ουκρανίας.
Η ίδια πηγή σημείωσες ότι στην Πολωνίαα οι κομμουνιστές μέχρι σήμερα έχουν μεγάλη δύναμη, ακόμη και στις μυστικες υπηρεσίες. ” Και αυτοί είναι οι φίλοι του Μητροπολίτη Σάββα”, υποστήριξε. 

Την 1η Σεπτεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, βρέθηκε για την εορτή της νέας Ινδικτιώνος (εκκλησιαστικού έτους) στο Φανάρι. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το Γραφείο του κ. Χαρακόπουλου, στην Πόλη τον συνόδευσαν ο Πολωνός βουλευτής, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, κ. Ευγένιος Τσικβίν, και οι Σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Αλέξανδρος Φομένκο.

Ο κ. Χαρακόπουλος , προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ,στην παρουσία και του Μητροπολίτη Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:   

” Είμεθα βέβαιοι ότι και κατά το εκκλησιαστικό έτος, στο οποίον σήμερα εισερχόμεθα, θα μπορέσετε να φέρετε σε πέρας τους στόχους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στόχους που εκπορεύονται από την αγωνία σας για την ενότητα της Ορθοδοξίας, την αποκατάσταση της Ειρήνης, όπου αυτή υποφέρει από τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού, όπως συμβαίνει την παρούσα στιγμή στην Ουκρανία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρωπίνων όντων, της αποκατάστασης των σχέσεων του ανθρώπου με τη φύση που έχουν πληγεί δραστικά από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες πυρκαγιές.

Και καθώς τη σημερινή ημέρα την έχετε αφιερώσει στο περιβάλλον, επιτρέψτε μου να πω ότι εγκαίρως έχετε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που συνιστά για την ανθρωπότητα η αλόγιστη χρήση αν όχι κατάχρηση των φυσικών πόρων και η συνακόλουθη περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ερημοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η αδυναμία πρόσβασης όλων σε πόσιμο νερό …

Η ΔΣΟ, που όπως γνωρίζετε, εφέτος συμπληρώνει αισίως 30 έτη βίου και δράσεων, έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει την ανάγκη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα από τα πεδία δράσης μας ήταν και είναι και η προστασία του περιβάλλοντος. Και μέρος του περιβάλλοντος αναμφίβολα είναι και τα μνημεία που απειλούνται από αυθαίρετες ανθρώπινες αποφάσεις”. 

Επίσης , ο κ. Χαρακόπουλος παρουσίασε  τον νέο πρόεδρο της Γενικής μας Συνέλευσης, τον συνάδελφο βουλευτή Ευγένιο Τσιβκίν, για τον οποίο είπε ότι “έχει  μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή, που τον προίκισε με εμπειρία, σύνεση και σοφία”.

 Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενεχείρισε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο αριθμημένα ανάτυπα χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου, που εξέδωσε η ΔΣΟ για την επετειακή 30η Γενική της Συνέλευση.

Eugeniusz Czykwin

Ο Eugeniusz Czykwin γεννήθηκε  στις 12 Σεπτεμβρίου 1949 στην Όρλα.Είναι  είναι Πολωνός πολιτικός, δημοσιογράφος, ακτιβιστής της Ορθόδοξης κοινότητας και της λευκορωσικής μειονότητας, μέλος του Sejm της  Δημοκρατίας της Πολωνίας . Στη δεκαετία του ’80 εργάστηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση των Πολωνικών Κρατικών Σιδηροδρόμων στο Μπιάλιστοκ

Το 1980 ήταν συνιδρυτής και πρόεδρος του Κύκλου Θεολόγων Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών, Κοσμικών Σχολείων και Κοσμικής Νεολαίας (αργότερα γνωστής ως Αδελφότητα Ορθοδόξων Νέων), του πρώτου μαζικού ορθόδοξου κοσμικού κινήματος στο σοσιαλιστικό μπλοκ. Στη δεκαετία του ’80 ήταν μέλος του εθνικού συμβουλίου του Πατριωτικού Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση, μέλος του προεδρείου του επαρχιακού συμβουλίου PRON στο Bialystok και μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Πολωνο-Σοβιετικής Εταιρείας Φιλίας στο Bialystok. Από το 1985 ήταν αρχισυντάκτης του “Przegląd Orthodoxy” (μέχρι το 1991 που εκδόθηκε με τον τίτλο “Tygodnik Podlaski”), του πρώτου περιοδικού αυτού του τύπου στη μεταπολεμική ιστορία της Πολωνίας.

Σύμφωνα με τους καταλόγους που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, το 1983 καταχωρήθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας ως TW “Izydor”, στη συνέχεια το ψευδώνυμο άλλαξε σε “Wilhelm”. Στις δηλώσεις κάθαρσης που έκανε αρκετές φορές από το 1997, ο Eugeniusz Czykwin δήλωσε ότι δεν ήταν συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Η εφημερίδα Rzeczpospolita (25-06-2013) έγραψε για την υπόθεση:  

” Η δήλωση κάθαρσης του βουλευτή SLD Eugeniusz Czykwin, ότι δεν συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, είναι αληθινή. Το εφετείο του Białystok επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου
Η απόφαση είναι τελεσίδικη.
Τον Φεβρουάριο, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Bialystok , σε μια δεύτερη διαδικασία κάθαρσης, έκρινε αληθή τη δήλωση του βουλευτή ότι δεν συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας. Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, το οποίο ζητεί την αναίρεση και την επιστροφή της υπόθεσης (εκ νέου) στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Το IPN πιστεύει ότι το περιφερειακό δικαστήριο, επαναξιολογώντας τα αποδεικτικά στοιχεία στην παρούσα υπόθεση, δεν έλαβε υπόψη τις ενδείξεις του εφετείου, όταν του τα επέστρεψε για επανεξέταση. Η δίκη προχωρά κατόπιν αιτήματος του Ινστιτούτου, το οποίο πιστεύει ότι ο βουλευτής έκανε μια αναληθή δήλωση κάθαρσης, επειδή στα αρχεία των πρώην υπηρεσιών από τη δεκαετία του ’80 ήταν καταχωρημένος – με δύο ψευδώνυμα – ως μυστικός συνεργάτης (TW).
Ο Czykwin αρνείται τη συνεργασία εδώ και χρόνια. Διαβεβαιώνει ότι όλα τα έγγραφα στην προκειμένη περίπτωση δημιουργήθηκαν από το SB χωρίς τη γνώση, τη γνώση και τη συγκατάθεσή του και ότι ουδέποτε συναίνεσε, υπό οποιαδήποτε μορφή, σε μια τέτοια συνεργασία με πολωνικά ή σοβιετικά όργανα ασφαλείας.
Παραδέχεται, ωστόσο, ότι λόγω της επαγγελματικής και κοινωνικής του δραστηριότητας στους κύκλους της λευκορωσικής και ορθόδοξης μειονότητας εκείνη την εποχή, είχε επαφές με αξιωματικούς των υπηρεσιών, επειδή ήταν αδύνατο να τις αποφύγει.
Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια έχουν ήδη αποφανθεί δύο φορές ότι ο βουλευτής προέβη σε ειλικρινείς δηλώσεις κάθαρσης ότι δεν συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας. Την πρώτη φορά, το εφετείο, το οποίο είναι το εφετείο του Białystok, κατόπιν αιτήματος του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης, ανέτρεψε την απόφαση και διέταξε το περιφερειακό δικαστήριο του Białystok να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.
Το δικαστήριο έκρινε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε αυτή τη διαδικασία επιτρέπουν «κατηγορηματικά και σίγουρα» να δηλωθεί ότι η δήλωση κάθαρσης του βουλευτή Czykwin είναι αληθής. Επεσήμανε, ωστόσο, επίσης ότι το διατηρημένο αρχειακό υλικό σχετικά με τον Czykwin, που παρουσιάστηκε σε αυτή τη διαδικασία από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, ενοχοποιεί τον ελεγχόμενο και θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία των εξηγήσεών του, αλλά δεν είναι πλήρες.
Ταυτόχρονα, το δικαστήριο εκτίμησε ότι δεν υπήρχαν έγγραφα μεταξύ τους που θα επέτρεπαν, με τρόπο που δεν εγείρει αμφιβολίες, να «κλείσει η αλυσίδα των έμμεσων αποδεικτικών στοιχείων» που δείχνουν ότι ο Czykwin είχε κάνει μια αναληθή δήλωση κάθαρσης.

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη με τον Συνασπισμό Πολιτών, λαμβάνοντας 14.083 ψήφους.

Share this post