Δεύτερο Πάσχα με πανδημία κορονοϊού στο Βατικανό και σε ολόκληρη την Ιταλία.

Δεύτερο Πάσχα με πανδημία κορονοϊού στο Βατικανό και σε ολόκληρη την Ιταλία.

Ο εκκλησιασμός γίνεται υπό όρους, τα μέτρα συνεχίζονται, πρώτες ελπίδες στον ορίζοντα.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα σηκώσει απόψε τον σταυρό της Βία Κρούτσις (της οδού προς τον Γολγοθά) στην Αγία Έδρα και όχι στο Κολοσσαίο, όπως συνέβαινε κατά παράδοση μέχρι το 2019. Δεκατέσσερις στάσεις, με κείμενα γραμμένα από παιδιά και εφήβους.

“Από το Πρώτων Βοηθειών κατέβηκαν νοσοκόμοι που έμοιαζαν με αστροναύτες. Πήραν τον παππού μου από το σπίτι, δεν μπορούσε να αναπνεύσει.  Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδα”, έγραψε ένα από τα παιδιά.

Οι Ιταλοί θα μπορέσουν πάντως να παρακολουθήσουν τη λειτουργία ανήμερα το Πάσχα. Αλλά μόνον στην εκκλησία δίπλα στο σπίτι τους, κρατώντας ένα μέτρο απόσταση ο ένας πιστός από τον άλλο και αποφεύγοντας φυσικά συνωστισμούς έξω από τον ναό.

Από αύριο όμως μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα όλη η χώρα θα είναι κόκκινη ζώνη: τα εστιατόρια και τα καφέ θα λειτουργούν μόνο με take away και παράδοση κατ’ οίκον, ενώ θα επιτρέπεται μια μόνον επίσκεψη την ημέρα (μιλάμε για όχι πάνω από δυο άτομα) σε συγγενείς και φίλους. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί παραμένει σε ισχύ.

Ικμάδα ελπίδας

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δηλαδή διατηρεί τις απαγορεύσεις, αλλά έχει και επίγνωση του ότι υπάρχει κόπωση. Μέσα σε αυτό το πνεύμα επιτρέπεται και η μετάβαση στα εξοχικά σπίτια, ακόμη κι αν βρίσκονται σε άλλη περιφέρεια.

Αυτό που οι αρχές ζητούν από τους Ιταλούς είναι υπομονή και θυσίες για περίπου έναν ακόμη μήνα. Από τα τέλη Απριλίου υπάρχει η ελπίδα ότι θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί και θα περιοριστούν σταδιακά όλες οι  απαγορεύσεις.

Ένα πρώτο, ελπιδοφόρο μήνυμα έφτασε σήμερα το πρωί: το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μετάδοσης Rt, μετά από πολλές εβδομάδες, έπεσε και πάλι κάτω από τη μονάδα. Αν η θετική αυτή πορεία συνεχιστεί, η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε και να υλοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα απ’ ότι έχει αρχικά αποφασιστεί.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Share this post