Δέσμευση Αναστασιάδη ότι θα υπερασπιστεί τις θυσίες του Κυπριακού λαού

Δέσμευση Αναστασιάδη ότι θα υπερασπιστεί τις θυσίες του Κυπριακού λαού

*Το Κυπριακό Κράτος δεν ανήκει σε καμία Κυβέρνηση και σε καμία πολιτική δύναμη.

*Ν. Παναγιωτόπουλος: “Αθήνα και Λευκωσία  προασπίζουν το εθνικό συμφέρον”

“Ως ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχω άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστώ αυτό που με αίμα και θυσίες ο Κυπριακός λαός κατόρθωσε να μας παραδώσει αλλά και να διασώσει”, διαβεβαίωσε  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε διάγγελμά του για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης δήλωσε ότι  αναμένει από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πιο έμπρακτη και αποτελεσματική στάση ώστε να τερματιστεί η διπλωματία των κανονιοφόρων, και την κρίση να διαδεχθεί ο διάλογος ή η παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας.
Επίσης,  επισήμανε ότι η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπίπτει με την ημέρα των εορτασμών για την ανεξαρτησία της Κύπρου και την απαλλαγή της από τον αποικιακό ζυγό. Στο διάγγελμά του απαριθμεί τις παραβιάσεις της Τουρκίας και τις καταδίκες των ενεργειών της και εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισχυρή στήριξη.
Υποδεικνύει ότι ενώπιον των ηγετών των Ευρωπαϊκών κρατών θα ευρίσκεται επιστολή του Τούρκου Προέδρου στην οποία, με πλεονάζουσα θρασύτητα, ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, αφού έχει διαλυθεί.


Το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος

Διάγγελμα by ARISTEIDIS VIKETOS

Η στρατιωτική παρέλαση, που λόγω της πανδημίας έγινε χωρίς την παρουσία πολιτών, άνοιξε με τους  πολεμιστές του 1974 και τους αναπήρους  πολέμου. Στην συνέχεια άρμα μάχης Τ80U πέρασε μπροστά από την εξέδρα των επισήμων,  φέροντας την κυπριακή σημαία, με ένα σχηματισμό μαχητικών ελικοπτέρων MI35 να πραγματοποιεί την πρώτη διέλευση πάνω από το χώρο της παρέλασης.

Στη στρατιωτική παρέλαση έλαβαν μέρος τα άρματα μάχης T80U ρωσικής κατασκευής και προέλευσης, το γαλλικά ΑΜΧ 30 Β2 που παραχώρησε η Ελλάδα στην Εθνική Φρουρά και τα ρωσικά ΒΜΡ 3. Επίσης , συμμετείχαν  τα όπλα του Πυροβολικού, όπως το σύστημα Αλεξάντερ,  και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα ZUZANA. Η Εθνική Φρουρά παρουσίασε το αντιαεροπορικό σύστημα BUK και το σύστημα “Οθέλλος”

 

Στο δεύτερο μέρος της παρέλασης τα πεζοπόρα τμήματα σε άψογους σχηματισμούς πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Τμήματα του πεζικού της αεροπορίας, του ναυτικού, της αστυνομίας και άλλων τμημάτων της Δημοκρατίας κατέδειξαν την άρτια εκπαίδευσή τους. Εντυπωσιακή ήταν η διέλευση των ειδικών δυνάμεων με τους καταδρομείς και βατραχανθρώπους. Και στους φετινούς εορτασμούς συμμετοχή είχε και η ΕΛΔΥΚ η οποία από την ανεξαρτησία της Κύπρου είναι παρούσα στο νησί ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

 

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε  ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, λόγω της απουσίας του προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Την παρέλαση παρακολούθησαν  αντιπροσωπείες από χώρες της ΕΕ. Από την Ιταλία ήταν ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Enzo Vecciarelli,  και εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα Αντιναύαρχος Laurent Isnard.

ΦΩΤΟ: Στ.Ιωαννίδης

Δήλωση ΥΕΘΑ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος , Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε , μετά την παρέλαση, ότι “Οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου” και πρόσθεσε : “Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη λήψη των αποφάσεων που προασπίζουν το εθνικό συμφέρον”. Η δήλωση είναι η ακόλουθη:

“Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση συμμετέχουμε σήμερα εδώ, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, στους εορτασμούς της 60ής επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ανεξαρτησίας που κατακτήθηκε από τον κυπριακό λαό με πολλούς αγώνες, αυτοθυσία και ηρωισμό, έτσι ώστε να προκύψει η κατάσταση ότι ο κυπριακός λαός να ανέβει «τα σκαλοπάτια της ελευθερίας», κατά τα λόγια του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. 

Σήμερα, ο αγώνας αυτός έχει εξελιχθεί σε ένα διαφορετικό – αλλά όχι πολύ διαφορετικό – αγώνα, για μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.  Στην κοινή μας πορεία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και απειλές, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. 

Θέλω, όλος ο κυπριακός λαός να γνωρίζει ότι η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του, το πράττει σήμερα και θα το πράττει πάντοτε, με όλες μας τις δυνάμεις.  Οι προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Συντονίζουμε, λοιπόν, τις ενέργειές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη λήψη των αποφάσεων που προασπίζουν το εθνικό μας συμφέρον.

Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ για τη λαμπρή παρέλαση τα αξιόμαχα στελέχη της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που, με υψηλό ηθικό, αίσθημα ευθύνης για την αποστολή τους και παράστημα, προήλασαν προ ολίγου ενώπιόν μας. Είναι άξιοι συνεχιστές των αγώνων του Ελληνισμού και εγγυητές της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου.  Με αυτή τη δύναμη ψυχής, με αυτή την κοινή πίστη στα ιδανικά του έθνους, γιορτάζουμε σήμερα μαζί στην Κύπρο, προσβλέποντας στη δικαίωση του αγώνα του κυπριακού λαού, που αποτελεί άλλωστε κοινό μας όραμα.  Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά στην Κύπρο!”.

 

Share this post