Δένδιας: Η Ελλάδα ανοικτή σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Δένδιας: Η Ελλάδα ανοικτή σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε απόψε, μια μέρα πριν το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι η Ελλάδα στηρίζει το αίτημα της Κύπρου για επιβολή κυρώσεων σε βάρος ατόμων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοικτή στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Μιλώντας μετά το τέλος των συνομιλιών με τον  υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην Λευκωσία, ο κύριος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι “είναι ο κατ’εξοχήν παραβάτης στην ευρύτερη περιοχή, από τον Καύκασο, μέχρι τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την Κύπρο”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κύριος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα, τόνισε, “στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσει να εργάζεται για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για εξεύρεση βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου”.

 Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο, ενόψει της αυριανής συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε  ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε, ότι η πολιτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά γενικότερα – “πρέπει να είναι διττή και να εδράζεται στη λογική του καρότου και του μαστιγίου”. 

Όταν υπάρχει βούληση, ανέφερε, τότε μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Όταν όμως παραβιάζονται, πρόσθεσε, βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι συνεπής, αποφασιστική και αξιόπιστη, τηρώντας ίσα μέτρα και σταθμά.

Ο διάλογος, πρόσθεσε, νοουμένου ότι γίνεται με πραγματική θέληση και βούληση και μακριά από την διπλωματία των κανονιοφόρων μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κύριος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα.

​ Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλιδης, είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Σε ανάρτηση στο twittter  ο κύριος Χριστοδουλίδης αναφέρει πως με τον κύριο Λε Ντριάν είχαν όπως πάντα μια άριστη συζήτηση και μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων. 

H δήλωση Δένδια

“Είναι πάντοτε ιδιαίτερη χαρά μου να βρίσκομαι στην αδελφή Κύπρο και να συνομιλώ με τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σήμερα είμαι χαρούμενος και για έναν επιπλέον λόγο, διότι αύριο η Κύπρος γιορτάζει τα 60 χρόνια ανεξαρτησίας της.

Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να απευθύνω τις πιο εγκάρδιες ευχές μου και τις ευχές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ελευθερία και την ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού και ολόκληρου του Κυπριακού Λαού.

Πρέπει να σας διαβεβαιώσω για αυτό που καλά γνωρίζετε, ότι το Κυπριακό ήταν και θα είναι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Nα εργαζόμαστε ώστε να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επιτευχθεί μία συνολική, συμφωνημένη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Η σημερινή μας συνάντηση με τον Νίκο εντάσσεται στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας-Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, ενόψει μάλιστα και του αυριανού, πολύ σημαντικού, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενός Συμβουλίου που θα κληθεί να εξετάσει συνολικά το πλέγμα των ευρώ-τουρκικών σχέσεων.

Και θα κληθεί να το πράξει με δεδομένη την υποχρέωση αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη της Ένωσης, όταν ιδίως παραβιάζονται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα από τρίτα κράτη. Γιατί πρόκειται για παραβίαση ευρωπαϊκής κυριαρχίας και ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δυστυχώς, η τουρκική παραβατικότητα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται και μάλιστα με κλιμακούμενη ένταση και σε διευρυνόμενο χώρο. Από τον Καύκασο ως τη Λιβύη, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και το Ιράκ.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει ότι η απόσυρση του «Oruc Reis» ήταν ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης. Ευελπιστούμε ότι αυτό το βήμα θα ανοίξει το δρόμο για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας με στόχο την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι παραμένει πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο, στο πλαίσιο όμως του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας. Μένει, συνεπώς, να φανεί αν αυτό το πρώτο αυτό βήμα θα έχει συνέχεια και αν θα υπάρξει συνέπεια από την τουρκική πλευρά.

Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε εδώ στην Κύπρο, η Τουρκία είναι ο κατ’ εξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας.

Ουδείς, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει ότι οι παράνομες ενέργειες τουρκικών σκαφών στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες συνεχίζονται.

Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημα της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων – αυτών που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ- στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων. Αυτό άλλωστε είναι το συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Παράλληλα, παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοιχτής προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει έναν κατάλογο μέτρων, ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι, εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα υπάρξουν επιπτώσεις. Επιθυμία μας, βεβαίως, παραμένει αυτά τα μέτρα να μην χρειαστεί να επιβληθούν.

Συζητήσαμε επίσης για την κλιμακούμενη ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τον Νίκο. Η Ελλάδα έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να συμβάλλει στην άμεση παύση των εχθροπραξιών και είχα την ευκαιρία να το διαμηνύσω στον Αρμένιο συνάδελφό μας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε μαζί με τον Νίκο και στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας.

Παράλληλα, επανέλαβα ότι αποδοκιμάζουμε κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη οδός για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω αναλυτικά τον Νίκο για την επίσκεψη τόσο του Εμιρατινού ομολόγου μας στην Ελλάδα, Πρίγκιπα Abdullah, τον οποίο περιμένετε αύριο στην Κύπρο, καθώς και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Mike Pompeo.

Η δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα εντός ενός χρόνου και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο είναι ένα σημαντικό γεγονός και είναι η έκτη συνάντησή του μαζί μου. Νομίζω μόνο οι συναντήσεις μου με τον Νίκο είναι περισσότερες.

Οι επισκέψεις αυτές επιβεβαιώνουν το ρόλο και της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνων σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Μαζί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρος εργαζόμαστε μεθοδικά για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας της περιοχής, στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Ο συντονισμός μας -Ελλάδας και Κύπρου- είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο και ένας πολύ καλός οιωνός ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από τη δική μας πλευρά, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Αγαπητέ Νίκο, συγχαρητήρια για την αυριανή επέτειο και πάλι σε ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή και τη φιλοξενία”.

Υποδοχή σε εγκάρδιο κλίμα από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, έγραψε για τη συνάντηση, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Δένδιας τονίζει επίσης πως είναι διαρκής η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για την περιφερειακή σταθερότητα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1311335774579757056?s=20

Η δήλωση Χριστοδουλίδη

“Είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τους συνεργάτες του. Το έχω πει και θα το επαναλάβω, η επαφή και ο συντονισμός γίνεται μεταξύ ημών και των συνεργατών μας σε καθημερινή βάση. Ειδικότερα λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως προκύπτουν από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων είναι καθημερινή.

Σήμερα, με τον Νίκο, συζητήσαμε όλες τις εξελίξεις, αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα του πρόσφατου ΣΕΥ και ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα.  Ο Έλληνας ομόλογός μου με ενημέρωσε λεπτομερώς και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματικά ευελπιστούμε όταν ξεκινήσουν να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε ουσιαστικές εξελίξεις, όπως επίσης για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

Κυρίες και Κύριοι,

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της Τουρκίας, θέλω να επαναλάβω αυτό που πραγματικά πιστεύω: στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα.   Ο διάλογος, νοουμένου ότι υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους – και μακριά από τη διπλωματία των κανονιοφόρων – μπορεί να φέρει αποτελέσματα, και πραγματικά ευελπιστούμε να επικρατήσουν σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τέτοιες συνθήκες που να επιτρέπουν τον διάλογο και την επίλυση των όποιων διαφορών μέσω αυτού.

Μιλώντας για την ΕΕ και τις εξελίξεις, ως δύο Κράτη Μέλη που πιστεύουμε πραγματικά στο μέλλον μιας ισχυρής Ευρώπης, θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων αφού όπως κατ’ επανάληψη έχουμε πει, οι 27 έχουμε συμφωνήσει η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.   Όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σε λίγο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ενόψει και της αυριανής συζήτησης, υπάρχει πλήρης συντονισμός επί των επιδιωκόμενων στόχων, ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Η δική μας προσέγγιση, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει, και όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία αλλά όλα τα κράτη για τα οποία καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, πρέπει να είναι διττή: μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά και ουσιαστική αντίδραση εκεί που παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ.  

Και ως ΕΕ οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί, αξιόπιστοι τηρώντας ίσα μέτρα και σταθμά.  

Με τον Νίκο συζητήσαμε επίσης για το Κυπριακό και εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές.   Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών. Θεωρούμε εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης, εάν οι συνομιλίες διεξαχθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζητά, μακριά από προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων είτε επί του εδάφους όπως βλέπουμε με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Τετελεσμένων που, αναμφίβολα, λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα του Κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, αλλά και ευρύτερα της περιοχής.

Φίλε Νίκο σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο και σε ευχαριστώ για τη στήριξη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, την ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση που είχαμε”.

Share this post