Δένδιας: Διάλογος με την Τουρκία επί των πραγματικών διαφορών

Δένδιας: Διάλογος με την Τουρκία επί των πραγματικών διαφορών

Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τοποθετήθηκε εν μέσω αποκλιμάκωσης της έντασης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα επί των πραγματικών διαφορών και όχι «φανταστικών διαφορών», ενώ έστειλε ηχηρό μήνυμα πως σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν θα υπάρξει καμιά υποχωρητικότητα. «Είναι υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα», τόνισε χαρακτηριστικά ερωτηθείς για ενδεχόμενη στρατιωτική απάντηση προς την Άγκυρα.

Ειδικότερα, με τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο να δείχνουν πως βαίνουμε σε αποκλιμάκωση της έντασης, ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως «βλέπουμε σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως ο τρόπος που βλέπουμε τις ενέργειες διαφέρει από τον τρόπο λειτουργεί η Τουρκία. «Έχει υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από την λογική των χωρών που λειτουργούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας». 

Μιλώντας για τη μεσολάβηση της Γερμανίας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως δεν ήταν μυστική η τριμερής συνάντηση του Βερολίνου.

«Όλες οι ανακοινώσεις σε αυτό το επίπεδο δεν ανακοινώνονται κατ’ ανάγκη, αυτό δεν συνιστά μυστικότητα αλλά αναγκαία προϋπόθεση ώστε η κάθε πλευρά να μπορεί να συζητήσει ελεύθερα πέρα από το βάρος που δίνουν οι φακοί της δημοσιότητας».

 Σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως δεν είμαστε προ των θυρών για συμφωνία, ωστόσο «έχουμε σημειώσει πρόοδο».

 

 

 

Share this post