« Δεν υπάρχει πολυτέλεια λαθών», τονίζουν οι ειδικοί

« Δεν υπάρχει πολυτέλεια λαθών», τονίζουν οι ειδικοί

Μήνυμα Αναστασιάδη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

«Υπάρχει η θετική εικόνα της σχετικής σταθεροποίησης του αριθμού των κρουσμάτων. Από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε έναν ιό, στον οποίο δεν έχουμε ανοσία, και μια νόσο την οποία προκαλεί, για την οποία δεν έχουμε θεραπεία», υπογράμμισε σήμερα  κατά την καθημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού ο δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σήμερα  καταγράφηκαν 29 νέα κρούσματα. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν στα 494 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), ενώ 14 πρόσωπα έχασαν την ζωή τους, εκ των οποίων εννέα καθαρά από την νόσο και τα υπόλοιπα πέντε λόγω βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού.
Τα 29 νέα κρούσματα αφορούν :
• 22 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
• 3 άτομα από τη δειγματοληψία της Πάφου από σύνολο 371 εργαστηριακών διαγνώσεων που διεξήχθησαν χθες και σήμερα, και
• 4 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι από σύνολο 1,353 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης δήλωσε ότι είναι σημαντικό πως τα 494 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 13,017 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 364 από τα 494 προέρχονται, ανέφερε , από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο και ότι 47 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.
Ο καθηγητής είπε ότι, παρατηρώντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
– Την περασμένη Τετάρτη, 1η Απριλίου, από τις 779 εργαστηριακές διαγνώσεις είχαμε 58 κρούσματα, που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράψαμε μέχρι τώρα.
– Την Πέμπτη, 2 Απριλίου, είχαμε 36 κρούσματα από 603 αναλύσεις.
– Την Παρασκευή, 3 Απριλίου, είχαμε 40 κρούσματα σε 668 αναλύσεις.
– Το Σάββατο 4 Απριλίου, από σύνολο 698 αναλύσεων είχαμε 30 κρούσματα
– Την Κυριακή από σύνολο 792 αναλύσεων έχουμε 20 κρούσματα
– Προχθές , Δευτέρα, από σύνολο 718 εργαστηριακών διαγνώσεων, είχαμε 19 κρούσματα.
Δεδομένων των πιο πάνω, τα σημερινά 29 κρούσματα επί συνόλου 1,353 εργαστηριακών διαγνώσεων, σημείωσε, « συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις μας ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός αλλά παραμένει μακρύς».
Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης εκτίμησε ότι αυτή η πορεία δεν είναι τυχαία. «Την αποδίδουμε στη στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης και στην αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, η οποία οφείλεται στη δική σας συνεργασία. Όπως είπαμε πολλές φορές, αυτές οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα καθορίσουν το αποτέλεσμα για τη συνέχεια», είπε.
Επίσης, δήλωσε ότι η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών «μας επιτρέπει να ατενίζουμε τη συνέχεια με αισιοδοξία, αλλά, τόνισε : «καθιστούμε σαφές ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και δεν έχουμε την πολυτέλεια λαθών. Η συμβουλή μας, λοιπόν, παραμένει η ίδια: Μείνετε στο σπίτι και παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας» .
Ο δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι στις μέρες που έρχονται, πιθανότατα, θα δούμε στα νοσοκομεία μας τις συνέπειες της αρχικής μη απόλυτα αυστηρής τήρησης των μέτρων. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι η νόσος αυτή έχει ένα σταθερό. Τη συσχέτιση σοβαρά πασχόντων με τον αριθμό των κρουσμάτων. Ήδη από σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις εντατικές αυξάνεται», σημείωσε.
Ο δρ. Λοΐζου υπενθύμισε ό τι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και οι εφεδρείες σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ΜΕΘ είναι περιορισμένες.
«Η κατάσταση ακόμα είναι διαχειρίσιμη. Για να συνεχίσει να είναι, είναι απόλυτα απαγορευτικός ο εφησυχασμός. Η δυνατότητα προσαρμογής μας σαν κοινωνία στον νέο τρόπο ζωής για όσο αυτό χρειάζεται, είναι αυτό που θα μας προστατεύσει», κατέληξε ο δρ . Λοΐζου.

Μήνυμα Αναστασιάδη

Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε, τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τους επαγγελματίες υγείας.


«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, θα ήθελα εκ μέρους του ιδίου, της Πολιτείας και του Κυπριακού λαού να εκφράσω βαθιά ευγνωμοσύνη στους επαγγελματίες υγείας που τούτη την περίοδο αποτελούν το σύμβολο ελπίδας για όλους μας. Σας ευχαριστούμε. Με εσάς μπροστά, θα τα καταφέρουμε».

American Medical Center

Σε πλήρη λειτουργία ύστερα από την εφαρμογή των οδηγιών που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, επανήλθε το American Medical Center.
Σε σημερινή ανακοίνωση, το American Medical Center αναφέρει ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας στους χώρους του Κέντρου, προσθέτοντας ότι «έγινε ιχνηλάτηση όλων των ύποπτων περιστατικών, ενώ όλο το προσωπικό του AMC υποβλήθηκε σε μοριακό έλεγχο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε κρούσμα COVID19».
Το American Medical Center αναφέρει επίσης ότι θα συνεχίσει να παρέχει περίθαλψη και ιατρική φροντίδα σε ασθενείς επί 24ώρου βάσεως, τηρώντας τη δέσμευσή του να προσφέρει ύψιστης ποιότητας υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες της Κύπρου.

Τέλος, το American Medical Center αναφέρει ότι το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του, παρέμεινε και παραμένει ανοικτό για την εξυπηρέτηση των ασθενών, σε αντίθεση με άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν διακόψει τις υπηρεσίες τους, όπως αναφέρει.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ , και δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στην φρουρά του προέδρου Αναστασιάδη. Το πρόσωπο. το οποίο έχει βρεθεί θετικό στον ιό έχει τεθεί σε περιορισμό. Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε και πάλι δείγμα και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.
• Στα κατεχόμενα , σύμφωνα με το Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων του ΓΤΠ,  τρία πρόσωπα απεβίωσαν, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 94. Το τρίτο πρόσωπο, που υπέκυψε σήμερα  είναι άντρας 74 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο «Μπουρχάν Ναλμπάντογλου» και υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα, υπέρταση, καρδιακή ισχαιμία και διαβήτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Kıbrıs, μετά από εισφορές πολλών επιχειρηματικών από το εξωτερικό και το εσωτερικό και με συμβολή της Τουρκίας, χθες  έφθασε ιδιωτικό αεροπλάνο, που μετέφερε 50 χιλιάδες χειρουργικές μάσκες, 3,000 ειδικές μάσκες και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για θεραπεία του ιού.
Η Yeni Düzen έγραφε ότι ο λοιμωξιολόγος Εμρέ Βούνταλι ανέφερε ότι ένα από τα δύο άτομα που βρίσκονται στην εντατική είναι συνδεδεμένο με αναπνευστήρα.
Εξάλλου, η διευθύντρια των υπηρεσιών υγείας, Τσιγντέμ Τσαγά δήλωσε ότι 1,050 άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό βρίσκονται σε καραντίνα. Η Τσαγά είπε ότι 75 άτομα είναι οι στενές επαφές αυτών των 1,050 ατόμων, που βρίσκονται σε καραντίνα. Σύμφωνα με την Τσαγά, έχουν γίνει οι έλεγχοι υγιεινής στους χώρους, που θα τοποθετηθούν σε καραντίνα όσοι θα έρθουν από το εξωτερικό και εκπαιδεύτηκε το προσωπικό για το πώς θα συμπεριφέρεται.

Share this post