Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία , λέει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία , λέει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στ. Πέτσας: «Ο καθένας, που κατέχει δημόσιο αξίωμα, πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει.

Οι συνομιλίες – σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων Ελλάδας  –Τουρκίας -αφορούν την κατάρτιση ενός μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων (deconfliction mechanism), ώστε να αποφευχθεί μία στρατιωτική σύρραξη μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανασκευάζοντας χθεσινές του δηλώσεις. 

«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για αυτόν τον μηχανισμό», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, διαχωρίζοντας επίσης σαφώς τη δική του πρωτοβουλία από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για τα υποκείμενα ζητήματα, για τις οποίες επιχειρεί να διαμεσολαβήσει η Γερμανία.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα διευκρίνιζαν από χθες ότι δεν υπάρχουν «τεχνικές συνομιλίες» με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η Αθήνα «συγκρατεί» την πρόθεση Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. 

Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση»,  δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο.

«Αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου» συμπλήρωσε και επανέλαβε την ανάγκη «έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας».

«Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…», συμπλήρωσε.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, οι αρμόδιες αρχές στην Αθήνα αποφάσισαν να απαντήσουν –σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές– ότι η πρόταση διαλόγου γίνεται επί της αρχής αποδεκτή, ωστόσο προηγείται η αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου, λέγοντας ψέματα για τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα συμφώνησε αρχικά για συνομιλίες με την Τουρκία και κατηγόρησε την Αθήνα ότι ακολούθως έκανε πίσω.

 

Share this post