Δεν βγήκε «άσπρος καπνός» για τους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Δεν βγήκε «άσπρος καπνός» για τους αξιωματούχους της Ε.Ε.

*Ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ για την προεδρία της Κομισιόν , Μ. Βέμπερ, φαίνεται να χάνει την θέση.

*Από σήμερα η Φινλανδία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, που άρχισαν χθες βράδυ με καθυστέρηση τριών ωρών δεν έβγαλε «άσπρο καπνό» και έτσι τα ξημερώματα σήμερα οι ηγέτες ( τον πρόεδρο Αναστασιάδη, λόγω του τραυματισμού του εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το πρόσωπο, που θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και τους άλλους αξιωματούχους, που θα αναλάβουν τις «θέσεις-κλειδιά» των ευρωπαϊκών θεσμών. Στις εννέα το πρωί ο κ. Τουσκ κάλεσε σε πρόγευμα εργασίας τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως φάνηκε, η συμβιβαστική πρόταση που «κλείδωσε» στην Οσάκα της Ιαπωνίας μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν για προώθηση της υποψηφιότητας του Σοσιαλδημοκράτη, Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν δεν έπεισε τους συμμετέχοντες στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Μέρκελ και Μακρόν

Αντιθέτως, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Ιταλία και στις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) καθώς και σε πολλά μέλη του Ευρωαπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι δυσκολίες για τον κ. Τίμερμανς προέρχονται από ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως την Πολωνία και την Ουγγαρία, εναντίον των οποίων ως αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει κινήσει νομική διαδικασία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Μέρκελ και Μακρόν με την στήριξη και της Ολλανδίας είχαν συμφωνήσει για την υποψηφιότητα του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς. Με βάση την ίδια συμφωνία ο Μάνφρεντ Βέμπερ (που ήταν ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν) θα προωθηθεί στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάνφρεντ Βέμπερ και Αβέρωφ Νεοφύτου

Πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως να υπήρξε συμφωνία και για τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις, δηλαδή του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι Φιλελεύθεροι διεκδικούν και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι στο οποίο φέρεται να έχει επίσης συμφωνήσει η Μέρκελ, προκαλώντας μάλιστα δυσαρέσκεια σε μέλη του ΕΛΚ, ενώ έγκυρες πηγές αναφέρουν πως η Καγκελάριος δέχθηκε ομαδικά πυρά στη συνάντηση των ηγετών της ευρωομάδας, στην οποία ανήκει και το κόμμα από το οποίο προέρχεται. Αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που ανήκουν στο ΕΛΚ, που είναι και η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισαν πως δεν πρέπει να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις δύο μικρότερων πολιτικών ομάδων. «Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, είναι δύο μικρές πολιτικές ομάδες, η μία μικρότερη από την άλλη και δεν γίνεται να μας επιβάλουν τις θέσεις τους» έλεγαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΕΛΚ.
«Η συμφωνία καταστράφηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του ΕΛΚ. «Το ΕΛΚ αρνείται τη συμφωνία που προτείνεται. Είναι νεκρή. Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία απόψε (Κυριακή)», προεξοφλούσε
«Κανένας από τους ηγέτες του ΕΛΚ δεν αποδέχεται τη συμφωνία για την οποία έγινε διαπραγμάτευση στην Οσάκα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που ανήκει επίσης στο ΕΛΚ. «Το όνομα του Βέμπερ είναι πάντα στο τραπέζι», διαβεβαίωσε ο Βαράντκαρ. «Το ΕΛΚ είναι το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έλεγε ο Κροάτης πρωθυπουργός .
Το θέμα της εκλογής του διαδόχου του Γιούνκερ δεν δίχασε μόνο το ΕΛΚ, αλλά και τους 28 ηγέτες της Συνόδου. Η Ιταλία και οι τέσσερις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της αποκαλούμενης Ομάδας του Βίσεγκραντ, δηλαδή Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία ήταν ξεκάθαρα αρνητικοί στην υποψηφιότητα Τίμερμανς.
Από την άλλη οι «8 προοδευτικοί» ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας, που ευθυγραμμίστηκαν με τη βασική συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν, απέχουν πολύ από του να φτάσουν τις 16 χώρες (οι οποίες θα εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού) για να μπορέσει να εγκριθεί η υποψηφιότητα Φρανς Τίμερμανς .

Φρανς Τίμερμανς .
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδεται, οκτώ ηγέτες συντάσσονται με τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υποψηφιότητα Μάνφρεντ Βέμπερ, οκτώ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και επτά με τους Φιλελεύθερους.
Αν οι πληροφορίες ευσταθούν, θεωρείται πιθανό το πέρασμα της προεδρίας της Κομισιόν στα χέρια των σοσιαλιστών μετά από 15 χρόνια.
Είναι άγνωστο ποια θέση θα ακολουθήσει η Κύπρος. Όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ, αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας, ο Ντ. Τουσκ θα ασκήσει και την ψήφο εκ μέρους του προέδρου Αναστασιάδη.
Στο μεταξύ, το Βερολίνο, που πείστηκε να μην επιμείνει στην υποψηφιότητα του Γερμανού Βέμπερ φαίνεται πως θα διεκδικήσει δυναμικά άλλες κορυφαίες θέσεις και αυτό φαίνεται να είναι ενταγμένο στο πακέτο της συμφωνίας με τον Μακρόν.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανία ενδιαφέρεται για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πιθανότητα από τον πρέδρο της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Σημειώνεται πως η θητεία του Μάριο Ντράγκι λήγει τον Νοέμβριο.
Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από το πως θα κλείσει τελικά το θέμα της προεδρίας της Κομισιόν, που θα οδηγήσει και σε συμφωνίες για όλα τα άλλα «μεγάλα πόστα».
Ο Τουσκ στις 6 το πρωί ώρα Κύπρου είχε συνάντηση με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας ενώ ακολούθησε νέος γύρος διμερών επαφών.
Οι περισσότεροι πάντως προεξοφλούσαν πως θα υπάρξει και νέα Σύνοδος Κορυφής για το θέμα, πιθανότητα στις 15 Ιουλίου, αν και όλοι φαίνεται να δουλεύουν προκειμένου να το θέμα να λήξει άμεσα.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η τρίτη Σύνοδος Κορυφής που είναι αφιερωμένη στη κατανομή των αξιωμάτων-κλειδιών της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Το 2014 για να οριστεί υποψήφιος ο Γιούνκερ — εγκαταλείπει το αξίωμα την 31η Οκτωβρίου — χρειάστηκαν τρεις σύνοδοι για να καταλήξουν σε συμφωνία οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ.
Όπως φαίνεται ο υποψήφιος της μεγαλύτερης πολιτικής «οικογένειας» της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, θα αποσύρει την υποψηφιότητα, δεδομένου ότι τουλάχιστον 10 χώρες δεν τον θέλουν για νέο πρόεδρο της Κομισιόν, θεωρώντας ότι δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία για την κορυφαία αυτή θέση. Στην περίπτωση αυτή θα διεκδικήσει την Τετάρτη την προεδρία της Ευρωβουλής.
Σε περίπτωση αποτυχίας της Συνόδου, προβλέπεται σε κάθε περίπτωση να εκλεγεί νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EK) στο Στρασβούργο μεθαύριο Τετάρτη 3η Ιουλίου. «Η επιλογή του προέδρου του ΕΚ είναι εντελώς ανεξάρτητη (…). Θα εκλέξουμε τον πρόεδρό μας την 3η Ιουλίου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» της Συνόδου Κορυφής, διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eυρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι.
Εκλογή Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Το πρωί της 3ης Ιουλίου (μία μέρα μετά τη σύσταση του νέου Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου, 10.00 τοπική ώρα) οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρό τους για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Σύμφωνα με το Άρθρο 14 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, στη συνεδρίαση κατά την οποία θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος θα προεδρεύσει ο απερχόμενος Πρόεδρος ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, ένας από τους απερχόμενους Αντιπροέδρους (κατά την τάξη της εκλογής τους) ή, ελλείψει αυτών, ο βουλευτής με την πιο μακρά θητεία. Η εφορευτική επιτροπή που θα έχει την επίβλεψη της διαδικασίας θα αποτελείται από οκτώ εφόρους που θα κληρωθούν μεταξύ των μελών του ΕΚ.
Κατά το Άρθρο 15, υποψηφιότητες για την προεδρία του Κοινοβουλίου μπορούν να υποβληθούν είτε από τις πολιτικές ομάδες είτε από το 1/20 των μελών του (το «χαμηλό ελάχιστο όριο» όπως αυτό ορίστηκε στον αναθεωρημένο Κανονισμό).
Η διορία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Προέδρου θα ανακοινωθεί κατά την έναρξη της συνεδρίασης την Τρίτη το πρωί και αναμένεται να οριστεί για τις 19:00 (τοπική ώρα) της ίδιας ημέρας.Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει 14 Αντιπροέδρους την Τετάρτη 3 Ιουλίου και πέντε Κοσμήτορες την Πέμπτη 4 Ιουλίου.
Σύσταση των κοινοβουλευτικών επιτροπών του ΕΚ
Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την αριθμητική δύναμη των μόνιμων επιτροπών και των υποεπιτροπών την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Η σύνθεσή τους θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια την ίδια ημέρα.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Πέμπτη το πρωί τα αποτελέσματα των Συνόδων (20-21 και 30 Ιουνίου) με τους Προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, Donald Tusk και Jean-Claude Juncker.

Οι υποψήφιοι και υποψήφιες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν σύντομες δηλώσεις πριν την ψηφοφορία, με μέγιστη διάρκεια πέντε λεπτών η κάθε μία.
Η εκλογή πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία με κάλπη, στην οποία πρέπει να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, δηλ. 50% συν μία ψήφο (Άρθρο 16). Λευκές και άκυρες ψήφοι δεν συνυπολογίζονται στην καταμέτρηση για τον υπολογισμό της απαραίτητης πλειοψηφίας.
Εάν καμία υποψηφιότητα δεν είναι επιτυχής στην πρώτη ψηφοφορία, υποβάλλονται οι ίδιες ή άλλες για το δεύτερο γύρο, με τους ίδιους όρους. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί και στον τρίτο γύρο αν χρειαστεί, πάντα με τους ίδιους όρους. Αν και ο τρίτος γύρος δεν αναδείξει νικητή, οι δύο υποψήφιοι ή υποψήφιες που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους σε αυτό το γύρο προχωρούν στην τέταρτη και τελική ψηφοφορία, στην οποία η υποψηφιότητα που θα λάβει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων κερδίζει.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο νέος Πρόεδρος ή η νέα Πρόεδρος θα πάρει τη θέση του στο Προεδρείο και μπορεί να απευθύνει εναρκτήριο διάγγελμα πριν προεδρεύσει επί της εκλογής των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων.

Η Φινλανδία αναλαμβάνει από σήμερα, 1 Ιουλίου, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το επόμενο εξάμηνο.

Η κρατική σημαία της Φινλανδίας

Οι Φινλανδοί διαδέχονται την Ρουμανία, στην εναλλασσόμενη εξάμηνη προεδρία, με την κεντρική θεματική της προεδρίας της να συνοψίζεται στον τίτλο «Βιώσιμη Ευρώπη—Βιώσιμο Μέλλον».

Η επιδίωξη της φινλανδικής προεδρίας είναι να προωθήσει την «παγκόσμια ηγετική θέση» της ΕΕ στη «δράση για το περιβάλλον». Αυτό συμπεριλαμβάνει τη δέσμευση η Ευρώπη να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Άντι Ρίνε σε ομιλία του στο φινλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Η Φινλανδία θα επιδιώξει επίσης να υπερασπίσει ευρωπαϊκές αξίες όπως είναι «το κράτος του δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα, η δημοκρατία», πρόσθεσε ο Ρίνε.

Το Brexit στην ατζέντα
Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το τρέχον εξάμηνο η ΕΕ θα είναι το Brexit, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναβλήθηκε και πλέον είναι προγραμματισμένο να γίνει την 31η Οκτωβρίου. Η απερχόμενη υπηρεσιακή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέβαλε την παραίτησή της τον περασμένο μήνα, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Το κόμμα της, οι Συντηρητικοί, βρίσκεται στη διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη του, που θα διαδεχθεί τη Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Μπόρις Τζόνσον, ένθερμος υποστηρικτής του Μπρέξιτ, θεωρείται το φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Ο Τζόνσον τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για τους όρους της αποχώρησης. Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει κατ’ επανάληψη κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Εάν η κατάσταση δεν μεταβληθεί ως την 31η Οκτωβρίου 2019, το ΗΒ ενδέχεται να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εξέλιξη που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αμφότερα τα μέρη.

Σύνδεσμοι
Απευθείας μετάδοση της Συνόδου μέσω του EPLive
EuroparlTV
Απευθείας μετάδοση των Συνεντεύξεων Τύπου και άλλων γεγονότων
Ιστοσελίδα της Οπτικοακουστικής Μονάδας του ΕΚ για τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης
EP Newshub
Podcast της EPRS σχετικά με τα κύρια θέματα των συνόδων ολομέλειας

*Με πληροφορίες από Reuters, DPA, AFP, DW, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Share this post