Δεν τέθηκε θέμα στην Ι.Σ. για την δωρεά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δεν τέθηκε θέμα στην Ι.Σ. για την δωρεά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αρχιγραμματέας Ι.Σ. : ” Η δωρεά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου αναδεικνύει την έμπρακτη  αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των Εκκλησιών Κύπρου και  Κωνσταντινουπόλεως , την κοινή έκφραση και την ενιαία εκπροσώπηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ουδείς εκ των Αρχιερέων ήγειρε  θέμα στην σημερινή   συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για την δωρεά από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ προς το  Οικουμενικό Πατριαρχείο και την  Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, με στόχο  την ενίσχυση του ποιμαντικού και κοινωνικού έργου της, του διατηρητέου κτηρίου στην «καρδιά» των Βρυξελλών (πλατεία Ambiorix 2), στο οποίο στεγαζόταν μέχρι  τον περασμένο Σεπτέμβριο το Γραφείο Εκπροσωπήσεως  της Εκκλησίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γεγονός ότι δεν τέθηκε θέμα προκύπτει και από το  επίσημο ανακοινωθέν, στο οποίο ουδεμία αναφορά γίνεται.

Για το θέμα της δωρεάς του κτηρίου ο  ageliaforos ρώτησε τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου , Αρχιμ. Γεώργιο Χριστοδούλου, ο οποίος απάντησε ότι έγινε οριστική διευθέτηση , με συμβολαιογραφική πράξη, μεταβίβασης της κυριότητας «της εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ δωρεάς άνευ όρων του κτηρίου προς την Ι. Μ. Βελγίου και κατ΄ ουσίαν προς το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως». 

Ο Αρχιγραμματέας της Ι. Σ. αναφέρθηκε σε «εποφειλόμενη τιμή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και προς το σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου, μήκιστον και μέγιστον  θεσμό του γένους, που διαχρονικά ως τιθηνούσα ( σ.σ: φροντίζουσα)  μήτηρ, παρέχει λύσεις».

Όπως μας ανέφερε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου η δωρεά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου “αναδεικνύει την έμπρακτη αγάπη και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των Εκκλησιών Κύπρου και  Κωνσταντινουπόλεως και συγχρόνως στοχεύει στην κοινή  έκφραση και στην ενιαία εκπροσώπηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος «εργάζονται ακατάπαυστα υπέρ της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας», δήλωσε ο Αρχιγραμματέας της Ι. Σ. και υπογράμμισε : «θα πρέπει να τονιστεί ότι για την ενότητα της Ορθοδόξου Διασποράς , αποκλειστικό και οργανικό λόγο έχει μόνο , βάσει του Κανονικού Δικαίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Υπενθυμίζεται ότι με την ευκαιρία της δωρεάς την περασμένη Κυριακή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών έγινε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία , στην οποία προεξήρχε ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Βελγίου, Αθηναγόρας και ο βοηθός του, Επίσκοπος  Απολλωνιάδος,  Ιωακείμ.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου αναφέρθηκε στο μεγάλης σημασίας γεγονός της δωρεάς, η οποία, τόνισε,  « δεν αποτελεί μόνο μία σπουδαία ευεργεσία προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά συμβολίζει την έμπρακτη αγάπη και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των δύο Εκκλησιών». Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Πάφου, ο κ. Αθηναγόρας τόνισε: . «Να γνωρίζετε ότι προσευχόμαστε πάντοτε για τν Εκκλησία  Κύπρου κα τον εκλεκτό λαό της, αλλά και ευχόμαστε διά την ταχεία επίλυση  του Κυπριακού».  

Το ανακοινωθέν της Συνόδου

Το ανακοινωθέν για την σημερινή ,  15 Φεβρουαρίου 2022, πρώτη του έτους τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου , υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, αναφέρει ότι η Σύνοδος :

«1) Ενημερώθηκε από τους επί κεφαλής εις τους Διορθοδόξους, Διαχριστιανικούς και Διαθρησκειακούς διαλόγους Αρχιερείς, για τη συμμετοχή τους στους ως άνω διαλόγους. Έγινε συζήτηση και ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις.

2) Απεφάσισε κατ’ οικονομίαν, λόγω της πανδημίας, την κατ’ εξαίρεσιν τέλεσιν του μυστηρίου του γάμου κατά την περίοδον των Νηστειών των Χριστουγέννων μέχρι την 12ην Δεκεμβρίου 2022».

 

 

 

Share this post