Δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχής κατά της Διαφθοράς

Δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχής κατά της Διαφθοράς

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Βραβεύθηκε από τις ΗΠΑ για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς η Ατταλίδου.

 

Αναβλήθηκε η ψήφιση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την θέσπιση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, καθώς και τρεις νόμοι που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και συγκεκριμένα το σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφοράς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι ήλπιζε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το οποίο εξετάστηκε πολλές φορές και ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Πρόσθεσε ότι ήδη όρισε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής και ότι το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας τον Ιανουάριο.

Αναφέροντας ότι “ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”, ευχήθηκε να υπάρξει καλύτερο. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια όλων των Βουλευτών της Επιτροπής ήταν να δοθούν όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στην Αρχή και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της. Είπε επίσης ότι η Βουλή αφουγκράζεται την κοινωνία των πολιτών, θα ακούσει όλες τις υπόλοιπες εισηγήσεις και θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο το νομοσχέδιο.

Στόχος όπως είπε, μαζί με άλλα δύο νομοθετήματα για το λόμπιγκ και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που η Βουλή πρόκειται να ψηφίσει, το σώμα να στείλει ηχηρό μήνυμα ότι δεν ανέχεται τη διαφθορά απ’ όπου και να προέρχεται.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την αναβολή του θέματος. Όπως είπε αν δεν γίνει μια ουσιώδης ανατροπή στο υφιστάμενο σύστημα, αν είναι να ενισχυθεί η γραφειοκρατία, αν είναι να δημιουργήσουμε μια αρχή που δεν θα έχει ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασης τότε καλύτερα να μην το κάνουμε.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι το νομοθέτημα θα περάσει αλλά οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι χαμηλές αφού δεν εφαρμόζονται οι νομοθεσίες και κάθε χρόνο βυθιζόμαστε πιο βαθιά στη διαφθορά.

Δήλωση Στέφης Δράκου

“Η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου που αποσκοπεί στην επίτευξη της διαφάνειας και στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και είναι ψηλά στις προτεραιότητές μου”, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς.

Η κυρία  Δράκου σημειώνει πως “η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και το κράτος καθώς και για τη βελτίωση του επαγγελματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος”.

“Αφουγκραζόμαστε πλήρως τα μηνύματα και τις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών και ως Υπουργείο έχουμε προχωρήσει στον καταρτισμό τριών νομοσχεδίων που στόχο έχουν την θέσπισης ενός ισχυρού θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού”, προσθέτει.

Σημειώνει πως τα τρία νομοσχέδια κατατέθηκαν και συζητήθηκαν στις Επιτροπές Νομικών και Θεσμών της Βουλής και χαιρέτισε το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας που επικράτησε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους προέδρους και τα μέλη των Επιτροπών και αναμένω ότι τα τρία νομοσχέδια θα προχωρήσουν τάχιστα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρει .

Όπως σημειώνει, το πλαίσιο περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για Σύσταση και Λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο του νομοθετικού πλαισίου.

Σύμφωνα με την κ. Δράκου, η Αρχή θα έχει την εξουσία να εξετάζει και να αξιολογεί πληροφορίες από πολίτες για πράξεις διαφθοράς, οι οποίοι ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε καταγγελίες αφού προστατεύονται από το δεύτερο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για την Προστασία Προσώπων και Μαρτύρων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξουσία να ζητά πληροφορίες και στοιχεία από οποιοδήποτε πρόσωπο ή υπηρεσία. Η άρνηση ή η ψευδής παροχή πληροφοριών προς την Αρχή θα είναι ποινικό αδίκημα και θα επισύρει ποινή φυλάκισης.

Όταν η Αρχή εντοπίσει ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικού αδικήματος, τότε ενημερώνει την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή για πειθαρχική έρευνα. Όπου η Αρχή κρίνει ότι ενδεχόμενα διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα, τότε θα υποβάλλει έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας και δίωξης, σημειώνει η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Επί τούτου, σημειώνει, συστάθηκε Μονάδα για Καταπολέμηση της Διαφθοράς με επικεφαλής τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, στην οποία συμμετέχουν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της ΜΟΚΑΣ. Συντονίζουν ομάδα ανακριτών η οποία θα ασχολείται κατά προτεραιότητα με τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς. Όπου αυτό απαιτείται, η ομάδα ανακριτών θα συνεπικουρείται από τα εξειδικευμένα δικανικά εργαστήρια και κλιμάκια της Αστυνομίας.

Παράλληλα, θα έχει προληπτικό ρόλο εφόσον θα εντοπίζει αδυναμίες σε νομοθεσίες και διαδικασίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ενδεχομένως να αποτελούν πηγές διαφθοράς, και θα υποβάλει εισηγήσεις στις αρμόδιες αρχές για πλήρωση των κενών ή αλλαγή των διαδικασιών, αναφέρει η υπουργός.

Προσθέτει πως η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα διασφαλίζεται από το τρίτο νομοσχέδιο. Οι αξιωματούχοι και λειτουργοί του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα οφείλουν να ενημερώνουν την Αρχή, για σκοπούς διαφάνειας, για όλες τις συναντήσεις που έχουν με πρόσωπα που επιθυμούν να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τα οποία θα είναι εγγεγραμμένα σε μητρώο που θα τηρείται από την Αρχή, λέει η κυρία. Δράκου.

Επισημαίνει πως η παράλληλη ψήφιση και των τριών νομοσχεδίων είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής, την ενθάρρυνση των πολιτών να αναφέρουν πιθανές πράξεις διαφθοράς και την αποθάρρυνση λήψης δημοσίων αποφάσεων χωρίς διαφάνεια.

“Τα τρία νομοσχέδια ενισχύονται και συμπληρώνονται από την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς και το Εθνικό Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης, τα οποία εξάγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με την ολοκλήρωση των πιο πάνω, το σύνθημα για πάταξης της διαφθοράς γίνεται πράξη”, καταλήγει.

Ομιλία της βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε διαδικτυακό σεμινάριο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Η βουλευτής , Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, προσφώνησε , ως εκ των κύριων ομιλητών, διαδικτυακό σεμινάριο επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς. Το σεμινάριο, διοργάνωσε το Γραφείο του Συντονιστή των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ (OCEEA), με θέμα «Ανοιχτά δεδομένα σε δράση: Ψηφιακά εργαλεία και πλατφόρμες για την προώθηση της ατζέντας κατά της Διαφθοράς».

Η κ.  Χαραλαμπίδου στην ομιλία της επισήμανε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικότερα σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων, οι οποίες ευνοούν όπως είπε, τις περιπτώσεις διαφθορών είτε στη σύναψη συμβολαίων, είτε στην παροχή φαρμάκων και εξοπλισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε η κ. Χαραλαμπίδου, η δυνατότητα που παρέχει ο ΟΑΣΕ για πολυμερή συνεργασία, οι δεσμεύσεις για χρηστή διακυβέρνηση του Οργανισμού, αλλά και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, συνεχίζουν να παρέχουν ένα σταθερό πλαίσιο στην προώθηση των ενεργειών κατά της διαφθοράς.

Ο ΟΑΣΕ, ως προνομιακό φόρουμ για τη διενέργεια διαλόγου και την ανταλλαγή εμπειριών, επισήμανε η βουλεύτρια, μπορεί να συμβάλει στην πολιτική και νομοθετική σύγκλιση στο εθνικό επίπεδο για εφαρμογή προτύπων χρηστής διακυβέρνησης και στην κάλυψη νομοθετικών κενών που επιτρέπουν διεφθαρμένες πρακτικές και συμπεριφορές.

Αναφερόμενη στους στόχους της ως Ειδική Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται η προώθηση συνεργειών με διεθνείς φορείς στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και η πολιτική ώθηση του έργου ενάντια στη διαφθορά.

Απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα δημόσια θέματα για να επιτευχθεί ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες, υπογράμμισε η κ. Χαραλαμπίδου. Πρόσθεσε δε ότι οι αρχές της διαφάνειας, λογοδοσίας και της ακεραιότητας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και στο πλαίσιο των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές καταγραφές συναλλαγών (blockchain) αφού θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και των ρυθμιστικών μηχανισμών και θα διασφαλίζεται η υπεύθυνη χρήση προσωπικών δεδομένων και τεχνολογίας.

Αναφερόμενη στις νέες τεχνολογίες, η κ.Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι διευκολύνουν την πρόσβαση σε επίσημες πληροφορίες, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ακεραιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών και της πολιτικής ζωής μιας χώρας διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις οικονομικές πληροφορίες. Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα ανοιχτά δεδομένα, υποστήριξε η βουλεύτρια ενθαρρύνουν τη τεχνολογική καινοτομία, την οικονομική ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ειρήνη  Χαραλαμπίδου, εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις πρωτοβουλίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πολλών Κυβερνήσεων με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, τη διαφάνεια δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες.

Σημειώνοντας ότι το «μητρώο πραγματικών δικαιούχων», αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο των πρωτοβουλιών ανοιχτών δεδομένων, η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι, θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην τόνωση της ανάπτυξης και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ. Σημείωσε επίσης ότι η  χρηστή διακυβέρνηση στις δημόσιες συμβάσεις μειώνει τους κινδύνους για διαφθορά, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και, εν τέλει, στη δημοκρατία. Η Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ.ΟΑΣΕ εξέφρασε ανησυχία για το ότι, συνεπεία της πανδημίας COVID-19, εξαιρετικά υψηλά ποσά δημόσιων πόρων διοχετεύονται στην οικονομία, συχνά χωρίς επαρκείς ελέγχους, λόγω του επείγοντος της κατάστασης, τονίζοντας ότι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να δαπανώνται με σύνεση σε πληθυσμούς και προγράμματα που θεωρούνται άκρως αναγκαία έτσι ώστε να μη αποδυναμώνεται η εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς. Τα ανοικτά δεδομένα είναι το ισχυρό μας όπλο ενάντια στις διεφθαρμένες συμπεριφορές και καταχρήσεις εξουσίας ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου.

Καταληκτικά, η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι πολύπλοκη και πολυεπίπεδη, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής  και πρόσθεσε ότι “σε αυτό τον αγώνα όλοι μας παίζουμε σημαντικό ρόλο αφού ο καθένας μας είναι σημαντικός και μπορεί να κάνει τη διαφορά”. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

****************************************************

Βραβεύθηκε από τις ΗΠΑ για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς η Ατταλίδου

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΤΤΑΛΙΔΟΥ

Με το «Διεθνές Βραβείο Πρωταθλητών κατά της Διαφθοράς 2021» τιμήθηκε η Βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου από τον  Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Η κ. Ατταλίδου είναι ένα από τα 12 άτομα που βραβεύθηκαν παγκοσμίως φέτος.

Ως σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών τις, τις οποίες προτίθεται να συνεχίσει, εκλαμβάνει το βραβείο η ίδια.

“Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες στον κ. Antony J. Blinken, στην Πρέσβη Judith G. Garber και την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο, για αυτή την τιμητική βράβευση. Αποτελεί σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλω, πάντα ως μέρος του συνόλου και οργανικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό προτίθεμαι να συνεχίσω να κάνω, έχοντας πλήρη αίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί, ως πολιτικού προσώπου και ενεργού πολίτη.”

Το βραβείο αυτό απονέμεται σε ετήσια βάση, από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε δώδεκα προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, που αγωνίζονται για τη λογοδοσία, τη διαφάνεια, το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου, ως ένδειξη αναγνώρισης του θάρρους και του αντικτύπου που έχουν στην πρόληψη, αποκάλυψη και καταπολέμηση της διαφθοράς.

“Η διαφθορά πρέπει να εκριζωθεί και αυτοί οι πόροι πρέπει να διοχετευθούν στο διαφανές και υγιές κομμάτι της οικονομίας. Σε τομείς παραγωγικούς, που θα είχαν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας. Στην παιδεία των πολιτών, στα συστήματα υγείας του κράτους, στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες. Ο αγώνας συνεχίζεται.”

ΠΗΓΗ: alphanews.
 

 

Share this post