Δεν οδήγησε πουθενά το νέο Νέο τετ-α-τετ Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη
Σε” αναμμένα κάρβουνα” κάθονται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αβ. Νεοφύτου. Προκαλεί εκνευρισμό ενδεχόμενη υποψηφιότητας του ΥΠΕΞ στις προεδρικές εκλογές του 2023
Του Χρίστου Γεωργίου*
Πάνω από μια ώρα διήρκησε το χθεσινό τετ-α-τετ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, με βασικό θέμα συζήτησης τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του υπουργού Εξωτερικών να εμπλακεί στη διαδικασία των προεδρικών εκλογών του 2023. Η νέα συνάντηση Προέδρου και Χριστοδουλίδη πραγματοποιήθηκε μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ όσων επιθυμούν να διεκδικήσουν το κομματικό χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, παρά την ευρεία γκάμα των θεμάτων που έχουν αναδειχθεί και που έχουν σχέση με τις προσωπικές αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν υπήρξε κανένα ξεκαθάρισμα, πλην της γνωστοποίησης του υπουργού ότι τις όποιες τελεσίδικες αποφάσεις του θα τις πάρει τον Μάρτιο. Η χθεσινή συνάντηση ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επιχειρεί να θέσει τέρμα σε μια ατέρμονη και αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα και η οποία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πορεία προς τις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Νίκος Αναστασιάδης λειτουργώντας ως θεσμικός και με ανησυχία για την πορεία του κόμματος επιχείρησε ακόμη μια φορά να διαπιστώσει τις προθέσεις Χριστοδουλίδη, χωρίς ωστόσο να πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις απο τον υπουργό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», έπεσε στο κενό και αυτή η προσπάθεια του Προέδρου να πείσει τον υπουργό του να διεκδικήσει, αν το επιθυμεί, την υποψηφιότητά του μέσω της εκλογικής διαδικασίας στο κόμμα.
Πιέσεις διά δηλώσεων
Λίγο μετά τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδωσε το δικό του στίγμα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες στον ΔΗΣΥ. Με τον χρονικό ορίζοντα να οδηγείται προς το τέλος της πρώτης φάσης των διαδικασιών στον ΔΗΣΥ αναφορικά με την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση του κομματικού χρίσματος ενόψει των προεδρικών του ’23, οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος δεν θεωρούνται ούτε τυχαίες αλλά, κυρίως, ούτε αυθόρμητες, αλλά ούτε και αποτέλεσμα δημοσιογραφικής «πίεσης». Κομματικοί κύκλοι οι οποίοι μίλησαν χθες στον «Π» σημείωναν ότι και οι δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου με βασικό μοτίβο την έκκληση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αν επιθυμεί να «τρέξει» στις εκλογές να το κάνει διά μέσου των εσωκομματικών διαδικασιών, αποτελούν στην ουσία την κορύφωση των πιέσεων της ηγετικής ομάδας προς τον υπουργό Εξωτερικών να πάρει, έστω και την υστάτη, αποφάσεις οι οποίες να συμβαδίζουν με τη γραμμή πλεύσης, την οποία καθόρισε το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.
«Ανεκτικότητα« και «σύμπνοια»
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εμφανίστηκε μέσα από τις χθεσινές του δηλώσεις ιδιαίτερα «ανεκτικός» στην όποια έκβαση της επικείμενης διαδικασίας στο κόμμα. «Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, όποιος κερδίσει θα σταθούμε δίπλα του μια γροθιά για το καλό του τόπου μας για το καλό της παράταξής μας. Είμαι σίγουρος πως ενωμένοι θα κερδίσουμε ξανά για το καλό της χώρας». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχείρησε με τις δηλώσεις του να στείλει και μήνυμα για επικράτηση της εσωκομματικής σύμπνοιας, επικαλούμενος αλλά και απογειώνοντας ταυτοχρόνως ως θέσφατο τις ήδη αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου για την ακολουθούμενη διαδικασία επιλογής κομματικού υποψηφίου. Μια διαδικασία βεβαίως η οποία εκ της εξέλιξής της τον κατατάσσει ως το απόλυτο φαβορί και τον καθιστά κυρίαρχο σε μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος. Είναι με λίγα λόγια εξαιρετικά αμφίβολη, γιατί δεν έχει κανένα περιθώριο επικράτησης οποιαδήποτε απόπειρα δεύτερου προσώπου να διεκδικήσει το χρίσμα στο πλαίσιο των στενών κομματικών στεγανών όπως είναι και λειτουργεί το ανώτατο συμβούλιο του ΔΗΣΥ.
Διλήμματα και αμηχανία
Η χθεσινή επομένως δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να θεωρηθεί ως μια ηγετική δήλωση του μελλοντικού υποψηφίου του κόμματος στις εκλογές του ’23. Αλλά ταυτοχρόνως αποτελεί και μια έκκληση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη να υπερασπιστεί τις εσωκομματικές διαδικασίες και να υποβάλει μια πιθανή υποψηφιότητα, και μάλιστα 13 μήνες πριν από τις προεδρικές ταυτιζόμενος με τη γραμμή επίσπευσης των διαδικασιών την οποία χάραξε τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και η υπόλοιπη ηγεσία του ΔΗΣΥ. «Εγώ θα επαναλάβω, ο Νίκος είναι μέλος του κόμματος, βεβαίως νοιάζεται για το κόμμα του, είναι υπουργός της κυβέρνησής μας, μιας κυβέρνησης που στηρίξαμε και στηρίζουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Υπάρχει ωστόσο και μια δεύτερη ανάγνωση των χθεσινών δηλώσεων Αβέρωφ Νεοφύτου. Έχει να κάνει με το άγνωστο το οποίο προκαλεί μια πιθανή υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη και η οποία θα κινηθεί έξω από τους ορισθέντες κομματικούς θεσμούς και νόρμες. Υποψηφιότητα, η οποία όσο βρίσκεται υπό κυοφορία δημιουργεί αμηχανία, αν όχι ένα μη ελεγχόμενο άγχος στο κομματικό κατεστημένο του ΔΗΣΥ. Η αποφυγή του Νίκου Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ενόψει της συμπίεσης του χρόνου σε σχέση με τις εσωκομματικές διαδικασίες δεν αποτελεί άγος μόνο για τον υπουργό, αλλά και για τον ΔΗΣΥ και τον πρόεδρό του.
Το μεγάλο πολιτικό ρίσκο του Νίκου Χριστοδουλίδη
Ο υπουργός, προφανώς, έχει πλήρη επίγνωση ότι μια πιθανή απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία έξω από το κομματικό πλαίσιο αποτελεί:
- Ένα πρωτόγνωρο ρίσκο για τον ίδιο, με άγνωστη έκβαση για το πολιτικό του μέλλον.
- Τη σχεδόν σίγουρη αποπομπή ή παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, και μάλιστα λίαν συντόμως, με τον μέγιστο χρονικό ορίζοντα τα τέλη του Ιανουαρίου.
- Την αναπόφευκτη μάχη του με ένα σκληρό και ιδιαίτερα ανθεκτικό κομματικό μηχανισμό.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι, αν τελικώς ο υπουργός Εξωτερικών είναι έτοιμος να αλλάξει το πολιτικό του στάτους και να εισέλθει στη σκληρή εκλογική μάχη και στις απαιτήσεις μιας ψυχοφθόρας διαδικασίας, ικανής να τον εξοστρακίσει από την πολιτική σκηνή.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. / ΠΗΓΗ : Εφημερίδα “Πολίτης”