«Δεν είναι και η πρώτη φορά»

«Δεν είναι και η πρώτη φορά»

‘Οπως διαμηνύει ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, που βλέπει την Κύπρο από… μακριά

Του Κώστα Βενιζέλου*

Εξακολουθούν στο αθηναϊκό κράτος να μην αντιλαμβάνονται πως η Τουρκία αντιμετωπίζει ενιαία τον Ελληνισμό.

Εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται πως εάν χαθεί η Κύπρος, θα χαθεί και η Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα έσπευσε να ανακοινώσει πρώτη τη «συμφωνία αποκλιμάκωσης» ενώ λίγο αργότερα εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του ερευνητικού σκάφος Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τι αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, αυτή η κίνηση από τουρκικής πλευράς;

  • • Να στείλει ένα διπλό μήνυμα πως ναι μεν έχει… διάθεση για διάλογο με την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν εγκαταλείπει τους σχεδιασμούς της. Και το δείχνει στην πράξη.
  • • Να δοκιμάσει τις αντιδράσεις της Ελλάδος σε μια ένα κίνηση στην Κύπρο. Προβλεπτή η μη αντίδραση, γι΄ αυτό και έγινε η κίνηση.
  • • Να δημιουργήσει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Ενώ η Αθήνα θα αισθάνεται ανακούφιση για την αποκλιμάκωση, θα ετοιμάζεται για διάλογο, η Λευκωσία θα πρέπει να διαχειριστεί ακόμη μια επίθεση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενδεικτική το πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, είναι και η τοποθέτηση του συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, (σε συνέντευξη στον Μέγκα). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στην Κύπρο, ενώ συμφωνήθηκε ο ελληνοτουρκικός διάλογος, δήλωσε τα εξής, όπως αποκάλυψε η Hellas Journal:

«Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά (Σ.Σ.: εννοεί το Oruc Reis στο Καστελόριζο και το Barbaros στην Κύπρο). Το καταλαβαίνετε αυτό. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, το οποίο υφίσταται και αυτό βέβαια την βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας, που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Aλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το OrucReis».

Εκτίμησε, παράλληλα, πως δύσκολα θα υπάρξει κλιμάκωση στο προσεχές μέλλον.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post